Turun kauppakamari

Joka kolmas varsinaissuomalainen yritys hyödyntää jo tekoälyä

Jaa

Varsinaissuomalaisissa yrityksissä on kykyä hyödyntää tekoälyä, mutta esimerkiksi resurssit ja turvallisuuteen liittyvät seikat ovat haasteita. Turun kauppakamarin helmikuussa tekemään kyselyyn vastasi 143 jäsenyrityksen toimitusjohtajaa.

Varsinaissuomalaisissa yrityksissä tekoälyä on hyödynnetty mm. markkinoinnissa, käännöksissä, raportoinneissa ja suunnittelussa.
Varsinaissuomalaisissa yrityksissä tekoälyä on hyödynnetty mm. markkinoinnissa, käännöksissä, raportoinneissa ja suunnittelussa. Adobe Stock

”Kyselystä selviää, että tekoäly on jo yrityksille tuttu, mutta sen hyödyntäjät ovat vielä harvassa,” sanoo Turun kauppakamarin ICT-valiokunnan puheenjohtaja ja Lounea Yritysratkaisut Oy:n toimitusjohtaja Petri Syväjärvi.

Avoimien kommenttien perusteella yrityksissä on haasteita tekoälyn käyttöönottamisessa. Muun muassa kynnystä nykyisestä tilanteesta tekoälyn jatkuvaan systemaattiseen hyödyntämiseen pidetään korkeana, ja osaaminen, resurssit sekä ymmärrys ovat vastausten mukaan toistaiseksi vielä puutteellisia. Yrityksissä on erityisesti turvallisuuteen liittyviä huolia suhteessa datasisältöön ja tietosuoja-asetukseen.

Varsinaissuomalaisista yrityksistä liki 70 prosenttia arvioi valmiutensa hyödyntää tekoälyä hyväksi tai kohtalaiseksi. Erittäin hyviksi valmiutensa luokitteli 4,2 prosenttia vastaajista ja lähes saman verran erittäin heikoiksi (4,9 %).

Edelläkävijöitä on kourallinen

Turun kauppakamarin kyselyyn vastanneista 73 prosenttia oli henkilökohtaisesti käyttänyt tekoälysovellusta, mutta yritystoiminnassa tekoälyä hyödyntää vain kolmasosa yrityksistä. Luku on yhteneväinen kansainvälisten kyselyiden kanssa.

Vastaajista noin kolmannes (33,6 %) on hyödyntänyt tekoälyä nimenomaan yrityksen ydinliiketoimintaan liittyen ja lähes saman verran (35,7 %) yrityksen muuhun liiketoimintaan, kuten myyntiin, asiakaspalveluun tai markkinointiin.

Varsinaissuomalaisissa yrityksissä tekoälyä on hyödynnetty mm. markkinoinnissa, käännöksissä, raportoinneissa ja suunnittelussa.

”Varsinaisia edelläkävijöitä on kourallinen, sillä kahdeksan prosenttia vastaajista mittaa tekoälyn tuottamaa arvoa ja kuusi prosenttia kaikista vastaajista budjetoi erillisen määrärahan tekoälyn hyödyntämiseen”, kuvailee Syväjärvi.

Kyselyyn saaduissa vastauksissa todetaan muun muassa, että ”odottelemme vielä hieman tekoälyn kehitysaskeleita. Kehityksen jälkeen hyötykäyttö onnistuu varmastikin paremmin”. Vastausten perusteella osaamista kartutetaan parhaillaan ja etsitään yrityksille sopivimpia tapoja ottaa tekoälyä sisältäviä ratkaisuja käyttöön.

Kyselyn tuloksia käsitellään 7.3. kello 9 ICT 2024 -tilaisuudessa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yhteyspäällikkö Olli Hakala, Turun kauppakamari, puh. 050 601 77, olli.hakala@kauppakamari.fi
ICT-valiokunnan puheenjohtaja ja Lounea Yritysratkaisut Oy:n toimitusjohtaja Petri Syväjärvi, puh. 050 65015, petri.syvajarvi@lounea.fi

Kuvat

Varsinaissuomalaisissa yrityksissä tekoälyä on hyödynnetty mm. markkinoinnissa, käännöksissä, raportoinneissa ja suunnittelussa.
Varsinaissuomalaisissa yrityksissä tekoälyä on hyödynnetty mm. markkinoinnissa, käännöksissä, raportoinneissa ja suunnittelussa.
Lataa

Liitteet

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä, ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917, ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari

Varsinaissuomalaisia yrityksiä mukana valtakunnallisessa ilmasto-ohjelmassa22.2.2024 07:03:00 EET | Tiedote

Pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on vahva halu tehdä ilmastotoimia. Keskuskauppakamarin organisoimaan ja LähiTapiolan mahdollistamaan ilmasto-ohjelmaan haki 300 yritystä, joista noin 200 valittiin mukaan. Ilmasto-ohjelmaan osallistuvat yritykset saavat koulutusta, työkaluja ja asiantuntija-apua organisaation hiilijalanjäljen laskentaan sekä opastusta vaikuttavien päästövähennystoimien tekemiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye