Mitä omalla pihalla saa tehdä?
Yhtiön yhtiöjärjestys on sama kuin talon oma laki. Mikäli piha-alueesta ei siellä ole mainintaa, on piha yhtiön hallinnassa. Jos taas piha-alueen kerrotaan nimenomaisesti kuuluvan osakkaalle tai olevan osa asuntoa, on piha osakashallinnassa.
Rivitaloissa on pääosin osakkaalla vain käyttöoikeus huoneistokohtaiselle piha-alueelle. Silloin sitä tulisi hoitaa ja käyttää kuin omaa pihaa, mutta sen toimenpiteet ovat hyvin rajoitetut. Pihalle ei saa esim. istuttaa pensaita, kukkia tai puita ilman yhtiön lupaa, eikä myöskään kaataa pihalla kasvavia puita. Jos piha on osakkaan hallinnassa, hänellä on siellä melko laaja muutostyö- ja puuhasteluoikeus. Rajana oikeudelle on mahdollinen vaikutus esimerkiksi yhtiön julkisivuun tai naapureihin. Tästä esimerkkinä katetun pation tai pihavajan rakentaminen. Osakkaan hallintaoikeus ei siis anna automaattisesti lupaa rakentaa mitä vain, vaan tällaisiin toimiin tarvitaan lupa myös yhtiöltä ja mahdollisesti rakennusvalvontaviranomaiselta.
Piha-alueita koskevia päätöksiä on erilaisia ja päätöksentekokin vaihtelee. Yhtiön piha-aluetta koskevissa asioissa toimivalta on pääsääntöisesti hallituksella. Epätavallisissa tai laajakantoisissa asioissa tai jos päätöksellä on olennaisia vaikutuksia asumiseen, on asiasta päätettävä yhtiökokouksessa.
Muistilista pihan toimille:
- Varmista aina ensin onko sinulla pihalle hallinta- vai käyttöoikeus
- Selvitä tarvitaanko toimenpiteeseen lupa yhtiöltä ja mahdollisesti viranomaisilta
- Pyydä yhtiöltä lupa ajoissa. Pienemmissä riittää hallitus, merkittävissä yhtiökokous.
- Tee muutostyöilmoitus ennen toimenpiteeseen ryhtymistä, jos sellainen tarvitaan.
Hyvin hoidettu ja kaunis piha on erinomainen käyntikortti taloyhtiölle. Se luo myös viihtyisyyttä ja hyvinvointia asukkaille. Osakkaalla on tästäkin huolimatta velvollisuus selvittää oikeutensa pihan viihtyisyyden luomiseksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lakimies, varatuomari Niklas Lindberg 0916676761
Asiakkuuspäällikkö Marika Sipilä 0407417515 marika.sipila@ukl.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kiinteistöliitto Uusimaa on alueellinen ja puolueeton taloyhtiöiden yhdistys, joka palvelee monipuolisesti yli 12.000 jäsenyhtiötään. Yhdistys on toiminut kiinteistönomistajien asialla jo vuodesta 1933 ja se on valtakunnallisen Suomen Kiinteistöliiton suurin alueyhdistys.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto Uusimaa ry
Ensimmäiset tunnustukset hyville puheenjohtajille15.11.2023 16:00:00 EET | Tiedote
Kiinteistöliitto Uusimaa käynnisti elokuussa 2023 kilpailun, jossa haettiin vuoden taloyhtiöpuheenjohtajaa sekä taloyhtiötekoa. Kilpailun tavoitteena oli nostaa esiin hallitustyön merkitystä sekä tärkeitä tekoja asumisen arjessa. Palkintoehdotuksia tuli kiitettävästi, yhteensä 130.
Kiinteistöverouudistus on myrkkyä pääkaupunkiseudulle31.8.2023 16:04:36 EEST | Tiedote
Pääkaupunkiseutu on Suomen kallein asuinalue. Vuoden 2022 kiinteistöverosta yli kolmannes kertyi pääkaupunkiseudun kiinteistöistä, vaikka asuinkiinteistöjen veroprosentti Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla on lain määrittämällä alarajalla. Nyt tuore hallitusohjelma sekä 29.8. julkistettu ehdotus hallituksen esitykseksi kiinteistöveron muuttamisesta nostaisi tätä alarajaa lähes 40 prosenttia. Korotus kiristää kiinteistöverotusta 245 kunnassa.
Ilmalämpöpumppu ei ole asenna ja unohda laite – muista laitteen säännöllinen huolto18.4.2023 10:49:36 EEST | Tiedote
Kevätauringon lämmittäessä moni alkaa miettiä ilmalämpöpumpun hankkimista kesäksi tai jos ilmalämpöpumppu on jo aiemmin asennettu, aloittaa laitteella viilentämisen. Kiinteistöliitto Uusimaan tekniseen neuvontaan onkin tullut paljon kysymyksiä ilmalämpöpumpun hankintaan ja huoltoon liittyen.
Ei lisää kalleutta pääkaupunkiseudun asumiseen - jyrkkä ei pakkoremonteille15.3.2023 14:07:56 EET | Tiedote
Pääkaupunkiseutu on Suomen kallein asuinalue. Asuinkiinteistöjen kalleus nostaa myös kiinteistöverotuksen perusteena käytettäviä arvoja sekä tontin että rakennusten osalta. Vuoden 2022 kiinteistöverosta yli kolmannes kertyi pk-seudun kiinteistöistä, vaikka asuinkiinteistöjen veroprosentti Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla on lakisääteisellä alarajalla.
Vastikkeita maksamatta yhä useammassa taloyhtiössä31.1.2023 13:23:12 EET | Tiedote
Talouden taantuma ja kasvaneet elinkustannukset näkyvät taloyhtiöissä osakkeenomistajien maksuvaikeuksina. Tämä on huomattu myös Kiinteistöliitto Uusimaan puhelinneuvonnassa. Aiempaa useampi soittaja kysyy neuvoa liittyen osakkeenomistajien taloudellisiin vaikeuksiin maksaa vastiketta ja siihen, miten taloyhtiön tulisi reagoida tilanteeseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme