UKK-instituutti

Iäkkäiden kaatumisten ehkäisyn maailmanlaajuiset suositukset sovitettu Suomeen

Jaa

Kaikille iäkkäille suositellaan kaatumisriskin arviointia ja neuvontaa tehokkaaseen liikuntaharjoitteluun maailmanlaajuisessa kaatumisten ehkäisyn suosituksessa. Kotimainen asiantuntijaryhmä käänsi ja sovitti suosituksen Suomeen.

Iäkäs pariskunta kävelyllä rollaattorin kanssa.
Iäkkäiden kaatumisten ehkäisy edellyttää moniammatillisia toimia. Kuva: UKK-instituutti/ Studio Reetta Muranen

Kaatumiset ja niihin liittyvät vammat ovat yleisiä iäkkäillä ihmisillä. Kaatumisilla ja kaatumisvammoilla on haitallinen vaikutus toimintakykyyn ja elämänlaatuun. Ne ovat myös yhteydessä lisääntyneeseen sairastavuuteen, kuolleisuuteen ja terveydenhoitoon liittyviin kustannuksiin.

Iäkkäiden kaatumisten ehkäisyyn on luotu näyttöön perustuvia suosituksia. Kansainvälinen työryhmä päivitti suositukset vastaamaan uusinta tieteellistä näyttöä vuonna 2022. 

‒ Suositus painottaa iäkkään kaatumisriskin systemaattista kysymistä, yksilöllisten riskitekijöiden tunnistamista sekä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä iäkkään toimintakyvystä ja asuinpaikasta riippumatta, tiivistävät suosituksen Suomeen sovittaneen asiantuntijaryhmän jäsenet Maarit Piirtola UKK-instituutista ja Sirpa Hartikainen Itä-Suomen yliopistosta.

Kaikille iäkkäille suositellaan tehtäväksi kaatumisten arviointi. Hoivapalveluissa ja sairaaloissa kaikille iäkkäille tulee tehdä laaja kaatumisvaaran ja kaatumisen pelon arviointi. 

‒ Suuressa kaatumisen riskissä oleville tulee kaatumisia ehkäisevät toimenpiteet suunnitella ja toteuttaa moniammatillisesti, sanoo Hartikainen.

‒ Jokaiselle iäkkäälle suositellaan myös liikuntaharjoittelua. Harjoittelun tulee sisältää monipuolista, asteittain vaativammaksi muuttuvaa tasapaino- ja voimaharjoittelua, Piirtola avaa suositusta.

Suosituksen Suomeen sovittamiseen ovat osallistuneet Sirpa Hartikainen Itä-Suomen yliopisto, Maarit Piirtola UKK-instituutti ja Helsingin yliopisto, Marja Äijö Savonia-ammattikorkeakoulu, Tuija Ylitörmänen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Riitta Koivula Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Tiina Pitkänen iäkkäiden toimintakyvyn ja kaatumisten ehkäisyn asiantuntija, fysioterapeutti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

vanhempi tutkija Maarit Piirtola, UKK-instituutti
p. 050 554 3897, maarit.piirtola(a)ukkinstituutti.fi

tutkimusjohtaja, emeritaprofessori Sirpa Hartikainen
p. 040 355 3784, sirpa.hartikainen(a)uef.fi

Linkit

Tutkitusti terveellistä ja turvallista liikkumista

UKK-instituutti on terveys- ja liikunta-alalla toimiva yksityinen tutkimus- ja asiantuntijakeskus, joka sijaitsee Tampereella. UKK-instituutin tehtävänä on edistää väestön terveyttä ja toimintakykyä lisäämällä terveysliikuntaa ja vähentämällä liikkumattomuutta, liikuntavammoja ja vapaa-ajan tapaturmia. Instituutti mittaa säännöllisin väliajoin eri väestöryhmien fyysistä aktiivisuutta ja kuntoa sekä tuottaa tietoa liikkumisen yhteiskunnallisesta merkityksestä päätöksenteon tueksi. Instituutti myös kehittää kustannusvaikuttavia toimintamalleja terveellisen liikkumisen edistämiseen sekä ennaltaehkäisee ja vähentää kaatumisia ja liikuntavammoja tutkitusti tehokkailla menetelmillä.

ukkinstituutti.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta UKK-instituutti

Selvitys: kansallispuistoissa liikkuminen säästi yhteiskunnan rahoja 164 miljoonaa euroa viime vuonna15.9.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Metsähallitus ja UKK-instituutti ovat laskeneet ensimmäisen kerran luonnossa liikkumisen hyödyt kansantaloudelle. Vuonna 2022 ihmisten liikkuminen kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla vähensi yhteiskunnan kustannuksia 164 miljoonalla eurolla. Liikkuminen luonnossa tuo yhteiskunnalle säästöä kahdella tavalla: luontoliikunta vähentää kansansairauksista aiheutuneita kustannuksia ja auttaa ihmisiä pysymään työkykyisinä.

Naishoitajien selkäkipu väheni ja elämänlaatu parani selkäneuvonnan ja pilatesharjoittelun yhdistelmällä kahden vuoden seurantatutkimuksessa10.8.2023 10:26:43 EEST | Tiedote

Selkäneuvonta yhdistettynä viikoittaisiin pilatesharjoituksiin vähensi naishoitajien selkäkipua puolen vuoden intervention aikana 31 prosenttiyksikköä kontrolliryhmään verrattuna, selviää UKK-instituutin satunnaistetusta kontrolloidusta seurantatutkimuksesta. Intervention vaikutus selkäkipuun oli havaittavissa vielä kahden vuoden seurantamittauksissa. Vastaavasti neuvonnan ja harjoitteiden yhdistelmä oli kustannusvaikuttava keino parantaa hoitotyötä tekevien naisten elämänlaatua ja vähentää selkäkivusta aiheutuvia sairauspoissaoloja. Yhdistelmäryhmän sairauspoissaoloista aiheutuneet kustannukset olivat kahden vuoden aikana 92 prosenttia kontrolliryhmää pienemmät.

Liikkumisen edistäminen edellyttää monia samanaikaisia vaikuttavia toimia21.6.2023 10:29:19 EEST | Tiedote

Suomalaisten heikkenevä fyysinen kunto ja vähäinen liikkumisen määrä haastavat Suomen nyt ja tulevaisuudessa. Turun yliopiston koordinoima Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen hanke ’Liikunnallinen elämäntapa kestävän kasvun aikaansaajana (STYLE)’ on julkaissut UKK-instituutin johdolla päättäjille suunnatun politiikkasuosituksen vaikuttavista poikkihallinnollisia toimista, joita samanaikaisesti toteuttamalla kyettäisiin väestön liikkumista lisäämään ja parantamaan siten myös fyysistä kuntoa ja toimintakykyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme