Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA

ARA-asuntojen markkinatilanne kiristyi suurissa kaupungeissa

Jaa

ARA-asuntojen kysyntä on pysynyt korkealla suurissa kaupungeissa, vaikka markkinaehtoisten vuokra-asuntojen tarjonta on lisääntynyt voimakkaasti. Tiedot ilmenevät ARAn asuntomarkkinakatsauksessa.

Kaksioiden neliövuokrien erot (€/m2) suurissa kaupungeissa vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä
Kuvio: Kaksioiden neliövuokrien erot (€/m2) suurissa kaupungeissa vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä (Tilastokeskus)

Vuokra-asuntojen tarjonta on lisääntynyt suurimmissa kaupungeissa alkuvuoden 2023 aikana. Markkinaehtoisia vuokra-asuntoja oli keväällä 2023 tarjolla ennätysmäärä niin pääkaupunkiseudulla kuin muuallakin maassa.

Runsaasta tarjonnasta huolimatta ARA-asuntojen kysyntä on pysynyt korkealla. Kireintä on Helsingissä, mutta markkinatilanne kiristyi myös Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Turussa, Oulussa ja Jyväskylässä. Kysyntää ylläpiti väestönkasvun palautuminen koronaa edeltävälle tasolle ja ARA-vuokrien kasvanut ero markkinavuokriin verrattuna.

Suurissa kaupungeissa ARA-asuntojen kohtuuhintaisuus korostuu: Helsingissä eroa markkinavuokriin on 50 %, Espoossa 32 % ja Vantaalla 28 %. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella ARA- ja markkinavuokrien erot ovat suurimpia Turussa 21 %, Kuopiossa 17 % ja Oulussa 17 %. Vuoden takaiseen verrattuna vuokrien ero kasvoi kaikissa suurissa kaupungeissa Kuopiota ja Lahtea lukuun ottamatta. 

Kevään 2023 vuokratilastossa omakustanneperiaatteiset ARA-vuokrat nousivat vielä maltillisesti, koska korotuspäätökset tehtiin vuoden 2022 lopulla. Paineet vuokrien korotuksille ovat kuitenkin kasvaneet alkuvuoden aikana.

Kaupungit vetävät taas väkeä

2023 alussa pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun väestönkasvu palautui koronaa edeltävälle tasolle. Käänteinen ilmiö toteutui väestöään menettävissä kunnissa: niiden määrä lisääntyi 215:stä 244 kuntaan ja keskimääräinen väestönlasku kiihtyi 1,1 %:sta 1,5 %:iin vuodessa.

Vuonna 2022 normaalin ARA-vuokra-asunnon sai koko maassa 51 000 kotitaloutta, mikä on 1 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asunnon saaneiden määrä kasvoi Kuopiossa 24 %, Vantaalla 8 % ja Espoossa 6 %, mutta väheni Helsingissä 12 % ja Oulussa 9 %.

Asunnon hakijoista 22% luokiteltiin erittäin kiireellisiksi. Nuoria, alle 25-vuotiaita oli hakijoista 23%, Espoossa nuorten osuus oli 31% ja Oulussa 30%, mutta Helsingissä vain 15%. Yhden hengen hakijoiden kasvu jatkui, ja jo 63% hakijoista on yhden hengen talouksia. Kysynnän ja tarjonnan tasapainoa vaikeuttaa ARA-asuntokannan painottuminen isompiin asuntoihin.

ARA-asunnoista 76 % sijaitsee kunnissa, joiden markkinatilanne on kireä, melko kireä tai tasapainoinen. Kireään tai melko kireään markkinaluokkaan sijoittui 10 kuntaa, mikä on 1 enemmän kuin vuonna 2022. Tasapainoisten kuntien määrä kasvoi 60:stä 72:een.

Lievää ylitarjontaa esiintyi 97 kunnassa. Määrä lisääntyi kolmella kunnalla edellisvuodesta. Ylitarjontakuntia oli 65, kun vuotta aiemmin niitä oli 75.

Tyhjien ARA-asuntojen määrä laski

Tyhjiä ARA-asuntoja oli yhteensä 5 950, mikä on 1 900 vähemmän kuin edellisvuonna. ARA-asuntojen keskimääräinen käyttöaste oli vuonna 2022 kunnittain tarkasteltuna 91,2 %, kun se vuotta aiemmin oli 89,3 %. Samalla asukkaiden vaihtuvuus pieneni 23,9 %:sta 22,5 %:iin (kuntakeskiarvo).

ARA-asuntojen vajaakäytön vähenemiseen on suurin yksittäinen syy Ukrainan pakolaisten saapuminen. Ukrainalaisille on vuokrattu yhteensä 3 700 ARA-asuntoa 145 kunnassa.

Parantuneesta kysynnästä huolimatta ARA-asuntojen ylitarjontaa esiintyi yli 160 kunnassa.

Avainsanat

Linkit

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) vastaa keskeisesti valtion asuntopolitiikan toimeenpanosta. ARA kuuluu ympäristöministeriön hallinnon alaan. 

ARA myöntää asumiseen ja rakentamiseen liittyviä avustuksia, tukia ja takauksia sekä ohjaa ja valvoo ARA-asuntokannan käyttöä. ARA on myös mukana asumisen kehittämiseen ja asuntomarkkinoiden asiantuntijuuteen liittyvissä hankkeissa ja tuottaa alan tietopalvelua.

ARA on asumisen asiantunteva kumppani, kehittäjä ja uudistaja, joka edistää ekologisesti kestävää, laadukasta ja kohtuuhintaista asumista. Periaatteena on, että jokaisella on oikeus hyvään asumiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA

Asumisoikeusasuntoon tarvittavan järjestysnumeron hakeminen uudistuu – vanhoja numeroita voi käyttää vuoden loppuun9.5.2023 08:27:12 EEST | Tiedote

Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvittava järjestysnumero on pitänyt hakea siitä kunnasta, jossa haluttu asunto sijaitsee. Syyskuusta 2023 alkaen numero haetaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAsta. Kunnista saaduilla järjestysnumeroilla voi hakea aso-asuntoja vuoden 2023 loppuun asti. Vuoden 2024 alusta alkaen käytössä ovat vain ARAsta saadut järjestysnumerot.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme