Jyväskylän yliopisto

Väitös 25.8.2023: Julkiset työvoimapalvelut edistävät työmarkkinoiden kohtaantoa (Huuskonen)

Jaa

KTM Jussi Huuskosen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa valmistunut väitöskirjatutkimus tutkii julkisten työvoimapalveluiden vaikutuksia työmarkkinoiden kohtaantoon. Tutkimustulosten mukaan TE-toimistojen työttömille tekemät haastattelut ja työtarjoukset edistävät työllisyyttä sekä tehostavat avointen työpaikkojen täyttymistä. Tulokset perustuvat Tilastokeskuksen ja työ- ja elinkeinoministeriön laajoihin rekisteriaineistoihin työttömistä työnhakijoista ja avoimista työpaikoista.

Työttömien haastatteluilla positiivisia työllisyysvaikutuksia

Vuoden 2017 uudistus lisäsi TE-toimistojen työttömille tekemien haastattelujen määrää merkittävästi. Haastatteluissa selvitetään työttömän työnhakijan tilannetta, tarjotaan neuvontaa sekä laaditaan työllistymissuunnitelma. Tulosten mukaan haastattelut edistivät työttömien työllistymistä sekä osallistumista TE-toimistojen aktivointipalveluihin. Työllisyysvaikutukset olivat voimakkaimpia 25–34-vuotiailla sekä matalasti koulutetuilla ja palvelualojen työnhakijoilla.

Työtarjoukset edistävät avointen työpaikkojen täyttymistä

TE-toimiston työttömälle tekemä työtarjous tarkoittaa kehotusta hakea tiettyä avointa työpaikkaa. Hallituksen rakennepoliittinen ohjelma vuonna 2014 lisäsi tehtyjen työtarjousten määrää. Tutkimustulosten mukaan avoimien työpaikkojen täyttyminen tehostui alueilla, joissa työtarjousten määrä suhteessa avointen työpaikkojen määrään lisääntyi eniten. Toisaalta uudistus heikensi työtarjousten keskimääräistä laatua ja tehokkuutta.

Pitkäaikaistyöttömien työllistyminen on haasteellista

Vuoden 2014 rakennepoliittinen ohjelma lisäsi myös työttömiin työnhakijoihin kohdistuvien sanktioiden määrää. Tulosten mukaan pitkäaikaistyöttömille kohdistetut työtarjoukset lisäsivät heidän työllistymistään. Sanktion saaminen puolestaan lisäsi todennäköisyyttä sille, että pitkäaikaistyötön siirtyy työvoiman ulkopuolelle, eli työttömyystuelta toimeentulotuelle.

Haastattelut ja työtarjoukset eivät ratkaise työvoimapulaa

”Väitöskirjan tutkimat politiikkatoimet toimivat erityisesti aloilla, joilla on samanaikaisesti sekä työttömiä työnhakijoita että avoimia työpaikkoja. Työvoimapulasta kärsivien alojen kohdalla ongelmana on, että työnhakijoiden ammattitaito ja osaaminen eivät vastaa työn vaatimuksia. Työvoimapulaa voidaan helpottaa lisäämällä työvoimaa sitä tarvitseville aloille koulutuksen ja kansainvälisen rekrytoinnin avulla. Alueellisia kohtaanto-ongelmia voidaan helpottaa tukemalla työvoiman alueellista liikkuvuutta”, Huuskonen kertoo.

KTM Jussi Huuskosen taloustieteen väitöskirjan “Essays on the Role of Public Employment Services in Labour Market Matching” tarkastustilaisuus on perjantaina 25.8.2023 klo 12:00 alkaen Jyväskylän yliopiston vanhassa juhlasalissa (S212). Vastaväittäjänä toimii tutkimusprofessori Tomi Kyyrä (Valtion taloudellinen tutkimuskeskus) ja kustoksena professori Jaakko Pehkonen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Väitöskirja on julkaistu sähköisenä osoitteessa: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/88504

Lisätietoja:
Jussi Huuskonen
KTM
Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu
jussi.j.t.huuskonen@jyu.fi
040 805 5016

Huuskonen kirjoitti ylioppilaaksi Jyväskylän Voionmaan lukiosta vuonna 2011 ja valmistui kauppatieteiden maisteriksi (taloustiede) Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta vuonna 2017. Huuskonen on aiemmin työskennellyt tutkimusapulaisena Talouspolitiikan arviointineuvostossa sekä projektitutkijana, yliopistonopettajana ja väitöskirjatutkijana Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoululla. Huuskosen väitöskirjatutkimusta ovat rahoittaneet Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu, Yrjö Jahnssonin säätiö ja OP Ryhmän Tutkimussäätiö.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 6.10.2023: Johtamismotivaatio on tärkeä voimavara kestävän johtajauran rakentumiselle (Auvinen)29.9.2023 14:00:00 EEST | Tiedote

PsM Elina Auvisen psykologian laitoksen väitöskirjassa tutkitaan suomalaisten johtajien kestävien työurien rakentumista. Keskeinen kysymys oli, auttaako johtajan johtamismotivaatio rakentamaan kestävää työuraa nykyisessä työelämäkontekstissa. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan johtotehtävissä toimimisen taustalla vaikuttaneita syitä ja johtamismotivaation kykyä toimia voimavarana johtajan työuupumusta vastaan.

Kuluttajan älypuhelintaidoilla vaikutusta palvelukokemukseen verkko- ja kivijalkakaupan välillä29.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston tietojärjestelmätieteen oppiaineen ja yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen tutkimuksessa osoitettiin, että älypuhelinta ostoksien teossa hyödyntävät kuluttajat hyötyvät eniten verkko- ja kivijalkaliikkeen eli fyysisen myymälätilan yhdistelmästä. Nämä kuluttajat ovat myös muita uskollisempia kaupoille, jotka ovat yhdistäneet palvelussaan verkon ja kivijalan onnistuneesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme