Turun kauppakamari

Kysely: Valtaosassa varsinaissuomalaisista yrityksissä voi työskennellä vieraalla kielellä 

Jaa
Turun kauppakamarin jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä selviää, että monissa varsinaissuomalaisissa yrityksissä työskennellään muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä. Kesällä toteutettuun kyselyyn vastasi 172 jäsenyritystä Varsinais-Suomen alueelta. Ensimmäistä kertaa tehdyn kyselyn tarkoituksena oli selvittää varsinaissuomalaisten yritysten valmiuksia palkata vieraskielisiä työntekijöitä ja kysyä samalla palkkaamisen mahdollisista esteitä. Vieraskielinen työvoima on tärkeä komponentti maakunnan yrityksiä vaivaavan työvoimapulan ratkaisussa.
Vastaajista 17 prosenttia on ilmoittanut avoimen työpaikan vieraalla kielellä.
Vastaajista 17 prosenttia on ilmoittanut avoimen työpaikan vieraalla kielellä.

Kyselyhetkellä muilla kuin kotimaisilla kielillä työskenneltiin 29 prosentissa yrityksistä. Yleisin vieras kieli on englanti, jota käytettiin lisäksi pääasiallisena työkielenä noin seitsemässä prosentissa vastanneista yrityksistä. Yli puolessa (60 %) yrityksistä on mahdollista työskennellä vähintään osassa tehtäviä muulla kuin jommallakummalla kotimaisella kielellä. 

”Yritysten valmius vieraskielisten työntekijöiden palkkaamiseen on yllättävänkin korkea. Tämä on hyvä asia, sillä vieraskielisten työntekijöiden määrä tulee väistämättä kasvamaan, koska Suomessa työikäinen väestö vähenee. Usein kilpailemme osaajista myös muiden maiden kanssa. Kyselyssä vieraskieliset työntekijät korreloivat lisäksi yrityksen vahvempien tulevaisuuden näkymien kanssa,” selvittää Turun kauppakamarin yhteyspäällikkö Olli Hakala. 

Ne yritykset, joissa on vieraskielisiä työntekijöitä, 32,6 prosenttia odottaa työntekijämäärän kasvua seuraavan kuuden kuukauden aikana, kun vastaava luku muilla on 20,9 prosenttia. 
  
”Iso askel olisi ilmoittaa nykyistä useammin avoin työpaikka vieraalla kielellä. Tämä usein unohtuu, vaikka työtehtävässä ei kotimaisia kieliä vaadittaisikaan. Vastaajista 17 prosenttia on ilmoittanut avoimen työpaikan vieraalla kielellä, mikä on merkittävää”, arvioi Hakala.   

Suurin osa Varsinais-Suomen väestönkasvusta tulee maahanmuutosta. Tilastojen valossa Varsinais-Suomen 20–64-vuotiaiden vieraskielisten määrän ja väestöosuuden kehitys on jatkuvassa kasvussa. Vuonna 2022 ikäluokan vieraskielisten osuus oli jo 11,2 prosenttia, kun se vuotta aikaisemmin oli 10,4 prosenttia.  
  
Syitä vähäiseen vieraan kielen käyttöön listattiin kyselyssä useita, ja käytöllä on toimialakohtaisia eroja. Vastanneista 40 prosenttia ilmoittaa, ettei yrityksessä voi työskennellä vieraalla kielellä. Hankalaksi koetaan asiakkaiden kohtaaminen vieraalla kielellä. ”Asiakkaat eivät pysty kertomaan kysymyksiään ja ongelmanratkaisutarpeitaan kovinkaan hyvin muulla kielellä kuin suomeksi.” Osa mainitsee voimassa olevien sopimusten edellyttävän kotimaisen kielen käyttämistä.
Kommunikointi vieraalla kielellä on haasteellista myös työyhteisön sisällä yhteisen kielen puutteen vuoksi, todetaan avoimissa vastauksissa. Vastauksissa mainittiin haasteellisiksi esimerkiksi työohjeiden antamisen vaikeuden ja turvallisuusohjeiden ymmärtämisen, jos kielenä on muu kuin suomen kieli.   

Haasteiden ylitys tienä yrityksen menestykseen  

Kotoutumiskoulutukset ovat yksi konkreettinen keino edistää vieraskielisten integraatiota työpaikoille. Kotoutumiskoulutuksissa opiskellaan suomea, tutustutaan suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään.  

”On havaittavissa, että yritysten kärki alkaa erottua investoitaessa monikulttuurisiin perehdytysmalleihin. Ilman tällaista mallia monen tie nousee pystyyn, kun osaavaa työvoimaa ei löydy. Muiden kannattaakin seurata nopeasti perässä. Useimmat yritysjohtajat tunnustavat tilanteen yhteiskunnan makrotasolla, mutta yrityksen mikrotasolla on vielä jääty vielä pahasti odottelemaan”, toteaa toimitusjohtaja Olli Pietilä maahanmuuttajien suomen kielen ja työelämätaitojen sekä ammatillisesti ohjaavia koulutuksia järjestävästä Turun TAITO-koulutuksesta. 

TAITO-koulutuksen perusvaiheen kotoutumiskoulutukseen osallistuu vuosittain 200–300 maahanmuuttajaa.

Kansainvälisellä digitaalisen muutoksen konsulttiyhtiöllä Goforella englanti on ollut jo useamman vuoden virallisena kielenä.  

”Näen, että kansainväliset työkaverit tuovat mukanaan ensinnäkin huikean kovaa osaamista, mutta myös rikastavat yrityskulttuuria monella tavalla. Ihmisten taustat, historia ja kokemukset ovat kuitenkin erityisesti asiantuntijaorganisaatiossa yksi suurimmista voimavaroista ja tae menestykselle. Jos yritys hakee kasvua kansainvälisiltä markkinoilta, vaaditaan sitä tukemaan aidosti kansainvälinen organisaatio. Tämä syntyy monimuotoisella henkilöstöllä”, pohtii Ville Suvanto Head of Sales, Public Sector, Gofore Oyj.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vastaajista 17 prosenttia on ilmoittanut avoimen työpaikan vieraalla kielellä.
Vastaajista 17 prosenttia on ilmoittanut avoimen työpaikan vieraalla kielellä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Turun kauppakamari
Turun kauppakamari
Puolalankatu 1
20100 Turku

http://www.turunkauppakamari.fi

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä, ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari

Turun kauppakamari: Toteutusvalmiina odottava E18-hanke ja tunnin juna ehdotuksina syksyn budjettiriiheen18.9.2023 12:39:58 EEST | Tiedote

Tiistaina 19.9. käynnistyvä hallituksen budjettiriihi on virittänyt ennakkokeskustelua mahdollisuudesta jouduttaa valtion infrahankkeita tasapainottamaan rakennusalan heikkoa suhdannetilannetta. Tarve saattaa luoda mahdollisuuksia nopeille rahoituspäätöksille elinkeinoelämälle tärkeille raide- ja tiehankkeille, erityisesti kehittämisinvestointeihin ja perusväylänpitoon. “Varsinais-Suomessakin on välittömässä käynnistysvalmiudessa olevia, elinkeinoelämän kannalta kriittisiä hankkeita, joiden nopea toteutus on tärkeää, mutta myös tässä suhdannetilanteessa järkevää”, toteaa vaikuttamispäällikkö Krista Ahonen, Turun kauppakamari.

Varsinais-Suomessa on edelleen vaikea löytää osaajia11.7.2023 00:01:00 EEST | Tiedote

Turun kauppakamari kysyi Varsinais-Suomen yritysten toimitusjohtajilta, mitkä asiat vaikuttavat eniten yritysten sijaintiin ja toimintaedellytyksiin. Kärkikaksikko on selkeä: 61,1 % toimitusjohtajista kertoo, että yritykselle sopivan työvoiman saatavuus vaikuttaa sijaintiin paljon tai erittäin paljon. 57,6 %:lla vastaajista sijaintipäätökseen vaikuttaa alueen hyvä saavutettavuus ja toimivat liikenneyhteydet. Nämä asiat ovat pysyneet kohtuullisen muuttumattomina vuosien saatossa, ja ne ovat olleet kahden kärjessä säännönmukaisesti. Kesäkuussa tehtyyn kyselyyn vastasi 172 Turun kauppakamayritystä Turun seudulta, Vakka-Suomen alueelta, Salon seudulta ja Loimaalta.

Varsinais-Suomen seutu janoaa lisää uusia investointeja: Alueen elinkeinoelämän suunnitelmissa ainakin yli 5 miljardin investoinnit lähivuosien aikana8.6.2023 13:00:00 EEST | Tiedote

Varsinaissuomalaiset yritykset arvioivat investoivansa vuoteen 2030 mennessä yli 5 miljardilla eurolla. Turun kauppakamari, Turku Science Park Oy ja Varsinais-Suomen liitto keräsivät tietoa eri lähteistä ja kyselyllä Varsinais-Suomen alueelle sijoittuvista yli puolen miljoonan euron investointihankkeista aikavälillä 2023–2030. Vastaavaa tietoa ei ole aiemmin kerätty. Investointisuunnitelmien luvut ovat todennäköisesti vieläkin suurempia, sillä kaikkea tietoa ei ole saatavilla. Nyt kootut luvut antavat kuitenkin hyvän arvion suunnasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme