Suomen Kennelliitto ry

Nu måste du vara försiktig när du rör dig i naturen med din hund: Jaktlagsenlig skyldighet att hålla hundar kopplade går ut söndagen den 20 augusti

Jaa

Den jaktlagsenliga skyldigheten att hålla hundar kopplade går ut i hela landet söndagen den 20 augusti. Den årliga skyldigheten att hålla hundar kopplade gäller från början av mars till den 19 augusti.

Kom ihåg att trots att skyldigheten att hålla hunden kopplad har gått ut måste du ha ett tillstånd från markägaren eller jakträttshavaren för att hålla hunden okopplad. I naturskyddsområden ska hundar alltid hållas kopplade. Trots att tiden för att hålla hundar kopplade går ut ska hundar alltid hållas kopplade i tätorter enligt ordningslagen.

– I år måste hundägare vara särskilt försiktiga i slutet av perioden för att hålla hunden kopplad, eftersom det har förekommit många fall av fågelinfluensa under sommaren. När hunden rör sig i naturen kan den komma i kontakt med ett sjukt eller dött djur, säger Hannu Liedes vid Finska Kennelklubben.

– När du rör dig med din hund i naturen ska du se till att din hund inte kommer åt att äta eller tugga på bytesdjur, fåglar som har dött av sig själva eller andra djur.

Ta hunden till en veterinär om den har kommit åt att slita på eller äta en död eller sjuk fågel eller annat djur och hundens allmäntillstånd försämras.

En frigående hund måste alltid övervakas

Att hålla hunden okopplad i tätorter är tillåtet endast i hundrastgårdar, på träningsplatser för hundar och på slutna gårdar. En fri hund ska alltid övervakas av sin ägare eller innehavare.

Ordningslagen föreskriver också att man ska se till att okopplade hundar inte kommer ut på motionsslingor eller andra motsvarande löparbanor. Hundar får inte heller tas med till allmänna badstränder, till områden som är reserverade som lekplatser för barn, till torg under torgtid eller till skidspår som iståndsatts för allmänt bruk eller på idrottsplaner, om det inte är särskilt tillåtet. Undantaget är markerade skidspår för hundar. Hundens ägare eller innehavare ska dessutom se till att hundbajs inte lämnas kvar i miljön i områden som underhålls inom en tätort.

Du kan läsa mer om förordningarna att hålla hundar kopplade på Kennelklubbens webbplats.

Gå igenom ordentligt att din hund hanterar inkallning

En ansvarsfull hundägare känner till hundetiketten och följer den, så att möten med andra hundar, övriga djur och människor går så smidigt som möjligt.

– Inkallning är en av de viktigaste sakerna som en ägare kan lära sin hund. Ibland kan det till och med rädda hundens liv. Det är viktigt att lära hunden pålitlig inkallning redan när den är valp, säger Liedes.

Tips för att lära ut inkallning hittar du till exempel på sidan hankikoira.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Finska Kennelklubben

Finska Kennelklubben ry är Nordens äldsta hundorganisation. Som ledande expertorgan samlar vi och delar vi ut information gällande hundar. Vi har en aktiv interaktion med olika intressentgrupper, följer med lagstiftningen samt driver hundars och hundägarnas intressen både nationellt och internationellt. Vi har 143 000 medlemmar.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kennelliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme