Työterveyslaitos

Suositukset nuorten työhyvinvoinnin tukemiseksi

Jaa
Uran alussa olevien työntekijöiden hyvinvointi vahvistuu, kun työpaikalla tuetaan työntekijöiden voimavaroja. Työterveyslaitos julkaisi nuorten työhyvinvointia tukevat suositukset työpaikoille. Tutkimushankkeessa kehitettiin myös maksuton voimavarakeskeinen ryhmävalmennus.

Työterveyslaitoksen mediatiedote 21.8.2023

Ensimmäiset työelämäkokemukset luovat pohjan työhyvinvoinnille. Onnistuneesti työuralle -hankkeessa selvitettiin, miten voidaan vahvistaa uran alussa olevien työntekijöiden työhyvinvointia ja voimavaroja. Ne tiivistyvät kolmeen suositukseen: Vahvista nuoren pystyvyyden tunnetta, tue hänen työn hallinnan kokemustaan ja kulje uraa aloittavan työntekijän rinnalla.

– Voimavaroja voi tukea työn arjessa esimerkiksi selkeyttämällä työrooleja, käymällä yhdessä etukäteen läpi haastavia tilanteita ja tarjoamalla uraa aloittavalle työntekijälle tehtäviä, jotka antavat kokemuksen omassa työssä pärjäämisestä, kertoo erityisasiantuntija Telma Rivinoja Työterveyslaitoksesta.

Myönteinen palaute kannattelee työuran alussa

Tutkimushankkeessa kehitettiin maksuton voimavaralähtöinen ryhmävalmennus, joka tarjoaa työpaikoille ja esihenkilöille konkreettisia välineitä uraansa aloittavien työntekijöiden tukemiseen.

Valmennukseen osallistuminen vahvisti nuorten työntekijöiden voimavaroja, kuten tunnetta omasta pystyvyydestä ja työn hallinnasta. Lisäksi ryhmävalmennuksiin osallistujat saivat tukea toisiltaan ja jakoivat ratkaisukeinoja haasteellisiin tilanteisiin työssä. Kuormittavien työtilanteiden ennakoiminen vahvistaa uran alussa luottamusta omaan kykyyn ratkaista tilanteet, mikä suojaa työhön liittyvältä stressiltä.

– Ratkaisujen pohtiminen yhdessä vahvistaa uskoa omiin onnistumisen mahdollisuuksiin. Tuen ja myönteisen palautteen saaminen työuran alussa on todella tärkeää. Palaute voi auttaa nuorta tunnistamaan, millaisia vahvuuksia hänellä on, Rivinoja kertoo.

Kannustava palaute vahvistaa luottamusta esihenkilön ja työntekijän välillä.

– Kehotan esihenkilöitä antamaan palautetta pienistäkin onnistumisista. Onnistumisen kokemus omassa työssä kantaa pitkälle työn arjen haasteissa, Rivinoja kannustaa.

Lisätiedot

Tutustu

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet

Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Työterveyslaitos
Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

+35830 474 1https://www.ttl.fi/

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.

Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.

Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.


Lisätietoja:
Tietoa meistä
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot ja tiedotteemme.
Tilaa kohdennettu uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.


Twitter: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos

Pelastusalan työhyvinvointi on kehittynyt myönteisesti, mutta harva uskoo jatkavansa eläkeikään7.5.2025 06:00:00 EEST | Tiedote

Pelastustoimen työhyvinvoinnin tuore tilannekuva kertoo, että työhyvinvointi on kehittynyt yleisesti myönteiseen suuntaan. Eri ammattien välillä on kuitenkin suuria eroja. Alan yhteisiksi kehittämiskohteiksi nousevat esihenkilöiden jaksaminen, epäasiallisen kohtelun ehkäisy sekä luottamuksen ja vuorovaikutuksen vahvistaminen. Alan veto- ja pitovoiman varmistamiseksi työhyvinvoinnin kehittäminen kaipaa valtakunnallisella tasolla yhteisiä linjauksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye