Pohjois-Karjalan ELY-keskus

ELY-keskus antoi perustellun päätelmän Hautalammen kaivoshankkeen YVA-selostuksesta

Jaa
Pohjois-Karjalan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen perustellun päätelmän FinnCobalt Oy:n Outokummussa sijaitsevan Hautalammen kaivoshankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. ELY-keskuksen näkemyksen mukaan hankkeella on todennäköisesti merkittäviä vaikutuksia ympäristölle.
Hautalammen kaivosalueella sijaitseva, suojeltu Keretin torni. Kuva: Mari Heikkinen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Hautalammen kaivosalueella sijaitseva, suojeltu Keretin torni. Kuva: Mari Heikkinen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Pohjois-Karjalan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen perustellun päätelmän FinnCobalt Oy:n Hautalammen kaivoshankkeesta Outokummussa.

ELY-keskuksen näkemyksen mukaan täydennetyn arviointiselostuksen, siitä saadun kuulemispalautteen ja yhteysviranomaisen oman tarkastelun perusteella hankkeen molemmilla toteutusvaihtoehdoilla (VE1 ja VE2) on useita merkittäviä ympäristövaikutuksia, joihin liittyy myös huomattavia epävarmuuksia.

Hankkeella on todennäköisesti merkittäviä kielteisiä vaikutuksia kallio- ja maaperään, pohja- ja pintavesiin sekä luonnonympäristöön. Maisemaan, kaupunkikuvaan ja kulttuuriperintöön kohdistuu merkittäviä kielteisiä vaikutuksia siinä tapauksessa, että hankkeessa ei turvata rakennussuojelulailla suojeltujen Keretin tornin ja siilojen säilymistä.

Yhteysviranomainen katsoo, että hankkeen toteuttamiskelpoisuus jää täydennetyssäkin arviointiselostuksessa esitetyillä suunnitelmilla ja tiedoilla avoimeksi pohja- ja pintavesivesivaikutusten, luontovaikutusten sekä maisemaan, kaupunkikuvaan ja kulttuuriperintöön kohdistuvien vaikutusten osalta. Arviointiselostuksessa ei ole vielä yksilöity sellaisia hankkeessa toteutettavia ympäristövaikutusten lieventämistoimenpiteitä, että voitaisiin todeta hankkeen olevan ympäristöllisesti toteuttamiskelpoinen.

Suunnitellun kaivoshankkeen alapuolisen vesistön tila on heikko edellyttäen jo tällä hetkellä kunnostustoimia vesienhoidon tavoitteiden saavuttamiseksi. Hankkeen jatkosuunnittelussa tulee kiinnittää erityistä huomiota Ruutunjoen, Sysmäjärven ja Sysmänjoen nykytilan parantamiseksi tarvittaviin kunnostustoimenpiteisiin, haitallisten vaikutusten ehkäisyyn ja lieventämiseen.

Suunnittelussa on otettava huomioon hankkeen sijainti lähellä Outokummun taajamaa ja asutusta, vaikutukset vanhan kaivostoiminnan jo pilaamiin pohja- ja pintavesiin sekä Keretin tornin ja sen yhteydessä olevien siilojen suojelun turvaaminen.

Toiminnan aikaisten vaikutusten lisäksi tulee kiinnittää huomiota välillisiin ja pitkäaikaisiin kaivostoiminnan jälkeisiin vaikutuksiin sekä vaikutusten seurantaan. Hanketta ja sen vaikutuksia koskevaa tiedotusta ja vuorovaikutusta on syytä jatkaa seuraavissa suunnitteluvaiheissa.

Hautalammen kaivoshankkeen vaihtoehtoja ja niiden ympäristövaikutuksia on arvioitu ja vertailtu vuosien 2020–2023 aikana vireillä olleessa ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä (YVA-menettely). Pohjois-Karjalan ELY-keskus toimii hankkeessa yhteysviranomaisena. Perusteltu päätelmä on ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (252/2017, YVA-laki) mukainen kokoava lausunto, jossa otetaan kantaa tehtyjen arviointien riittävyyteen sekä hankkeen merkittäviin vaikutuksiin.

Päätelmä on laadittu nähtävillä olleen ympäristövaikutusten arviointiselostuksen ja sen täydennyksen (YVA-selostus), näistä annettujen lausuntojen ja mielipiteiden sekä ELY-keskuksen asiantuntijatarkastuksen pohjalta.

ELY-keskuksen perusteltu päätelmä kokonaisuudessaan sekä muut YVA-menettelyn aikana syntyneet asiakirjat ovat luettavissa verkossa osoitteessa www.ymparisto.fi/HautalammenkaivosYVA.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mari Heikkinen
ympäristöasiantuntija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 176
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Ari Heiskanen
ympäristönsuojelu ja vesienhoito -yksikön päällikkö, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 177
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Hautalammen kaivosalueella sijaitseva, suojeltu Keretin torni. Kuva: Mari Heikkinen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Hautalammen kaivosalueella sijaitseva, suojeltu Keretin torni. Kuva: Mari Heikkinen / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000https://www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme