Intrum Oy

Hintojen nousu lisää lapsiperheiden velkaongelmien riskiä ja heikentää vanhempien hyvinvointia

Jaa

Syksyn tullen lapset palaavat kouluun ja moni kotona asuva nuori aloittaa tai jatkaa opintojen parissa. Hintojen nousun ja kireän taloudellisen tilanteen myötä kotona asuvien lasten vanhemmat voivat olla vaikeuksissa, kun lapset tarvitsevat taloudellista tukea tai hankintoja koulua ja opintoja varten.

Intrumin Eurooppalaisessa kuluttajien makutapatutkimuksessa (2022) vanhempien taloustilanne on erilainen verrattuna muihin vastaajiin.
Intrumin Eurooppalaisessa kuluttajien makutapatutkimuksessa (2022) vanhempien taloustilanne on erilainen verrattuna muihin vastaajiin.

Lapsiperheissä pakollisia kulueriä on muita talouksia enemmän, jolloin välttämättömyydet korostuvat ja hintojen nousun vaikutukset kertautuvat. Intrumin Eurooppalaisen kuluttajien maksutapatutkimuksen mukaan Suomessa yli puolet (58 prosenttia) kotona asuvien lasten vanhemmista kertoo laskumenojen kasvavan tulojaan nopeammin, mikä on enemmän kuin kaikkien vastaajien osalta (50 prosenttia).

”Liikkumavara yllättävien menojen varalta jää pieneksi ja kapenee entisestään, jos kohonneita kustannuksia joudutaan paikkaamaan säästöillä, eikä uusia säästöjä ole enää mahdollista kerryttää”, Suomen Intrumin yritysvastuupäällikkö Anna Johnson-Ferguson sanoo.

Vanhempien luotolla ostamisessa korostuvat hankinnat lapsille

Tutkimuksen mukaan kotona asuvien lasten vanhemmat olivat muita vastaajia useammin joutuneet jättämään laskuja maksamatta. Heistä 48 prosenttia oli jättänyt yhden tai useamman laskun maksamatta edellisten 12 kuukauden aikana, kun kaikkien vastaajien osalta luku oli 39 prosenttia. Vanhemmat myös arvioivat muita vastaajia todennäköisemmin joutuvansa tulevien 12 kuukauden aikana jättämään joitakin vähemmän tärkeitä laskuja maksamatta suoriutuakseen välttämättömistä maksuista. Osa vanhemmista tekee hankintoja luotolla ja näissä ostoksissa korostuvat lapsille tehdyt hankinnat. Kotona asuvien lasten vanhemmista, jotka olivat lainanneet rahaa tai käyttäneet luottokorttinsa luottorajan loppuun, 75 prosenttia oli tehnyt näin ostaakseen tuotteita lapselleen.

”On huolestuttavaa, jos käyttövarat eivät riitä pakollisiin hankintoihin, vaan joudutaan turvautumaan luottoon. Etenkin, jos maksukyky ei riitäkään takaisinmaksuun. Luoton käyttö viittaa siihen, että osalla perheistä ei ole taloudessaan puskuria sellaisiin menoihin, jotka sinänsä pitäisi olla mahdollista ennustaa ja budjetoida. Saati sitten puskuria sellaisiin menoihin, jotka ovat yllättäviä”, Johnson-Ferguson sanoo.

Olisikin tärkeää, että vanhemmille olisi helposti saatavilla tietoa ja välineitä, joiden avulla he voivat vaikuttaa omaan talouteensa ja ottaa raha-asiat puheeksi myös lasten kanssa.

”Tämä toive palveluiden, avun ja tiedon helpommasta saatavuudesta on myös selkeästi kuultavissa velallisilta itseltään. Ylivelkaantumisen ennaltaehkäisy ja ylivelkaantuneiden auttaminen ovatkin nyt onneksi hallitusohjelmassa mukana”, Johnson-Ferguson jatkaa.

Taloushuolet painavat kotona asuvien lasten vanhempia muita enemmän

Huolimatta siitä, että moni vanhemmista paikkaa talouttaan luotolla, he olivat muita vastaajia haluttomampia ottamaan lisää luottoa. Kotona asuvien lasten vanhemmista 64 prosenttia kertoi taloushuolien vaikuttavan haitallisesti hyvinvointiinsa, kun kaikkien vastaajien osalta luku oli 56 prosenttia. Jos luottoa on otettava vastoin omaa tahtoa, se voi lisätä taloushuolien aiheuttamaa stressiä entisestään. Lisäksi vaarana on, että lapsiperheiden ongelmavelkaantuminen kasvaa ja periytyy seuraavalle sukupolvelle.

”Vaikean taloustilanteen kanssa kamppaileville vanhemmille pitää saada tietoa, mistä ja millaista apua taloustilanteeseen on saatavilla. Vaikka tilanne tuntuisi toivottomalta, on tärkeää, että ongelmia ei vain lakaista maton alle. Esimerkiksi Takuusäätiö ja Marttaliitto tarjoavat maksuttomia materiaaleja ja palveluita, jotka auttavat oman talouden hallinnassa ja velkojen hoidossa. Myös valtion oikeusaputoimistot tarjoavat maksutonta talous- ja velkaneuvontaa. Lasku- ja perintäasioissa kannattaa myös aina olla yhteydessä laskuttajiin tai perintätoimistoihin ja keskustella joustoista maksamisen helpottamiseksi”, Johnson-Ferguson sanoo.

Vaikeasta tilanteesta huolimatta monet vanhemmat tekevät kaikkensa antaakseen lapsilleen hyvät eväät taloudellisesti turvalliseen elämään. Monia vanhempia vaikea taloustilanne on motivoinut entisestään vahvistamaan sekä omia että seuraavan sukupolven taloustaitoja.

"Takuusäätiö ja Marttaliitto haluavat omalta osaltaan tukea perheiden talousosaamista. Rohkaisemme vanhempia myös keskustelemaan kulutusvalinnoista yhdessä lasten kanssa. Esimerkiksi perheen nuorten kanssa erilaisia kulutusvalintoja voi pohtia Välttämätön, tarpeellinen vai turha -pelin avulla. Olemme myös tuottaneet verkkomateriaaleja, jotka helpottavat välttämättömien menojen hahmottamista ja budjetointia eri perhetilanteissa”, kertoo Takuusäätiön ja Marttaliiton yhteisen Kestävät talouspolut -kehittämishankkeen vetäjä Minna Markkanen.

 

Takuusäätiö on valtakunnallinen sosiaalialan järjestö, joka tarjoaa maksuttomia palveluja tukeakseen ihmisten itsenäistä selviytymistä arjen raha-asioissa ja velkojen hoidossa. www.takuusaatio.fi  

Martat on kotitalousneuvontaa antava kansalaisjärjestö, joka edistää kotien ja perheiden hyvinvointia ja kotitalouden arvostusta. Järjestö on puoluepoliittisesti sekä uskonnollisesti sitoutumaton. www.martat.fi 

Tietoja Eurooppalaisesta kuluttajien maksutaparaportista 2022 

Intrumin Eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti (European Consumer Payment Report) kerää tietoa eurooppalaisten kuluttajien ja kotitalouksien arjesta, kuluttamisesta sekä kyvystä hallita talouttaan kuukausitasolla. Raportti perustuu kolmannen osapuolen, Longituden, toteuttamaan kyselyyn 24 Euroopan maassa. Vuoden 2022 kyselyyn osallistui yhteensä 24 011 kuluttajaa. Tutkimuksen kenttätyö tehtiin vuoden 2022 heinä- ja syyskuun välisenä aikana.

Eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti on julkaistu 24. marraskuuta 2022.

Lataa Suomea koskeva raportti

Lataa European Consumer Payment Report 2022

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 24 markkina-alueella Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä viivästyneiden maksujen kanssa Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 10 000 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 80 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2022 liikevaihto oli 19,5 miljardia Ruotsin kruunua. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy

”Älä tee kuten minä teen” – yritysten maksukäytänteissä toivomisen varaa5.9.2023 07:55:00 EEST | Tiedote

Syyskuun viidentenä päivänä vietetään valtakunnallista yrittäjän päivää. Yritysten toimintakyvyn kannalta maksukäyttäytyminen on asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota. Intrumin tutkimuksen mukaan maksuviiveellisten pienyritysten määrä on kääntynyt kasvuun viime vuoteen verrattuna. Taloudellisesti haastavina aikoina yritysten maksukyvyn muutokset ovat nopeita ja vaikeasti ennustettavia. Eurooppalaisen yritysten maksutaparaportin mukaan lähes 40 prosenttia suomalaisyrityksistä maksaa tavarantoimittajilleen myöhemmin kuin toivoisivat asiakkaidensa maksavan heille. Tehostamalla omia prosessejaan ja maksukäytänteitä yrittäjät voivat vahvistaa tervettä maksukulttuuria.

Maksuviiveellisten pienyritysten määrä on kääntynyt kasvuun5.7.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Intrumin yritysten maksuviivetutkimus tämän vuoden toiselta vuosineljännekseltä kertoo erityisesti pienempien yritysten kohdalla maksuviiveiden kasvaneen viime vuoteen verrattuna. Trendi on huolestuttava, jos se jatkuu pidemmän aikaa. Kokonaisuudessaan maksuviiveellisten yritysten suhteellinen osuus on noussut yli kymmenellä prosentilla viime vuodesta. Nousua maksuviiveissä on ollut koko maassa ja lähes kaikilla toimialoilla. Suurinta viiveiden määrän nousu on ollut suhdanneherkällä majoitus- ja ravitsemusalalla. Kuitenkin verrattuna tämän vuoden ensimmäiseen vuosineljännekseen maksuviiveellisten yritysten määrä on laskenut hieman.

Tutkimus: Inflaatio jarruttaa useamman kuin joka toisen yrityksen kasvusuunnitelmia24.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Intrumin Eurooppalaisen yritysten maksutaparaportin mukaan 54 prosenttia suomalaisyrityksistä uskoo inflaation rajoittavan yrityksen kykyä kasvattaa liiketoimintaa ja tarttua uusiin mahdollisuuksiin. Samaan aikaan yhdeksän kymmenestä työntekijästä on jo vaatinut palkankorotuksia tai tulee tekemään niin lähiaikoina pitääkseen kiinni ostovoimastaan. Haastavassa taloudellisessa tilanteessa yrityksistä 62 prosenttia uskoo maksuviiveiden kasvavan seuraavien 12 kuukauden aikana.

Nuorten aikuisten vaikea velkaantuminen kasvaa - tarvitaan uusia toimia, joilla ongelmia voidaan ehkäistä22.5.2023 08:34:45 EEST | Tiedote

Monen suomalaisen maksuhäiriömerkintä poistui pian joulukuussa 2022 voimaan astuneen luottotietolakimuutoksen jälkeen. Intrumin perintädatan analyysi kuitenkin osoittaa, että vaikeasti velkaantuneiden osuus kaikista velkaantuneista on kasvanut jatkuvasti vuodesta 2019. Kaikkein suurinta kasvu on ollut 18–24-vuotiaiden ikäryhmässä. Velkaantumisen syyt ja seuraukset ovat moninaisia, mutta velkaongelmia voidaan ehkäistä suuntaamalla apua ja tukea varhaisessa vaiheessa lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen.

Tutkimus: Lähes puolet yrityksistä ottaa tänä vuonna enemmän velkaa säilyttääkseen kilpailukykynsä16.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Hintojen ja lainakustannusten nousu iskee yrityksiin raskaasti. Lähes puolet yrityksistä ottaa tänä vuonna normaalia enemmän lainaa varmistaakseen kilpailukykynsä haastavilla markkinoilla. Kassavirran hallinta ja maksuviiveiden torjuminen ovat nousseet johdon asialistalla kärkeen, mutta vanhentuneet taloushallinnon järjestelmät ja asiantuntemuksen puute jarruttavat maksuviiveiden ehkäisyä. Myös panostus kestävään kehitykseen on tullut jäädäkseen. Valveutuneet asiakkaat valitsevat todennäköisesti yrityksen, joka huolehtii omista ympäristövelvollisuuksistaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme