Itämeri-kongressi vauhdittaa YK:n merentutkimuksen vuosikymmentä Helsingissä
Helsingin Katajanokalla, vähäsuolaisen meremme rannalla, kansainvälinen tutkijajoukko esittelee tällä viikolla Itämeren uusimpia tutkimustuloksia. Baltic Sea Science Congress -kokous kerää 21.–25. elokuuta 2023 yhteen 250 itämeritutkimuksen ammattilaista yli 10 maasta. Kongressi välittää yhdistyneiden kansakuntien merentutkimuksen vuosikymmenen viestiä: meren tilan paranemiseen on etsittävä uusia keinoja ja meren käyttö on ohjattava kestävälle väylälle.

Baltic Sea Science Congress 2023 lehdistötiedote
Suomen ympäristökeskus (Syke) ja Ilmatieteen laitos
Rannikon mökkeilijä ei ole voinut välttyä huomaamasta Itämeren tilan huononemista, ja merien terveydestä ollaan huolissaan eri puolilla maailmaa. Olemme monella tapaa riippuvaisia merestä ja sen antimista. Merentutkimuksen vuosikymmenen visio ”tiedettä merten hyväksi” viestittää, että tutkimuksen avulla voimme parantaa merten tilaa ja hyödyntää merten meille tarjoamia resursseja kestävästi.
”Itämeren haasteiden kärjessä on rehevöityminen. Siihen tuo oman lisänsä etenevä ilmastonmuutos. Muitakin haasteita toki riittää, esimerkiksi meren lisääntyvä muoviroska on monella tapaa vaaraksi eliöille,” tiivistää Suomen ympäristökeskuksen johtava tutkija Kai Myrberg, joka on yksi kokouksen järjestäjistä.
”Kokous tarjoaa tutkijoille erinomaisen mahdollisuuden vaihtaa ajatuksia ja verkostoitua. Tutkijoiden vahva yhteistyö luo tieteellisen pohjan Itämeren tilan paranemiselle. Lisäksi tarvitaan yhteiskunnan muiden toimijoiden panosta,” Myrberg jatkaa.
YK:n merten vuosikymmenen tavoitteena on myös levittää suurelle yleisölle tietoa siitä, miten meri vaikuttaa meihin ja me mereen. Itämeri-kongressin yhteydessä järjestetään yleisötilaisuus, jossa suomalaiset merentutkijat kertovat tutkimuksistaan ja vastaavat lukiolaisten esittämiin kysymyksiin. Tilaisuus striimataan Helsinki-kanavalla 22.8. klo 13–15.
Kongressissa on luvassa tutkimusavauksia esimerkiksi tekoälyn ja koneoppimisen hyödyntämisestä merituulipuistojen suunnittelussa. Tutkijat pohtivat myös, miten pahoin Itämeri voisi tänään, jos mitään päästövähennyksiä ei olisi tehty, ja sitä, kuinka nykytutkimus pystyy ennustamaan meriolosuhteiden muutoksia, jotka ovat tärkeitä hyvin monelle yhteiskunnan toimijalle.
Baltic Sea Science Congress -kokous pidetään joka toinen vuosi jossain Itämeren rannikkovaltiossa. Nyt Helsingissä pidettävän kokouksen järjestäjinä ovat Suomen ympäristökeskus ja Ilmatieteen laitos. Se on järjestyksessään 14.

Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jari HaapalaTutkimusprofessoriIlmatieteen laitos
Tieteellinen ohjelma
Kai MyrbergJohtava tutkijaSuomen ympäristökeskus (Syke)
Tieteellinen ohjelma
Eija RantajärviSuunnittelijaSuomen ympäristökeskus (Syke)
Kokousjärjestelyt
Linkit
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Viikkokatsaus 26.–30.5.202522.5.2025 10:54:08 EEST | Tiedote
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa ensi viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja. Jakelemme viikkokatsauksen torstaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.
Rapportera dina skräpfynd i den nya webbtjänsten Rosgis21.5.2025 08:59:00 EEST | Pressmeddelande
Har du under dina utevistelser lagt märke till särskilt skräpiga platser, plastpellets eller övergivna fiskeredskap? Nu kan du rapportera dina fynd och hjälpa forskare att ta reda på var skräpet kommer ifrån och hur det påverkar miljön. Rosgis är en ny webbtjänst från Finlands miljöcentral som är öppen för alla och gör det möjligt för vem som helst att rapportera nedskräpning i miljön.
Ilmoita roskahavaintosi uudessa Rosgis-verkkopalvelussa21.5.2025 08:55:00 EEST | Tiedote
Oletko ulkoillessasi huomannut erityisen roskaisia paikkoja, muovipellettejä tai hylättyjä kalanpyydyksiä? Nyt voit ilmoittaa havaintosi ja samalla auttaa tutkijoita selvittämään roskaantumisen lähteitä ja vaikutuksia ympäristöön. Rosgis on Suomen ympäristökeskuksen kaikille avoin uusi verkkopalvelu, jolla kuka tahansa voi raportoida ympäristön roskaantumisesta.
Ruokajärjestelmää on vahvistettava huoltovarmuuden takaamiseksi19.5.2025 13:23:21 EEST | Tiedote
Kuusivuotinen FOOD-ohjelma tuotti uutta tietoa ja ratkaisuehdotuksia siihen, miten Suomessa edetään kohti kestävää, terveellistä ja ilmastoneutraalia ruokajärjestelmää.
Viikkokatsaus 19.–23.5.202515.5.2025 13:14:14 EEST | Tiedote
Hei! Tässä tiedoksesi meillä Suomen ympäristökeskuksessa ensi viikolla ilmestyviä tiedotteita, uutisia, kampanjoita, blogeja ja uutiskirjeitä. Mukana myös tulevia tapahtumia ja webinaareja. Jakelemme viikkokatsauksen torstaisin STT:n kautta. Koosteet löytyvät myös STT-uutishuoneesta, josta voit tilata kaikki Suomen ympäristökeskuksen tiedotteet.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme