Kansainvälisessä hankkeessa pohditaan, millainen on kaikille ihmisille elämisen arvoinen maailma ja miten siihen päästään kasvatuksen keinoin

Kansainvälisessä hankkeessa työskentelee Tampereen yliopiston professori Mervi Kaukon lisäksi yliopistonlehtori Kristin Reimer Monashin yliopistosta (Australia), Sally Windsor Göteborgin yliopistosta (Ruotsi), yliopistonlehtori Kathleen Mahon Queenslandin yliopistosta (Australia), emeritus professori Stephen Kemmis Charles Sturt -yliopistosta (Australia) ja tohtori Ellie Foomani Monashin yliopistosta (Australia).
– Monet aikaamme koskettavat kriisit, kuten Ukrainan sota, pakolaisuus, ekokatastrofi ja pandemiat heikentävät ihmisten mahdollisuutta elää maailmassa, joka olisi kaikille hyvä. Tarvitsemme tietoa siitä, miten maailmaa voi muuttaa kasvatuksen keinoin edes pienin askelin. Tavoitteemme ei ole pelkästään ymmärtää kasvatusta ja sen käytäntöjä vaan myös sitä, miten käytäntöjä voi muuttaa, Kaukko kuvailee.
Idea hyvän ja elämisen arvoisen elämän tavoittelusta ei ole uusi. Monet kansat ja kulttuurit ovat pohtineet samankaltaisia asioita.
– Yksi hankkeen inspiraatio tulee tiimimme jäsenten pitkästä yhteistyöstä Australian Wiradjuri-alkuperäiskansan kanssa. Heidän kielessään tuhansia vuosia vanha käsite Yindyamarra Winhanganha tarkoittaa vapaasti suomennettuna viisautta siitä, miten voimme kunnioittavasti elää maailmassa, jossa kannattaa elää. Olemme saaneet luvan jakaa termin Wiradjuri-kansan Stan Grant Seniorilta, joka tukee hankettamme, Kaukko kertoo.
Hyvä elämä tarkoittaa eri asioita ihmisistä, asuinpaikoista ja elämäntilanteista riippuen
Vuonna 2023 julkaistu Living Well in a World Worth Living in for All -kirja on kaikille avoin ja sitä on ladattu muutaman kuukauden aikana yli 14 000 kertaa. Jokaisesta kirjan luvusta on olemassa oma podcast-jaksonsa. Kirjan ovat toimittaneet Reimer, Kaukko, Windsor, Mahon ja Kemmis. Kirjassa on mukana Tampereen yliopistosta myös väitöskirjatutkija Nick Haswell.
– Kirjamme perustuu siihen havaintoon, että hyvä elämä tai elämisen arvoinen maailma tarkoittavat hyvin erilaisia asioita ihmisille ympäri maailmaa erilaisissa elämäntilanteissa, Kaukko kiteyttää.
Mukana on muun muassa yksin maahan tulleita turvapaikanhakijoita, avioeroperheiden lapsia ja vanhempia, aboriginaalinuoria Australian syrjäseuduilla, suomalaisia ilmastoaktivistinuoria, kroonisesti sairaita lapsia ja heidän perheitään sekä pienten ruotsinkielisten kyläkoulujen opettajia ja vanhempia.
– Haitalliset kehityskulut maailmassa koskettavat usein varsinkin sellaisia ryhmiä, jotka eivät pääse päättämään asioista. Lapsilla, nuorilla ja muilla jollain tavalla marginaalissa olevilla ryhmillä on arvokasta tietoa siitä, mitä hyvän maailman saavuttamiseksi tarvitaan. Tavoitteemme oli kuulla ja kirjata näitä ajatuksia, Kaukko jatkaa.
Kirjassa esimerkiksi alaikäisenä ilman perhettä turvapaikkaa hakeneet nuoret pakolaiset kertoivat, että vaikka he ovat turvassa uudessa kotimaassaan, he eivät ole vielä perillä ’hyvässä elämässä’. Heidän mielestään hyvä elämä muodostuu osallistumalla uuden yhteiskunnan elämään yhdessä toisten kanssa.
Letkulla ravintoa sairautensa vuoksi saava 9-vuotias Henry taas yhdistää hyvän elämän siihen, että hän osallistuu perheensä kanssa ruuanlaittoon, leivontaan ja ruokailuhetkiin, vaikka ei itse aina pystykään syömään laittamaansa ruokaa. Hyvä elämä muodostuu samanlaisista mahdollisuuksista ja valinnoista kuin ympärillä olevilla ihmisillä on.
Suomen syrjäseuduilla sijaitsevien pienten ruotsinkielisten kyläkoulujen opettajat sekä oppilaat perheineen puolestaan kokivat kyläkoulujen säilyttävän hyvän elämän edellytykset. Heidän mielestään elävät kyläkoulut ovat osoitus maaseudun elinvoimaisuuden arvostamisesta.
Kasvatuksen käytäntöjä on muutettava maailman ongelmat paremmin kohtaaviksi
Toinen hankkeen kirjoista ilmestyy keväällä 2024. Siinä katsotaan tulevaisuuteen ja keskitytään miettimään, miten parempaan tulevaisuuteen päästään kasvatuksen keinoin.
Kaukko korostaa, että koska kasvatus ei ole riittävästi tarttunut maailman ongelmiin, sitä pitää muuttaa:
– Kasvatuksen käytäntöjä ja niitä mahdollistavia ennakkoehtoja pitää ensin ymmärtää, jotta niitä voi muuttaa kestävästi. Kirjojemme luvuissa avataan näitä asioita ja esitellään konkreettisia toimintatapoja kasvatuksen käytäntöjen muuttamiseksi. Tiedämme, että opettajat ja tutkijat ovat ottaneet materiaalimme käyttöön. Lisäksi opettajat ovat kysyneet luokissaan, mitä hyvä elämä ja elämisen arvoinen maailma tarkoittaa heidän oppilailleen. Tästä on saatu hyviä keskusteluja aikaan.
Kirjaprojektit ovat osa Pedagogy, Education and Praxis -verkoston toimintaa, jonka Suomen koordinaattorina Kaukko toimii. Verkosto keskittyy kasvatuksen maailmaa parantavaan voimaan sekä kasvatuksen käytäntöjen ymmärtämiseen.
– Uskon, että verkostossa tai ehkä laajemmassa lukijakunnassa syntyy projekteja, jotka valottavat vielä uusia näkökulmia tähän aiheeseen. Toivon, että aihe kirvoittaa keskustelua. Kirja ja joka luvusta tehdyt podcastit ovat vapaasti ladattavissa ja ne ovat hyvin lukija- ja kuulijaystävällisiä. Kenties joku ottaa työmme kesälukemiseksi tai kuuntelemiseksi, Kaukko toivoo.
Tampereen yliopisto järjestää tulevana syksynä verkoston kanssa yhteistyönä toteutetun tohtoriopintokurssin.
– Toivon, että saisimme Suomeen ja Tampereelle lisää kasvatuksen käytännöistä ja maailman parantamisesta kiinnostuneita ihmisiä, Kaukko kiteyttää.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Mervi Kaukko
mervi.kaukko@tuni.fi
0503182399
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Ihmissolupohjainen sydänkudosmalli ennustaa tarkasti lääkeaineiden vaikutuksia29.9.2023 08:15:00 EEST | Tiedote
DI Maria Koivisto kehitti väitöstutkimuksessaan ihmissolupohjaisen sydänkudosmallin, jolla voidaan testata ihmisen sydämeen kohdistuvia lääkeaineiden vaikutuksia. Kudosmallit, jotka vastaavat paremmin ihmisen sydämen toimintaa, antavat luotettavampaa tietoa aineiden vaikutuksista ihmiselle ja voivat vähentää lääkekehityksessä käytettäviä eläinkokeita.
Tutkijoiden yö Tampereella 29.–30.9. tarjoaa ohjelmaa koko perheelle28.9.2023 08:00:00 EEST | Kutsu
Eri puolilla Eurooppaa järjestettävä Tutkijoiden yö saapuu jälleen myös Tampereelle syyskuun lopussa 29.–30.9. Ohjelmaa on tarjolla monipuolisesti kaikenikäisille.
Hoitosuositukset elämän loppuvaiheen potilaan läheisten tukemiseen – tavoitteena hoidon yhteneväisyys27.9.2023 13:44:30 EEST | Tiedote
Hoitosuositukset palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa olevan potilaan läheisten tukemiseen on julkaistu. Suosituksen tavoitteena on yhtenäistää käytäntöjä sosiaali- ja terveydenhuollossa. Elämän loppuvaiheessa palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa tarvitsee vuodessa noin 30 000 suomalaista, joista valtaosa on aikuispotilaita.
Väitös: Kerrostaloasukkaiden mieltymysten toteuttaminen tarjoaa mahdollisuuksia asuntojen tuleviin tilamuunnoksiin25.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote
Mitkä tekijät korostuisivat, jos asuinkerrostaloja kehitettäisiin asukkaiden ehdoilla? Entä mitä on huomioitava, jotta myös käyttäjät voisivat tehdä tilamuunnoksia asunnoissaan? Arkkitehti SAFA Sini Saarimaan väitöstutkimuksessa selvisi, että tietyt asuinkerrostalon ominaisuudet sekä tukevat miellyttävyyttä asukkaan näkökulmasta että mahdollistavat tilamuunnoksia asukkaille vaihtelevissa tilanteissa. Saarimaan mukaan nämä ominaisuudet ansaitsisivat enemmän huomiota suomalaisessa asuinkerrostalotuotannossa.
Työelämän uudistajat kohtaavat uudessa seminaarissa Tampereella 9.11.202325.9.2023 09:55:01 EEST | Tiedote
Seminaari työyhteisöjen oppimisen uudistajille järjestetään marraskuussa Tampereella. Tapahtumassa strategisen oppimisen ja sen johtamisen äärelle kokoontuvat monialaisesti työelämän uudistajat, organisaatioiden johto, kehittäjät, HR-ammattilaiset ja työyhteisöasiantuntijat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme