Jyväskylän yliopisto

Italian opintoja voi suorittaa ensi elokuuhun saakka Jyväskylän yliopistossa – Uusia opinto-oikeuksia italian kieleen ei enää myönnetä

Jaa

Jyväskylän yliopisto on päättänyt, että 1.8.2023 lähtien italian kielen oppiaineeseen ei enää myönnetä uusia opinto-oikeuksia. Keskeneräisiä italian kielen perus- tai aineopintoja voi kuitenkin vielä suorittaa 31.7.2024 saakka. Samoin kaikille yliopiston opiskelijoille tarjottua vapaavalintaista italian kielen ja kulttuurin temaattista moduulia voi vielä täydentää vuoden 2024 elokuun alkuun saakka.

Jyväskylän yliopiston paarakennus, kuva Jari Kivelä/JYU
Jyväskylän yliopiston paarakennus, kuva Jari Kivelä/JYU

Romaanisen filologian oppiaineiden pääedustaja professori Outi Merisalo on luonnollisesti huolissaan romaanisten kielten tulevaisuudesta akateemisina oppiaineina. – Kielivarannon suppeneminen on lähivuosina koko suomalaista yhteiskuntaa koskettava ongelma, hän toteaa.

Romaanisen filologian oppiaineen syventävissä opinnoissa italian kieltä voi edelleen suorittaa toisena romaanisena kielenä ja syventää tuntemustaan romaanisen kieli- ja kulttuurialueen moduulissa. Tarvittavan italian kielen taidon saavuttaneet opiskelijat voivat myös edelleen laatia romaanisen filologian seminaarityöt ja maisterintutkielman italianistisesta aiheesta.  Italian kielen kursseja tarjoaa JYU:ssa elokuusta 2024 pääasiallisesti Monitieteisen akateemisen viestinnän keskus (MOVI).

Paitsi muiden kielten opiskelijoille, italian kielen ja italialaisen kulttuurin tarjonta on hyödyllinen esimerkiksi taide- ja kulttuuriaineiden opiskelijoille sekä suosittu kohde viime vuosina italian kielen aktiivisesti kehittämässä EduFutura-yhteistyössä.  

Vaikean lakkautuspäätöksen taustalla ovat pääasiassa taloudelliset syyt. Italian kielen opiskelijamäärä on jo pitkään supistunut. Lakkautuksen taustalla on myös jo vuonna 2017 valmistunut yliopistojen rehtorien neuvoston Unifin selvitys. Tällöin humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta teki periaatepäätöksen italian kielen oppiaineen lakkauttamisesta, kun Jyväskylän yliopiston italian kielen lehtori Giuseppe La Grassa lähtisi eläkkeelle lokakuun 2023 lopussa. Hänen tehtäväänsä ei ole päätetty täyttää. 

– Kiitämme häntä miltei 30 vuoden väsymättömästä työstä italian kielen ja italiankielisen kulttuurin edistämiseksi Jyväskylän yliopistossa, Merisalo lausuu.

Lisätietoja:

Outi Merisalo, professori, +358408053211, outi.o.merisalo@jyu.fi

Mika Lähteenmäki, kieli- ja viestintätieteiden laitoksen johtaja, +358408053206, mika.k.lahteenmaki@jyu.fi,

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 6.10.2023: Johtamismotivaatio on tärkeä voimavara kestävän johtajauran rakentumiselle (Auvinen)29.9.2023 14:00:00 EEST | Tiedote

PsM Elina Auvisen psykologian laitoksen väitöskirjassa tutkitaan suomalaisten johtajien kestävien työurien rakentumista. Keskeinen kysymys oli, auttaako johtajan johtamismotivaatio rakentamaan kestävää työuraa nykyisessä työelämäkontekstissa. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan johtotehtävissä toimimisen taustalla vaikuttaneita syitä ja johtamismotivaation kykyä toimia voimavarana johtajan työuupumusta vastaan.

Kuluttajan älypuhelintaidoilla vaikutusta palvelukokemukseen verkko- ja kivijalkakaupan välillä29.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston tietojärjestelmätieteen oppiaineen ja yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen tutkimuksessa osoitettiin, että älypuhelinta ostoksien teossa hyödyntävät kuluttajat hyötyvät eniten verkko- ja kivijalkaliikkeen eli fyysisen myymälätilan yhdistelmästä. Nämä kuluttajat ovat myös muita uskollisempia kaupoille, jotka ovat yhdistäneet palvelussaan verkon ja kivijalan onnistuneesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme