ETL ja MTK: Elintarvikevientiä edistettävä pitkäjänteisesti
Elintarviketeollisuusliitto ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto ovat tyytyväisiä, että hallitusohjelmassa tunnistetaan ruoka-alan kasvun ja huoltovarmuuden vahvistamisen tärkeys.
Järjestöjen mielestä ruoka-alaa on kehitettävä pitkäjänteisesti kasvuohjelmalla, joka on saatava liikkeelle jo heti vaalikauden alussa. Ruoka-alaa on katsottava kokonaisuutena ja sen kehittämistä johdettava poikkihallinnollisesti.
Kasvuohjelmalla lisätään alan arvonlisää ja työllisyyttä, turvataan huoltovarmuutta, vahvistetaan elintarvikeyritysten kykyä investoida ja innovoida sekä kasvatetaan Suomen elintarvikevientiä. Tämä kaikki vahvistaa myös ruokaketjun kriisinsietokykyä.
Vientipalvelujen rahoitus loppumassa tänä vuonna
ETL ja MTK ovat huolissaan siitä, että ruokaviennin erillisrahoitus on päättymässä tämän vuoden lopussa. Järjestöt vaativat, että tulevassa budjettiriihessä varmistetaan pitkäjänteinen rahoitus elintarvikeviennille. Ilman sitä hallitusohjelman kunnianhimoinen tavoite viennin kaksinkertaistamisesta ei ole mahdollinen.
Ruoka-alan vienninedistäminen koostuu vientiä mahdollistavista ja viennin lisäämistä tukevista palveluista. Viennin mahdollistajiin kuuluvat Ruokaviraston, Food from Finland -ohjelman ja maatalousattaseoiden palvelut. Kaikkien näiden rahoitus on päättymässä tämän vuoden lopussa.
Ruoka-alan osuus Suomen kansantaloudessa on merkittävä. Ruoka työllistää tällä hetkellä noin 340 000 henkeä. Alalla on aidosti realisoimatonta kasvupotentiaalia, joka pitäisi saada hyödynnettyä alkaneella vaalikaudella niin, että se tukee hallituksen tavoitteita talouskasvun ja työllisyyden vahvistamisesta. Ruoka-alan kasvu vahvistaa myös huoltovarmuuttamme.
ETL ja MTK järjestävät Suomen suurlähettiläille suunnatun 25.8.2023 tilaisuuden, jossa käydään läpi ruoka-alan kasvun ja elintarvikeviennin mahdollisuuksia sekä kuullaan elintarvikealan yrityksien näkemyksiä elintarvikeviennin edistämisestä.
Lisätietoja
Jyrki Wallin, toiminnanjohtaja MTK, 050 522 5207
Jukka Ihanus, yhteiskuntasuhdejohtaja ETL, 050 463 9929
Kutsu toimituksille
Toimittajanne on tervetullut seuraamaan ETL:n ja MTK:n ruokavientitilaisuutta hotelli Presidenttiin perjantaina 25.8. kello 13.40-16.00. Ohessa tilaisuuden ohjelma. Tilaisuus on seurattavissa myös etänä: https://enchant.fi/mtk/250823
13.40-14.00 Kahvi
14.00-14.05 Tilaisuuden intro, vientijohtaja Thimjos Ninios, MTK
14.05-14.30 Tilaisuuden avaus + kysymykset, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, MMM
14.30-14.45 Ruoka-alan –kasvuohjelma, toiminnanjohtaja Jyrki Wallin, MTK
14.45-15.00 Viennin tilannekuva, ekonomisti Bate Ismail, ETL
Yrityspuheenvuorot:
15.00-15.30 Heikki Tynjälä, vientijohtaja, Atria
Olli Osara, johtaja (kansainvälinen myynti), Valio
Heli Anttila, yhteiskuntasuhdejohtaja, Fazer-konserni
15.30-15.50 Keskustelu
15.50-16.00 Tilaisuuden yhteenveto, toimitusjohtaja Mikko Käkelä, ETL
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK pettyi suden suotuisan suojelutason viitearvon määrittelyyn10.10.2025 16:02:43 EEST | Tiedote
Suden suotuisan suojelutason viitearvoksi Suomessa on määritetty 273 sutta. Vaikka susi on nyt boreaalisella vyöhykkeellä suotuisalla suojelutasolla, MTK pitää viitearvoa liian korkeana ja määrittelyn perusteena olevia keskeisiä seikkoja ongelmallisina.
Viljelijöiden talous poikkeuksellisen heikko - kasvukausikysely kertoo syyt10.10.2025 11:51:23 EEST | Tiedote
Vuoden 2025 kasvukausi oli viljelijöiden mukaan poikkeuksellisen haastava. Kevään kylmyys, kesän kuivuus ja syksyn sateet laskivat sato-odotuksia useimmilla tiloilla. Suurin osa 422 kasvukausikyselyyn vastanneesta viljelijästä arvioi sadon määrän ja laadun olevan tavanomaista tasoa tai sitä heikompaa. Sääolosuhteiden lisäksi myös tilojen taloudellinen tilanne oli monilla tuotantosuunnilla keskimääräistä heikompi. Haasteista huolimatta osa tiloista raportoi myös onnistumisia, erityisesti marjakasvien, kuivaheinän ja syysviljojen osalta.
Puukaupan kilpailuttamisen merkitystä ei voi väheksyä8.10.2025 15:46:09 EEST | Tiedote
Puukauppa on hiljentynyt syksyn aikana, ja metsänomistajien myyntihalukkuus on ollut laskussa. Keväällä puukauppa kävi vielä kiivaasti. MTK:n tuore Metsätutka-kysely osoittaa, että ensi vuodelle puunmyyntiaikeita on enää noin kolmasosalla metsänomistajista. Puukauppamäärien laskiessa kilpailutuksen merkitys korostuu, muistuttaa asiantuntija.
Susikanta selvästi aiempaa suurempi – kiintiömetsästys välttämätöntä30.9.2025 10:44:34 EEST | Tiedote
Tuoreimman kanta-arvion mukaan maaliskuussa 2025 Suomessa oli noin 430 sutta ja noin 76 susireviiriä. Susikanta kasvoi edellisvuodesta peräti 46 prosenttia. Susikannan koko vaihtelee vuoden eri aikoina, ja marraskuussa 2025 kannan arvioidaan olevan noin 557 sutta. Luonnonvarakeskuksen tiedot kertovat, että susiyksilöt ja kannan kasvu painottuvat voimakkaasti läntiseen Suomeen.
Kotimaiset kurpitsat ovat syksyn kuumin sesonkituote – Lajikkeita ja vinkkejä kotikeittiöön29.9.2025 09:20:14 EEST | Tiedote
Kotimaisten kurpitsojen pääsesonkia vietetään syyskuusta marraskuuhun. Kurpitsat ovat kurkun ja melonien sukulaiskasveja, jotka kasvavat avomaalla. Kesällä herkutellaan kesäkurpitsalla, syksyllä on paksukuoristen talvikurpitsojen aika. Kurpitsasato kypsyy loppukesällä ja syksyllä, ja lokakuu onkin oivallinen aika herkutella kotimaisilla kurpitsoilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme