Nuorten yrittäjyys ja talous NYT

Suomeen kaksi palkintoa Euroopan suurimmassa nuorten yrittäjyyskilpailussa

Jaa

Euroopan suurin nuorten yrittäjyyskilpailu Gen-E 2023 kokosi yli 800 nuorta yrittäjää, heidän opettajiaan, liikekumppaneitaan ja päätöksentekijöitä uusien liikeideoiden ja innovaatioiden äärelle. Kilpailu järjestettiin Istanbulissa 11.–14.7. Suomea kilpailussa edustivat nuorten yritykset Vapu NY Hämeenlinnasta ja Toteuma NY Jyväskylästä. Toteuman tiimin voitti pääpalkinnon startup-yritysten kategoriassa ja Vapu NY:n toimitusjohtaja Joseph Munyandamutsa voitti erityispalkinnon johtamistaidoista ja -potentiaalista.

Tapahtumassa kilpailleet nuoret ovat osallistuneet kotimaissaan Company of the Year -ohjelmaan, joka Suomessa tunnetaan nimellä Vuosi yrittäjänä. Tätä NYT-yhdistyksen tuottamaa Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa opetetaan ympäri Suomea yläkouluissa, 2. asteella ja korkea-asteella.

Gen-E -tapahtuman taustalla on Nuorten yrittäjyys ja talous NYT -yhdistyksen katto-organisaatio Junior Achievement Europe (JA Europe) sekä tämän vuotinen järjestäjä JA Türkiye.

Kilpailuun osallistui satoja nuoria yli 40 maasta. Kilpailevat joukkueet oli valittu lukuvuonna 2022-23 yli 390 000 opiskelijan joukosta. Tapahtumaan osallistuivat myös ​EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager sekä FedEx Express Europen toimitusjohtaja Karen Reddington.

Startup-yrityskategorian voitto Suomeen

Jännittävä ajatus- ja luovuuspeli matemaattisella konseptilla; innovatiivinen apusovellus neurodiversiteettien tukemiseen; urheilusuojasarja, joka on erityisesti suunniteltu naisen vartalolle; tiedonkeruutyökalu maanalaisen infrastruktuurin mittaukseen – muun muassa näitä palkittiin GEN-E-kilpailussa.

Gen-E:n pääpalkinnot voittivat:

• Isometricks (Kreikka), Vuoden yritys -pääpalkinto lukioasteella

Toteuma (Suomi), Vuoden startup-yritys korkeakoulutasolla

• Mindcore (Isle of Man), Vuoden innovaatio -palkinto yläasteen tasolla

• Tiaki (Iso-Britannia), Vuoden innovaatio -palkinto yliopistotasolla

Suomesta mukana yritykset Vapu NY ja Toteuma NY

Suomea tapahtumassa edustivat kaksi tiimiä, jotka voittivat huhtikuussa Vuosi yrittäjänä -opiskelijoiden valtakunnallisen kilpailun Helsingissä huhtikuussa. Finaalia edelsi yli 10 semifinaalia eri puolilla Suomea.

Ammattiopisto Tavastialla opiskelevien nuorten yritys Vapu NY järjestää aktiviteetteja yksin ja palvelukodeissa asuville ikäihmisille. Vapu NY:n liikeidean tavoitteena on aktivoida yhteiskuntamme iäkkäämpiä ikäluokkia. Yhtiön osakkaat ovat tarttuneet vahvasti ja intohimolla havaitsemaansa ongelmaan ja kehittäneet siihen ratkaisun, joka yhdistää teknologian ja ihmiskontaktin. Liikeidean ympärille on muodostettu moniosaava tiimi ja yhteistyöverkosto.

Vapu NY:n tiimin jäsen Joseph Munyandamutsa voitti tapahtumassa erityispalkinnon johtamistaidoista ja -potentiaalista. Joseph iloitsi kunnianosoituksesta ja kertoi, että tapahtumassa on ollut todella antoisaa tutustua muihiin nuoriiin yrittäjiin eri maista.

”Hienoa nähdä niin monta innostunutta ja kunnianhimoista nuorta yrittäjää. Ja kiva saada myös Suomelle näkyvyyttä!”, Joseph Munyandamutsa sanoi.

Startup-pääpalkinnon voittaneen Toteuma NY:n muodostaa Jyväskylän yliopistossa opiskeleva tiimi. Toteuma NY tarjoaa maanalaisen sähkö-, internet-, lämpö-, vesi- yms. infrastruktuurin paikannuspalvelua. Toteuman liikeidea vastaa aitoon tarpeeseen yhteiskunnallisesti merkittävällä toimialalla. Liiketoimintamalli on pureksittu maallikolle ymmärrettävään muotoon, markkinaa on tutkittu ja selkeä kohderyhmä on löytynyt. Suunnitelma on jo edennyt pitkälti käytäntöön, ja yritys visioi myös tulevaa. 

Nuoret saivat vinkkejä yrityselämän ammattilaisilta

GEN-E -tapahtumassa nuoret osallistuivat tuomareiden haastatteluihin, verkostoituvat muiden opiskelijoiden kanssa ja esittelivät yrityksiään messutapahtumassa Istanbulissa.    JA Europen toimitusjohtajan Salvatore Nigron mukaan JA-verkoston missiona on mahdollistaa Euroopan nuorille sellaisia taitoja ja ajattelutapoja, joilla he voivat saada yhteisöjä menestymään ja ehkäistä syrjäytymistä. ”Gen-E 2023 -voittajat ovat inspiraationa kaikille nuorille eurooppalaisille”, Nigro toteaa.

Tietoja Gen-E -tapahtumasta

Vuonna 2024 Gen-E järjestetään Cataniassa, Italiassa. Lisätietoja www.gen-e.eu

JA Europe -verkosto tarjosi viime lukuvuotena nuorille yli 6,6 miljoonaa oppimiskokemusta.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Kaisa Huikuri, viestintäjohtaja, Nuorten yrittäjyys ja talous NYT, 045 773 49347, kaisa.huikuri@nuortennyt.fi

Tietoa JA Europesta ja GEN-E-kilpailusta:  
Minna Melleri, Chief of Advocacy and Growth, JA Europe, minna@jaeurope.org

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Toteuma NY Uskalla yrittää -kilpailun finaalissa Helsingissä 2023
Toteuma NY Uskalla yrittää -kilpailun finaalissa Helsingissä 2023
Lataa
Vapu NY Uskalla yrittää -kilpailun finaalissa Helsingissä 2023.
Vapu NY Uskalla yrittää -kilpailun finaalissa Helsingissä 2023.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Nuorten yrittäjyys ja talous NYT tarjoaa työelämä-, talous-, ja yrittäjyystaitoja tukevia palveluita ja opintokokonaisuuksia kouluille, oppilaitoksille ja kunnille. Tavoitteemme on, että jokainen lapsi ja nuori lähtökohdista riippumatta saa mahdollisuuden oppia tulevaisuutensa kannalta tärkeitä taitoja. Yhdessä laajan ja kansainvälisen kumppaniyhteisömme kanssa toimimme sillanrakentajana lasten ja nuorten sekä toimivan työelämän välillä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Nuorten yrittäjyys ja talous NYT

Enkät: Värderingar, kön och föräldrarnas utbildningsbakgrund påverkar ungdomarnas intresse för olika branscher30.8.2023 01:00:00 EEST | Tiedote

Meddelande, fritt att publicera 30.8.2023 kl. 01.00. Enligt NYT Ungas framtidsrapport är de mest intressanta branscherna för ungdomar hälso- och sjukvård, turism- och restaurangbranschen, konst-, kultur- och handelsbranschen. Föräldrarnas utbildningsbakgrund, ungdomarnas kön och deras värderingar är starkt kopplade till intresset för olika branscher.

Två priser till Finland i Europas största entreprenörskapstävling för ungdomar14.7.2023 12:20:28 EEST | Tiedote

Entreprenörskapstävlingen Gen-E 2023 samlade över 800 unga entreprenörer, deras lärare, affärspartner och beslutsfattare från hela Europa för att utforska nya affärsidéer och innovationer. Tävlingen ägde rum den 11–14.7 i Istanbul. Finland representerades i tävlingen av ungdomsföretagen Vapu NY från Tavastehus och Toteuma NY från Jyväskylä. Toteuma vann första pris i kategorin för startup-företag och Joseph Munyandamutsa, verkställande direktör i Vapu NY-teamet, vann ett specialpris för sina ledaregenskaper och sin potential.

Kyselytutkimus: lapset ja nuoret oppivat yhteistyötaitoja ja sinnikkyyttä yrittäjyysopintojen avulla12.6.2023 12:04:16 EEST | Tiedote

Opettajien ja oppilaiden mukaan NYT-yhdistyksen tarjoamat yrittäjyysohjelmat kehittävät monia hyödyllisiä taitoja. Vastauksissa nousevat esille muun muassa ryhmätyötaidot sekä vastuunottaminen omasta työskentelystä. Kyselytutkimus, johon vastasi yli 1 000 opettajaa ja oppijaa, koski Vuosi yrittäjänä - ja Pikkuyrittäjät-ohjelmia, joita käytetään ympäri Suomea kouluissa ja oppilaitoksissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme