Sairausajan palkka lapsettomuushoitojen ajalta: työnantaja viestii TESsissä arvopohjaansa

Jaa
Lapsettomien yhdistys Simpukka ry pitää lapsettomuushoitojen nostamista Solita Oy:n työehtosopimukseen ilahduttavana ja tärkeänä asiana. Kyseessä on lyhyellä aikavälillä kolmas Simpukan tietoon tullut lapsettomuushoitojen huomioiminen TESissä.

Teknologia-, data- ja designyhtiö Solitan tuoreeseen yrityskohtaiseen työehtosopimukseen (TES) sisältyy palkanmaksu lapsettomuushoitojen poissaolojen ajalta.

TESin mukaan sairausajalta maksetaan palkka edellyttäen, että työntekijä on sairauden, tapaturman, lapsettomuushoidon tai sukupuolenkorjaushoidon vuoksi estynyt tekemästä työtään eikä hän ole aiheuttanut työkyvyttömyyttään tahallisesti tai törkeällä tuottamuksella.

Yhteisömme on ollut perhekeskeinen työpaikka, ja etumme ovat olleet kilpailukykyiset jo aiemminkin, mistä kertoo hyvä työtyytyväisyys sekä uusien työntekijöidemme ja työhakemusten jatkuvasti kasvava määrä. Haluamme olla edelläkävijä siinä, miten työnantaja voi tukea eri elämäntilanteita ja esimerkiksi erilaisia perheitä. Olen iloinen, että löysimme neuvotteluissa lisää kulmia esimerkiksi perheen ja työn yhteensovittamiseen sekä adoptiovanhemmuuden, sukupuolen korjausprosessin ja lapsettomuushoitojen tukemiseen, kertoo Solita Oy:n Suomen henkilöstöjohtaja Terhi Jaakonsaari yhtiön 8.8.2023 julkaisemassa tiedotteessa.

Solitan ensimmäinen yrityskohtainen työehtosopimus koostettiin yhdessä työntekijöiden ja etujärjestöjen kanssa keväällä 2023 ja se astui voimaan 1.8.2023. Solita työllistää noin 1700 ohjelmistokehityksen, data-analytiikan ja tekoälyn, pilvi- ja integraatiopalvelujen sekä konsultoinnin osaajaa kuudessa maassa. Suomessa Solitalla on toimipisteet yhdeksällä paikkakunnalla.

Työnantajan ymmärrys tärkeää

Tahattoman lapsettomuuden asiantuntijaorganisaation Lapsettomien yhdistys Simpukan toiminnanjohtaja Piia Savio pitää lapsettomuushoitojen nostamista työehtosopimukseen erittäin merkittävänä asiana. On hienoa, että työnantaja viestii jo työehtosopimuksen kautta arvopohjaansa. Suuntaus on ilahduttava.

  Tahaton lapsettomuus on kriisi, jossa vuorottelevat tunteet toivosta suruun ja pettymykseen. Tutkimuksemme mukaan tahattomasti lapsettomat kokevat työelämässä syrjintää sekä lapsettomuuden että lapsettomuushoidoissa käymisen vuoksi. Lapsettomuushoitojen läpikäyminen on usein erittäin raskas prosessi henkisesti ja fyysisesti. Kuormitusta lisää tarkasti ajoitettujen hoitojen usein hankalasti työelämään sopivat aikataulut. Työnantajan ymmärrys ja joustavuus ovat ensisijaisen tärkeitä työntekijän kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille, sanoo Savio.

Savion mukaan Solita Oy:n TES on erinomainen esimerkki perhemyönteisestä työnantajasta. TESissä linjataan, että työntekijälle pyritään järjestämään enintään kahden päivän palkallinen poissaolo työstä, mikäli hänen välitön läsnäolonsa on välttämätön hänen lähiomaista kohdanneesta sairaudesta tai tapaturmasta johtuvan, ennalta arvaamattoman ja pakottavan syyn vuoksi. Lähiomaisella tarkoitetaan kumppania, oman ja kumppanin vanhempia, isovanhempia, lapsia, lapsenlapsia ja sisaruksia.

On hienoa, että TESissä huomioidaan erilaiset perhetilanteet kuten lapsettomat perheet ja uusperheet. Iloitsemme myös linjauksesta maksaa synnyttävälle vanhemmalle ja lapsen toiselle vanhemmalle palkkaa yhtä pitkään vanhempainvapaan ajalta. Sillä, onko vanhempi lapsen biologinen vai adoptiovanhempi tai etä- vai lähivanhempi, ei ole merkitystä. Tämä on merkittävä kädenojennus myös esimerkiksi lapsiperheellistyneille naispareille.

Gofore ja Suomen kansallisteatteri

Kyseessä on lyhyellä aikavälillä jo kolmas Lapsettomien yhdistys Simpukan tietoon tullut lapsettomuushoitojen huomioiminen TESissä.

Vuonna 2022 palkanmaksu lapsettomuushoitojen ajalta linjattiin digitaalisen muutoksen asiantuntijayhtiö Gofore Oyj:n ja Suomen kansallisteatterin tekniikkaa ja vastaavia koskevien TESissä.

Simpukan sivuilla työelämäpaketti

Simpukka on mielellään mukana työelämään liittyvässä yhteistyössä tuomassa asiantuntijanäkemystä sekä viestiä tahatonta lapsettomuutta kokeneilta.Simpukan työelämäsivuilta löytyy lisätietoa muun muassa sairauslomakäytännöistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Piia SavioToiminnanjohtajaLapsettomien yhdistys Simpukka ry

Tahaton lapsettomuus, edunvalvonta, vaikuttaminen, verkostot, Simpukka-lehden päätoimittajuus sekä asiantuntijaluennot.

Puh:+358 40 4808 676piia.savio@simpukka.info

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry
Kalevantie 7 C
33100 TAMPERE

+358 400 844 823http://www.simpukka.info/

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry on tahattoman lapsettomuuden asiantuntijaorganisaatio. Vuonna 1988 perustettu Simpukka edistää lapsettomien asemaa tiedon, tuen ja vaikuttamisen keinoin. Simpukan tavoitteena on, että Suomessa jokainen tahattoman lapsettomuuden kohtaava saa apua ja tukea. Valtakunnallisesti toimivan Simpukan toimisto sijaitsee Tampereella.

Tiedämme, miltä lapsettomuus tuntuu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Lapsettomuussuru kulkee mukana koko elämän19.10.2023 10:12:53 EEST | Tiedote

Yksi viidestä lasta toivovasta kohtaa tahattoman lapsettomuuden Suomessa. Joskus lapsettomuuspolku johtaa lopulliseen lapsettomuuteen, eli tilanteeseen, jossa perheeseen ei saada yhtään lasta. Lapsitoiveesta luopuminen on koko elämän mittainen kriisi ja kasvutarina. Lapsettomien yhdistys Simpukan viesti on, että elämä ilman lastakin on hyvää ja arvokasta. Simpukan lopullisesti lapsettomien SYKE-verkosto juhlii 10-vuotista vertaistukimatkaansa 23.–28.10.

Suomeen on saatava sijaissynnytyslainsäädäntö - Georgia kieltää sijaissynnytysjärjestelyt ulkomaalaisilta25.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Suomesta on hakeuduttu sijaissynnytysprosessiin erityisesti Ukrainaan, Venäjälle ja Georgiaan. Näiden maiden käyttö ei ole enää mahdollista. Ei-kaupallisten sijaissynnytysten salliminen Suomessa mahdollistaisi lapsitoiveen muun muassa toistuvia keskenmenoja kokeneille, kohduttomille, itsellisille miehille ja miespareille, muistuttaa Lapsettomien yhdistys Simpukka ry.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme