Kainuun ELY-keskus

Kainuun työttömyysaste koko maan neljänneksi matalin

Jaa
Kainuussa oli kesäkuun lopussa vajaat 2 700 työtöntä työnhakijaa. Työttömyysaste oli 8,8 %. Pitkäaikaistyöttömyys väheni vuoden takaisesta. Työvoiman kysyntä on ollut alkuvuonna vilkasta mutta pieneni selkeästi kesäkuussa.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa kesäkuussa 2023.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa kesäkuussa 2023.

Kainuussa oli kesäkuun lopussa 2 689 työtöntä työnhakijaa, mikä on 89 henkeä vähemmän (-3 %) kuin vuotta aiemmin. Prosentuaalisesti tarkasteltuna pienentyminen oli ELY-keskusalueista toiseksi suurinta, koko maassa työttömyys lisääntyi 2 %.

Työttömyysaste oli Kainuussa kuun lopussa 8,8 %, mikä 0,2 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste oli ELY-keskusalueista neljänneksi pienin ja matalammalla kuin kertaakaan kesäkuussa Työnvälistystilaston ensimmäisen tiedon eli vuoden 2006 jälkeen. Koko maassa työttömyysaste oli 10,0 %, mikä on 0,1 prosenttiyksikköä vuoden takaista enemmän.

Pitkäaikaistyöttömiä oli kuun lopussa 599, mikä on 9 % vähemmän (-56) kuin vuotta aiemmin. Edelliskuusta pitkäaikaistyöttömyys nousi 3 % (+15). Pitkäaikaistyöttömiä oli 22 % työttömistä, vuotta aiemmin osuus oli 24 %. Pitkäaikaistyöttömistä vähintään 50-vuotiaita oli 60 %, 30-49-vuotiaita 32 % ja alle 30-vuotiaita 8 %. Vähintään 60-vuotiaita oli 37 %.

Työpaikkojen määrä putosi selkeästi

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin työ- ja elinkeinotoimistoihin sekä kuntakokeiluihin kesäkuun aikana 833, mikä on 20 % vähemmän (-203) kuin vuosi sitten. Ammattiryhmissä uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin eniten palvelu- ja myyntityöntekijöille (204), rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöille (182) sekä ryhmälle muut työntekijät (139).

Tekijöistä on edelleen pulaa alalla kuin alalla ja kuun lopussa useissa ammateissa oli vähemmän tai vain hieman enemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Vaikeinta oli löytää informaatio- ja tietoliikenneteknologian asiantuntijoita, terveydenhuollon erityisasiantuntijoita – eli esimerkiksi lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä – sekä terveydenhuollon asiantuntijoita – eli esimerkiksi sairaanhoitajia. Haastavaa oli löytää myös muun muassa suojelu- ja vartiointityöntekijöitä, teollisuustuotteiden kokoonpanijoita sekä siivoojia.

Tiedot perustuvat Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava Työllisyyskatsaus julkaistaan 22. elokuuta 2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Yritys- ja työvoimapalvelut -yksikkö
Atte Laitinen, 0295 023 886
Sposti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
www.elykeskus.fi/kainuu


Kainuun TE-toimisto
johtaja Pauli Piilma, 0295 023 106
Sposti: etunimi.sukunimi(at)te-toimisto.fi

Kuvat

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa kesäkuussa 2023.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta kunnittain Kainuussa kesäkuussa 2023.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Vuosien 2020 ja 2021 Viisikanta-rakennussuojelupalkinnot Kainuun alueella19.9.2023 11:00:00 EEST | Tiedote

Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kulttuuriympäristötoimikunnat ovat jo vuosina 2020 ja 2021 valinneet edelliset Viisikanta-palkintojen saajat, mutta koronapandemia on lykännyt palkintojen jakoa Kainuussa aina näihin päiviin saakka. Kainuun alueen palkinnot jaettiin Hyrynsalmen Vanhalla asemalla tiistaina 19.9.2023 kello 10 alkaneessa tilaisuudessa. Palkinnot jakoi museonjohtaja Antti Mäkinen Kainuun Museolta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme