Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Koulutus- ja oppisopimuksen suosio kasvussa, hallitukselta odotetaan muutosta oppisopimuksen palkkaukseen

Jaa

Oppisopimuksen ja koulutussopimuksen suosio pk-yrityksissä on kasvanut. ”Tämä kertoo työvoimapulasta, mihin oppi- ja koulutussopimukset ovat tehokas ratkaisu. Koulutussopimuksen ja oppisopimuksen käyttöä kannattaa hallitusohjelman tavoitteen mukaisesti lisätä, jotta yhä useammalle saadaan ammatti sekä yrityksille osaavia työntekijöitä. Siksi esimerkiksi oppisopimuksen palkkaus on uudistettava”, koulutusasioiden asiantuntija Marja Vartiainen Yrittäjistä sanoo.

Koulutusasioiden asiantuntija Marja Vartiainen. Kuva: Johanna Erjonsalo
Koulutusasioiden asiantuntija Marja Vartiainen. Kuva: Johanna Erjonsalo

Ammatillisen oppilaitoksen opiskelijoita on ollut koulutussopimuksella Yrittäjägallupin mukaan 30 prosentissa pk-yrityksistä, kun keväällä 2021 luku oli 27 prosenttia. Oppisopimusta on puolestaan käyttänyt nyt 24 prosenttia yrityksistä, kun vastaava luku edellismittauksessa oli 20 prosenttia. 

”Näitä hyödynnetään kaikenkokoisissa yrityksissä. Esimerkiksi 5–9 henkeä työllistävistä yrityksistä yli puolet raportoi käyttäneensä koulutussopimusta ja 43 prosenttia oppisopimusta. Monelle nuorelle työelämässä oppiminen on paras ja ehkä ainut keino saada ammatti ja päästä työelämään”, Vartiainen sanoo.  

Oppisopimusta käytetään eniten teollisuuden ja kaupan alalla sekä koulutussopimusta teollisuudessa ja rakentamisessa. Eniten koulutus- ja oppisopimusten käytöstä raportoitiin itä- ja pohjoissuomalaisista yrityksistä.  

Hallitusohjelmassa lupaus oppisopimuskoulutuksen edistämisestä  

Petteri Orpon hallitusohjelmassa aiotaan edistää koulutussopimuksen sekä oppisopimuskoulutuksen käyttöä. Hallitusohjelman mukaan hallitus selvittää mahdollisuuksia oppisopimuskoulutuksen korvauksen porrastamiseen opintojen edetessä. 

”On selvää, että jos oppisopimusopiskelijan palkkaus porrastetaan opiskelijan osaamisen mukaan, yhä useampi pääsee opiskelemaan ammattiin oppisopimuksella”, Vartiainen sanoo. 

Työnantajilta tulee paljon palautetta siitä, että varsinkaan nuorilla opiskelijoilla ei ole riittäviä perustaitoja ja osaamista työelämään siirtyessään.  

”Nyt 24 prosenttia yrityksistä on kouluttanut oppisopimuksella, mutta Yrittäjägallupin mukaan 36 prosenttia tekisi niin, jos opiskelijan palkkaa porrastettaisiin vastaamaan opiskelijan osaamisen kehittymistä”, Vartiainen sanoo. Nyt palkan määrittävät työehtosopimukset. 

Tätäkin enemmän oppisopimuksella kouluttamiseen kannustaisi palkkatuki: 42 prosenttia vastaajista kertoo, että ottaisi oppisopimusopiskelijan, jos saisi siihen palkkatukea. 

Vain reilu puolet on saanut koulutuskorvausta 

Oppisopimuksella kouluttaneista vain vähän reilu puolet (54 %) on saanut koulutuskorvausta työssä oppivan henkilön oppilaitokselta. Vain 31 prosenttia on tyytyväisiä korvaukseen.   

Koulutuskorvauksen tarkoituksena on korvata työnantajalle oppisopimuskoulutuksen järjestämisestä aiheutuvia kustannuksia. Laissa ei nyt ole ohjeistusta koulutuskorvausten määristä. Käytännössä koulutuskorvaukset ovat jääneet hyvin pieniksi tai niitä ei makseta. 

Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä

Yrittäjägallupiin vastasi 1041 pk-yrityksen edustajaa 18.–28.4.2023. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta +- 3,1 prosenttiyksikköä. Tutkimuksen toteutti Kantar Public Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.    

Yrittäjät esittää: Näin nuorten oppisopimuskoulutuksen suosio kasvaisi 

1. Porrastetaan oppisopimuksen aikainen palkkaus vastaamaan opiskelijan osaamisen kehittymistä.  

2. Tehdään koulutuskorvauksen maksamisesta velvoittavaa, kun oppisopimuskoulutuksella on ilman ammatillista peruskoulutusta oleva henkilö. Asetetaan korkeampi koulutuskorvaus velvoittavaksi tapauksissa, joissa oppisopimuskoulutettava kuuluu oppivelvollisuuden piiriin. 

3. Laaditaan koulutuskorvauksen tarkempaa tapauskohtaista määrittelyä varten valtakunnallinen ohjeistus, jotta minimitasosta ei muodostu tosiasiallista maksimitasoa. Koulutuskorvauksen on oltava suhteessa työantajalta vaadittaviin resursseihin. 

Lisätietoja Suomen Yrittäjissä: koulutusasioiden asiantuntija Marja Vartiainen, 044 985 5005, marja.vartiainen@yrittajat.fi

Yrityshaastateltavia:  

Kokemusta ja näkemystä oppisopimuskoulutuksesta yrityksessä: Yrittäjä Tarja Arbelius, p. 040 0847980. Sijaiskoti Satuniemi Oy on alle 10-paikkainen huostaanotetuille lapsille ja nuorille laitosluvilla toimiva sijaishuollon palveluita tuottava yksityinen perheyritys, joka on toiminut vuodesta 2000. Paikkakunta: Kiuruvesi. Sijaiskoti Satuniemi - ammatillista kasvua ja tukea tarjoava sijaiskoti 

Yrittäjä Marko Vuorinen, p. 044 2608919, Markkos Pizza and Beer. Markkos Pizza and Beer on uudenlainen pitseria, jonka yhteydessä on myymälä käyttöyhteystuotteille. Paikkakunta: Kemi 

Kokemusta ja näkemystä koulutussopimuksen käytössä yrityksessä: Yrittäjä Saija Sitolahti, p. 040 058387. Järvenpään Kukkatalo Oy on perustettu 1991. Omistajina toimivat Saija Sitolahti ja Joonas Nieminen ovat kolmannen polven puutarha-alan yrittäjiä. Paikkakunta: Järvenpää. Kukkakauppa Järvenpää - Järvenpään Kukkatalo (jarvenpaankukkatalo.fi) 

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Työelämägallup: Irtisanominen olisi ollut työyhteisön etu30.9.2023 09:03:00 EEST | Tiedote

Lähes 60 prosenttia työelämässä olevista ilmoittaa olleensa tilanteessa, jossa työyhteisön edun mukaista olisi ollut jonkun työntekijän irtisanominen hänen toimintansa vuoksi. ”Monella työpaikalla on karuja kokemuksia siitä, että joku aiheuttaa työyhteisölle ja työnantajalle vahinkoa, mutta henkilöä ei ole voitu irtisanoa. Siksi on tärkeää uudistaa henkilöperusteista irtisanomista koskevaa sääntelyä”, johtaja Janne Makkula sanoo Suomen Yrittäjistä.

Yrittäjät: Työelämäuudistukset maltillisia kansainvälisessä vertailussa28.9.2023 07:38:39 EEST | Tiedote

Hallituksen työelämäuudistukset ovat Suomen keskeisiin kilpailijamaihin verrattuna maltillisia, osoittaa Suomen Yrittäjien vertailu. ”Hallituksen on syytä pitää ohjelmastaan kiinni ja tuoda suomalainen sääntely samalle viivalle kilpailijoiden kanssa. Vastaavia muutoksia on tehty Suomen verrokkimaissa paljon Suomea aikaisemmin”, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.

Yrittäjägallup: Paikallinen sopiminen ja irtisanomisen helpottaminen hallituksen tärkeimmät uudistukset yrityksille25.9.2023 08:00:02 EEST | Tiedote

Yrittäjien ja yritysten edustajien mielestä hallituksen tärkeimmät työllistämistä auttavat uudistukset ovat paikallisen sopimisen lisääminen sekä määräaikaisten työsopimusten sekä henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen. ”Yrittäjät odottavat, että uudistuksia viedään määrätietoisesti eteenpäin eikä hallitus horju ammattiliittojen painostuksen ja uhkailun alla”, sanoo toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme