Tutkimus paljastaa, että ilmastotekijät vaikuttavat nuorten liittymän ja älypuhelimen valintaan

Digitaalinen elämä -tutkimukseen vastanneista 16–24-vuotiaista kolmasosa ja 23 prosenttia 25–34-vuotiaista valitsee 5G:n liittymäksi, koska se on energiatehokkaana ratkaisuna myös ilmastoteko. Kaikissa muissa ikäluokissa näin tekevien määrä laskee alle 20 prosenttiin. Nuorten kasvanut ilmastotietoisuus näkyy myös älypuhelimen hankinnassa. Lähes puolet (46 %) nuorimmasta ikäluokasta on kiinnostunut ostamaan älypuhelimen käytettynä.
“Älylaitteiden kierrättäminen on luonnollisesti tärkeää ympäristön näkökulmasta. Kierrätysmateriaalien hyödyntäminen on huomattavasti ympäristöystävällisempää kuin uuden raaka-aineen kaivaminen maaperästä. Toimimattomatkin laitteet kannattaa kierrättää, koska ne voidaan joko kunnostaa, purkaa varaosiksi tai kierrättää. Asianmukainen kierrätys ei myöskään vaaranna tietoturvaa. DNA:lle kierrätykseen tuodut älylaitteet tyhjennetään aina tietoturvallisesti. Käytetyistä puhelimista voi myös saada vaihtohyvitystä tuomalla ne DNA Kauppaan. Lisäksi avasimme alkuvuonna käytettyjen puhelinten Vaihtokapula-verkkokaupan, josta käytetyn puhelimen voi hankkia turvallisesti luottaen siihen, että laitteet ovat käyneet läpi tarkan seulan”, kertoo DNA:n laajakaista- ja tv-liiketoiminnan johtaja Christoffer von Schantz.
Tutkimuksessa kysyttiin muun muassa älylaitteiden hankinnasta ja nettiyhteydestä. Lisäksi kysyttiin digitaalisesta hiilijalanjäljestä. Digitaalisen hiilijalanjäljen pienentäminen kiinnostaa eniten 25–34-vuotiaita sekä 65–74-vuotiaita. Molemmissa ikäryhmissä näin vastasi 44 prosenttia, mutta myös 16–24-vuotiaista 41 prosenttia on kiinnostunut pienentämään omaa digitaalista hiilijalanjälkeään.
Nuoret kokevat 5G:n hyödyt vahvemmin kuin vanhemmat
Ilmastosyyt ovat yksi peruste 5G:n valinnassa, mutta ensisijaisesti 5G valitaan, koska se koetaan toimintavarmaksi yhteydeksi. Tutkimukseen vastanneista yli 40 prosenttia uskoo 5G-verkon mahdollistavan heille muita vaihtoehtoja nopeamman ja toimivamman netin sekä kotona että kodin ulkopuolella.
”Kuluttajien mielessä 5G:hen ja sen hyötyihin liittyy vielä kuitenkin paljon epätietoisuutta. Tämä vaikuttaa varmasti siihen, että noin 40 prosenttia vastaajista ei vielä koe 5G:n tuovan heidän elämäänsä hyötyjä. Nuoremmat ikäryhmät ymmärtävät kuitenkin 5G:n hyödyt selvästi vahvemmin kuin vanhemmat ikäryhmät”, sanoo von Schantz.
Todellisuudessa lähes kaikki hyötyvät 5G-verkkojen laajentumisesta. 5G:n myötä mobiiliverkkoon tulee paljon lisää kapasiteettia, mikä näkyy yhä nopeampina yhteyksinä ja vähemmän ruuhkaisina verkkoina sekä 4G:n että 5G:n käyttäjille. 5G on teknologiana myös 4G:tä selvästi energiatehokkaampi, ja tietoturvankin näkökulmasta aiempia teknologioita vahvempi.
“5G hyödyttää hyvin suurta enemmistöä jo nyt. Esimerkiksi DNA:n 5G-verkko tavoittaa laskennallisesti jo yli 90 % suomalaisista heidän asuinpaikkansa perusteella, mikä tarkoittaa yli viittä miljoonaa ihmistä. Lisäksi yli miljoonaan kotitalouteen on saatavissa erinomainen moderni langaton vaihtoehto kodin perinteiselle kiinteälle laajakaistalle”, sanoo von Schantz.
Vähän vajaa kolmasosa tutkimukseen vastanneista kertoikin kokeneensa haasteita nykyisen nettiliittymänsä kanssa. Haasteita heille aiheutti erityisesti nettiyhteyden hitaus joko kotona tai töissä.
Yleisin keino korjata nettiliittymän ongelmia on modeemin uudelleenkäynnistys, ja kolmasosa niistä vastaajista, joilla on ollut haasteita netin kanssa, on ollut myös yhteydessä palveluntarjoajaansa, jolta on hakenut apua ongelman ratkaisemiseen. Nykyistä nopeampaan nettiliittymään vaihtaminen on kasvattanut suosiotaan, sillä 22 prosenttia haasteita kokeneista kertoi ratkaisseensa ongelman päivittämällä liittymä nopeampaan. Viime vuonna näin oli tehnyt 14 prosenttia nettiliittymän kanssa ongelmia kohdanneista.
Nuoret työskentelevät mielellään toimistolla
Yhteyksien on oltava kunnossa erityisesti silloin, kun töitä tehdään muualla kuin toimistolla. Digitaalinen elämä -tutkimukseen vastanneista puolella on työn luonteen puolesta mahdollisuus tehdä etätöitä. Heistä noin 90 prosentilla on mahdollisuus ainakin rajoitetusti työskennellä muualla kuin työpaikalla. Niistä vastaajista, joilla on mahdollisuus etätöihin, jopa 62 prosenttia tekee ainakin puolet ajasta töitä etänä. Etätyö on saanut myös 37 prosenttia vastaajista päivittämään nettinsä nopeampaan.
”Etätyöt ovat tulleet jäädäkseen ja sanoisin, että etätöiden ja toimistotyön yhdistelmästä on tullut arkea. Tutkimuksessa hybridimalli saikin eniten kannatusta, sillä melkein 60 prosenttia kertoo tämän olevan heille toimivin työskentelymalli. Työn sujuvuuden kannalta on tärkeää, että netti toimii yhtä hyvin kotona kuin toimistolla”, toteaa von Schantz.
DNA:n Digitaalinen elämä -tutkimus
DNA:n ja Nepan yhteistyössä tuottama Digitaalinen elämä -tutkimus tehtiin online-paneelissa 18.4.–3.5.2023. Sen tavoitteena on selvittää, miten suomalaiset käyttävät erilaisia digitaalisia palveluja sekä millaiseksi digitaalinen yhdenvertaisuus koetaan. Vuosittain toteutettavaan tutkimukseen vastasi reilu tuhat 16–74-vuotiasta suomalaista. Tutkimus on tehty vuodesta 2013 alkaen.
Tutustu kokonaisuudessaan DNA Digitaalinen elämä -tutkimukseen täällä.
Lisätietoja medialle:
DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi
Christoffer von Schantz, johtaja, laajakaista- ja tv-liiketoiminta, DNA Oyj, christoffer.vonschantz@dna.fi
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,6 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2022 liikevaihtomme oli 997 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi, Twitterissä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj
DNA:n myydyimmät puhelimet, älykellot ja tietokoneet syyskuussa 2023 – Applen uutuusmallit ja kellopuhelimet olivat kysyttyjä2.10.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
DNA:n sekä kuluttaja- että yritysasiakkaiden myydyimpien puhelinten valmistajaksi nousi syyskuussa Samsung. Myös Apple nousi syyskuun laiteuutuuksillaan molempien listojen kärkisijoille. Myydyimpänä älykellona jatkaa jo toista kuukautta putkeen Xploran XG03-kellopuhelinmalli samalla, kun Applen uutuudet nousivat heti kärkikolmikkoon myös älykellojen listalla. Kolmannella vuosineljänneksellä tietokoneiden kysynnässä näkyi selvästi syksyn koulujen alku.
Nearly 40 per cent of Finns feel that digital services have a negative effect on concentration – Disconnect Day on 1 October invites people to put their devices away22.9.2023 10:30:00 EEST | Press release
According to DNA’s annual Digital Life survey, nearly 40 per cent of Finns feel that constant use of digital services negatively affects their ability to concentrate. People want to restrict their use of smart devices, but many find it difficult. The upsides and downsides of digitality are highlighted especially in younger age groups. People under 35 in particular find it challenging to disconnect from their phone. Even so, parents estimate that as many as 36 per cent of young people aged 13 to 16 have wanted to limit the time they spend on their phones. The second annual Disconnect Day on 1 October 2023 challenges everyone to put their smart devices away.
Lähes 40 prosenttia suomalaisista kokee digipalvelujen haittaavan keskittymistä – Älyvapaapäivänä 1.10. laitteet laitetaan sivuun22.9.2023 10:30:00 EEST | Tiedote
DNA:n vuosittaisen Digitaalinen elämä -tutkimuksen mukaan lähes 40 prosenttia suomalaisista kokee jatkuvan digipalvelujen käytön haittaavan keskittymiskykyään. Älylaitteiden käyttöä tahdotaan rajoittaa omatoimisesti, mutta moni pitää sitä vaikeana. Digitaalisuuden positiiviset ja negatiiviset puolet korostuvat varsinkin nuoremmissa ikäryhmissä. Etenkin alle 35-vuotiaat pitävät puhelimelta irrottautumista haastavana. Silti vanhempien arvion mukaan jopa 36 prosenttia 13–16-vuotiaista nuorista on halunnut itse rajoittaa puhelimen parissa viettämäänsä aikaa. Toisen kerran 1.10.2023 vietettävä Älyvapaapäivä haastaa jokaisen laittamaan älylaitteet sivuun.
DNA customers have the highest mobile data usage in Europe, new report reveals – video content being an especially significant contributor21.9.2023 09:45:00 EEST | Press release
DNA customers had the highest average mobile data usage per subscription in Europe during the first six months of 2023 and were among the top users of mobile data worldwide, according to research company Tefficient’s new report**. DNA’s expert says that the growing popularity of video content has played an especially important role in raising data usage. Despite this rise, energy consumption has remained reasonable thanks to the added energy efficiency of the 5G network.
DNA:n asiakkaat käyttävät eniten mobiilidataa Euroopassa, kertoo tuore raportti – datamääriä kasvattaa etenkin liikkuva kuva21.9.2023 09:45:00 EEST | Tiedote
DNA:n asiakkaat käyttivät alkuvuonna eniten liittymäkohtaista mobiilidataa Euroopassa ja olivat myös koko maailman kärkijoukoissa, kertoo tutkimusyhtiö Tefficientin tuore raportti**. DNA:n asiantuntija sanoo etenkin liikkuvan kuvan yleistymisen kasvattavan datamääriä. Datamäärien lisääntyessä energiankulutus pysyy kuitenkin kohtuullisena, sillä 5G-verkon myötä energiatehokkuus paranee.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme