Avain

Henna Karppinen-Kummunmäki avaa feministisen näkökulman pin-upin historiaan

Jaa
Kulttuurihistorioitsija Henna Karppinen-Kummunmäen Minä ja Marilyn on ensimmäinen suomalainen historiateos pin-upista. Kirja tuo esille feministisen näkökulman pin-upin historiaan ja osoittaa, kuinka pin-up on enemmän kuin miehille suunnattuja pikkutuhmia kuvia.
kansi: Henna Karppinen-Kummunmäki, Minä ja Marilyn – pin-upin historia
kansi: Henna Karppinen-Kummunmäki, Minä ja Marilyn – pin-upin historia

Henna Karppinen-Kummunmäen tuore kirja Minä ja Marilyn avaa pin-upin historian suomalaislukijalle: pin-upin käsitteistön, edelläkävijät ja historian aina meidän aikaamme asti. Kirjan päähenkilönä on oikeutetusti Marilyn Monroe.  

Naiset ovat hyödyntäneet pin-up-kuvastoa oman tähti-imagonsa luomisessa koko pin-upin historian ajan. Esimerkiksi Marilyn Monroe ei ollut vain miesten luoma tyhjä hahmo, vaan älykkään naisen harkittu strategia.  


“Pin-upin historia voidaan toki nähdä sortohistoriana, osana patriarkaalista jatkumoa, mutta myös aivan päinvastaisena ilmiönä ja kehityssuuntana. Jälkimmäinen kehityssuunta on tämän kirjan tarkoitus: pyrkimykseni on osoittaa, että naiset ovat käyttäneet pin-up-kuvastoa oman itsensä ja ammatillisen identiteettinsä luomiseen jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Ja Marilyn Monroe jos kuka oli tässä taidossa lahjakas”, kertoo Karppinen-Kummunmäki.Tämän päivän pin-up-kulttuuri puolestaan liittyy vahvasti kehopositiivisuuteen, voimauttavaan valokuvaamiseen ja itsensä ilmaisuun. Kuvissa poseerataan omaksi iloksi, oman itsetunnon kohottamiseksi hyvässä ja kannustavassa seurassa. Nyky-pin-upin ideologia on, että jokainen nainen on kaunis.FT Henna Karppinen-Kummunmäki on aiemmin julkaissut teokset Lavatanssien hurma (SKS 2020), Tyttöjen vuosisadat (Avain 2022) sekä Sydänsurujen historia (SKS 2022).

teos: Minä ja Marilyn – pin-upin historia
kirjoittaja: Henna Karppinen-Kummunmäki
ISBN: 9789523044784 
kustantaja: Avain
julkaisupäivä: 22.8. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja arvostelukappaleet


Avain, Suomen kirjastopalvelu Oy, viestintäjohtaja Vilja Kujanpää, puh. 040 755 3319, vilja.kujanpaa@avain.net


arvostelukappaleet: info@avain.net

Kuvat

kansi: Henna Karppinen-Kummunmäki, Minä ja Marilyn – pin-upin historia
kansi: Henna Karppinen-Kummunmäki, Minä ja Marilyn – pin-upin historia
Lataa
Henna Karppinen-Kummunmäki, kuva: Flashing Porridge Photography
Henna Karppinen-Kummunmäki, kuva: Flashing Porridge Photography
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Avain
Avain
Työpajankatu 13 A
00580 Helsinki

09 5840 440https://avain.net/

Avain on suomalainen kirjakustantamo, joka kustantaa laadukasta kotimaista kirjallisuutta. Kustantamo on palkittu Selkokeskuksen Seesam-palkinnolla tunnustuksena selkokirjallisuuden edistämisestä.

Avain on osa Suomen kirjastopalvelu Oy:tä ja Booky Groupia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Avain

Pin-up toi Henna Karppinen-Kummunmäelle ystäviä ja itsevarmuutta29.9.2023 10:02:57 EEST | Blogi

Henna Karppinen-Kummunmäki kirjoitti Minä ja Marilyn -teoksessaan (Avain, 2023) pin-upille feministisen historian. Aihe löysi kirjoittajansa pin-up -harrastuksen kautta. "Nyky-pin-upin ideologiaan kuuluu kehopositiivisuus ja sallivuus: jokainen nainen on kaunis iästä, painosta ja ruumiinrakenteesta riippumatta. Sellaista sallivuutta toivoisin jokaiselle naiselle", Karppinen-Kummunmäki kertoo. Henna Karppinen Kummunmäki esiintyy Turun Kirjamessuilla 1.10. klo 13 (Jukola).

Bokashi – jätehuollon pehmeä teknologia20.9.2023 08:45:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston tutkijatohtori Veera Kinnunen perehtyi pehmeään teknologiaan kirjoittaessaan teosta Bokashi: Vallankumous ämpärissä (Avain). "Jäin miettimään, mikseivät kompostit kuulu kaupunkeihin. Eikö olekin vain ideologisten ja poliittisten suhdanteiden seurausta, että kaupunkien jätehuolto on päädytty toteuttamaan vieraannuttavilla ja jättimäisillä infrastruktuureilla eikä vaikkapa pienimuotoisilla, paikallisilla järjestelmillä, kuten komposteilla ja pienvoimaloilla? Voiko jäte tehdä muutakin kuin pilata maailman", hän pohtii Kustantamon kuulumisia -blogin postauksessaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme