Software Finland ry

Ohjelmistoala vetoaa: ”Hallitusohjelma on pelastettavissa – korjaus työperäiseen maahanmuuttoon torjuisi myös mielikuvat rasismista”

Jaa
Ohjelmistoala on huolissaan uuden hallituksen kyvystä toteuttaa ohjelmaansa. ”Hallitusohjelma tarjoaa korvaamattoman mahdollisuuden kohentaa Suomen pahasti rapautunutta taloutta. Työperäisen maahanmuuton kiristäminen on kuitenkin kilpailukyvyllemme paha isku ja ruokkii maailmalla mielikuvia rasismista, mikä uhkaa jo koko hallitusta”, kiteyttää ohjelmistoalan kattojärjestön Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. SF vetoaa hallitukseen, jotta ulkomaisiin osaajiin ja ammattilaisiin kohdistuvat tiukennukset ja mielikuva korjattaisiin.
”Ulkomaisten osaajien torjuminen tarpeettomilla kiristyksillä on vakava virhe”, varoittaa Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.
”Ulkomaisten osaajien torjuminen tarpeettomilla kiristyksillä on vakava virhe”, varoittaa Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

Lehdistötiedote 10.08.2023

Uusi hallitus on saanut elinkeinoelämän järjestöiltä kautta linjan kiittäviä arvioita ohjelmastaan. Ohjelmistoalan kattojärjestö Software Finland ry yhtyy yleisiin kehuihin, mutta kiinnittää huomiota pahenevaan riskiin, ettei hyvän ohjelman hedelmistä päästä nauttimaan.

”Talouden kääntäminen kestävään kasvuun, yrittäjyyden tukeminen, panostukset TKI-toimintaan, julkisten hankintojen järkevöittäminen ja monet muut parannukset ovat todella tervetulleita myös ohjelmistoyritysten näkökulmasta. Olemme kuitenkin startup-yhteisön kanssa samaa mieltä, että osaajien ja ammattilaisten maahanmuuttoa koskevat huononnukset vaarantavat koko ohjelman tuottamat hyödyt. Ulkomaisten osaajien torjuminen tarpeettomilla kiristyksillä on vakava virhe, joka uhkaa romuttaa Suomen vetovoimaa korkeakouluopiskelijoiden ja teknologia-ammattilaisten osalta”, varoittaa SF:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

Houkuttelevuutta nakertavat samalla Suomesta maailmalle levinneet tulkinnat Suomen siirtymisestä rasismia myötäilevään suuntaan. Ohjelmistoala on seurannut keskustelua huolestuneena. SF:n mukaan hallituksen toimintakykyä horjuttavat sekä rasismikysymyksestä kumpuavat sisäiset erimielisyydet että sen uskottavuutta maailmalla syövät kielteiset uutiset.

”Nyt tarvitaan päättäväisiä toimia! Hallitusohjelma tarjoaa korvaamattoman mahdollisuuden kohentaa Suomen pahasti rapautunutta taloutta. Työperäisen maahanmuuton kiristäminen on kuitenkin kilpailukyvyllemme paha isku ja ruokkii maailmalla mielikuvia rasismista, mikä uhkaa jo koko hallitusta. Korjaamalla maahanmuutto-osioon tehtyjä kiristyksiä hallitus osoittaisi sekä kotimaassa että maailmalla, että rasismisyytöksillä ei ole katetta – teot ratkaisevat”, painottaa Roiha. Roihan mukaan on itsestään selvää, ettei rasismia voi missään oloissa hyväksyä.

Poikkeuksellinen vetoomus hallitukselle

SF:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Walkama suhtautuu tilanteeseen suurella vakavuudella.

”Itse ohjelmistoja maailmalle vieneenä tiedän, miten merkittävä maakuva on vientiyrityksillemme. Software Finland ei halua mestaroida hallituksen politiikkaa, mutta tilanne vaatii poikkeuksellista vetoomusta. Työperäisen maahanmuuton kiristysten korjaaminen olisi merkittävä parannus ohjelmistoyrityksille ja erityisesti startupeille, ja tietysti koko teknologia-alalle. Samalla lähettäisimme maailmalle viestin, joka asettaisi kouriintuntuvat teot vanhojen puheiden yläpuolelle”, painottaa Walkama.

Erityisen haitallisia kiristyksiä on työperäisen maahanmuuton osalta Walkaman mukaan kaksi.

”On aivan kohtuutonta, että ulkomaalaisen osaajan olisi poistuttava maasta jo kolmen kuukauden päästä irtisanomisen jälkeen, jos uutta työsuhdetta ei ole sinä aikana ehtinyt syntyä. Toinen merkittävä heikennys on pysyvään työlupaan oikeuttavan asumisajan pidentäminen neljästä kuuteen vuoteen, uudella kielitaitovaatimuksella höystettynä. Erityisesti korkean teknologian aloilla työkieli on englanti, jota korkeasti koulutetut ammattilaiset puhuvat sujuvasti. Uusi kielitaitovaatimus ja pidennetty asumisaika pysyvän työluvan osalta ovat myrkkyä huippuosaajien rekrytoinnille”, lataa Walkama.

”Hallitusohjelma on pelastettavissa – korjaus työperäiseen maahanmuuttoon torjuisi myös mielikuvat rasismista”, tiivistää Walkama.

Lisätietoja:

Rasmus Roiha, Software Finland ry, toimitusjohtaja, 0400 180 434, rasmus@softwarefinland.fi

Pekka Walkama, Software Finland ry, hallituksen pj, 040 777 2391, pekka.walkama@avoin.systems

Avainsanat

Kuvat

”Ulkomaisten osaajien torjuminen tarpeettomilla kiristyksillä on vakava virhe”, varoittaa Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.
”Ulkomaisten osaajien torjuminen tarpeettomilla kiristyksillä on vakava virhe”, varoittaa Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Software Finland ry
Software Finland ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://softwarefinland.fi

Software Finland ry on vuonna 1993 perustettu ainutlaatuinen yritysjohdon yhteisö ja ohjelmistoalan vaikuttaja. Toimintamme tärkein tavoite on jäsenyritystemme ja koko ohjelmistoalan kukoistus. Suomessa nimittäin tehdään huippulaadukasta ja kansainvälisesti kilpailukykyistä softaa, ja me uskomme, että sen avulla ratkaistaan maailman isotkin ongelmat. Mukana alaa koskevaan päätöksentekoon vaikuttamassa, tutkimusta ja koulutusta tukemassa sekä liiketoimintaansa kehittämässä on yli 600 softayritystä Suomesta. Software Finland ry tunnettiin vuoden 2023 alkuun asti nimellä Ohjelmisto- ja e-business ry ja vuoteen 2018 nimellä Ohjelmistoyrittäjät ry.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Software Finland ry

Ohjelmistoala ehdottaa tuhansia uusia IT-työvoimakoulutuksia: ”Juuri sitä mitä hallitus ajaa, luvassa miljardiluokan hyödyt”8.9.2023 09:15:00 EEST | Tiedote

Ohjelmistoalan kattojärjestö Software Finland ry ehdottaa työvoimakoulutuksia 2000 IT-alan työttömälle ja 4 000 Mimmit koodaa -ohjelmaan osallistuvalle naiselle. ”Näiden 6 000 ihmisen työvoimakoulutus toisi Suomelle miljardiluokan hyödyt. Voimme näin luvata, kun valmennusten työllistävyys on ollut jopa 90 %”, painottaa Software Finlandin toimitusjohtaja Rasmus Roiha. ”Olemme iloisia, että saamamme epävirallinen palaute työ- ja elinkeinoministeriöstä kannustaa meitä tämän ehdotuksen tekemään”, valottaa Roiha.

”Inhouse-hankinnat kyseenalaistava KKV-päätös erittäin tervetullut”: Yli 90 % softafirmoista haluaa myydä suoraan julkisasiakkaille29.5.2023 09:00:40 EEST | Tiedote

Ohjelmistoyritykset näkevät julkisyhteisöjen omistamat inhouse-yhtiöt enimmäkseen ”pakollisena pahana”, kertoo ohjelmistoalan kattojärjestön Software Finland ry:n uunituore Sykemittari-tutkimus. ”Viesti ohjelmistoyrityksiltä ei voisi olla selvempi: 91% tekisi mieluiten kauppaa suoraan julkisasiakkaiden kanssa. Kilpailu- ja kuluttajaviraston inhouse-hankinnat kyseenalaistava päätös on erittäin tervetullut ja ainakin satojen miljoonien mahdollisuus”, iloitsee Software Finlandin toimitusjohtaja Rasmus Roiha.

”Tämä nainen on rakentanut urapolun sadoille naisille” – Mimmit koodaa -palkinto 2023 Ursula Koskelle21.4.2023 12:24:38 EEST | Tiedote

Mimmit koodaa -palkinnon 2023 on voittanut Ursula Koski IT-alalle pyrkivien naisten osaamisen edistämiseksi tehdystä työstä. “On ollut ilo nähdä, miten yksittäisen henkilön liikkeellepaneva voima voi muuttaa ihmisten elämiä. Ursulan ja hänen mukanaan tuomansa tiimin panostus konkreettisten taitojen lisäämiseksi yhteisömme naisten keskuudessa ei ole jäänyt huomaamatta”, kiittää Mimmit koodaa -ohjelman vetäjä Milja Köpsi.

”Iskun paikka Suomelle”, arvioi K3:n Romakkaniemi: Ohjelmistoalan uusi nimi ”Software Finland” kertoo uudesta panostuksesta vientiin24.3.2023 09:15:00 EET | Tiedote

Ohjelmistoalan tärkein äänenkannattaja, Ohjelmisto- ja e-business ry on valinnut itselleen uuden nimen ”Software Finland ry” edistämään alan vientiä. ”Yritystemme huipputason osaaminen, luotettavuus ja vastuullisuus ovat jo vientivaltteja. Tässä on iskun paikka Suomelle”, arvioi Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. ”Vienti on meille prioriteetti ja odotamme innolla entistä laajempaa kansallista yhteistyötä viennin edistämiseksi”, ennakoi Software Finlandin hallituksen puheenjohtaja Pekka Walkama.

Paremmat työllistymismahdollisuudet jo 100 koodarinaiselle – kiitos Mimmit koodaa -ohjelman ja Amazon Web Servicesin (AWS) yhteistyön15.3.2023 12:05:58 EET | Tiedote

Mimmit koodaa tuottaa yhä konkreettisempia hyötyjä. Jo 100 naista on suorittanut ohjelman kautta AWS Cloud Practitioner -sertifikaatin. Mimmit koodaa -ohjelman ja Amazon Web Servicesin yhteistyössä yhteisölle maksutta tarjoama pilvikoulutus pyrkii korjaamaan ohjelmistoalan sukupuolittuneisuutta sekä vastaamaan osaajapulaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme