ETL ja MTK: Elintarvikevientiä edistettävä pitkäjänteisesti
Elintarviketeollisuusliitto ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto ovat tyytyväisiä, että hallitusohjelmassa tunnistetaan ruoka-alan kasvun ja huoltovarmuuden vahvistamisen tärkeys.
Järjestöjen mielestä ruoka-alaa on kehitettävä pitkäjänteisesti kasvuohjelmalla, joka on saatava liikkeelle jo heti vaalikauden alussa. Ruoka-alaa on katsottava kokonaisuutena ja sen kehittämistä johdettava poikkihallinnollisesti.
Kasvuohjelmalla lisätään alan arvonlisää ja työllisyyttä, turvataan huoltovarmuutta, vahvistetaan elintarvikeyritysten kykyä investoida ja innovoida sekä kasvatetaan Suomen elintarvikevientiä. Tämä kaikki vahvistaa myös ruokaketjun kriisinsietokykyä.
Vientipalvelujen rahoitus loppumassa tänä vuonna
ETL ja MTK ovat huolissaan siitä, että ruokaviennin erillisrahoitus on päättymässä tämän vuoden lopussa. Järjestöt vaativat, että tulevassa budjettiriihessä varmistetaan pitkäjänteinen rahoitus elintarvikeviennille. Ilman sitä hallitusohjelman kunnianhimoinen tavoite viennin kaksinkertaistamisesta ei ole mahdollinen.
Ruoka-alan vienninedistäminen koostuu vientiä mahdollistavista ja viennin lisäämistä tukevista palveluista. Viennin mahdollistajiin kuuluvat Ruokaviraston, Food from Finland -ohjelman ja maatalousattaseoiden palvelut. Kaikkien näiden rahoitus on päättymässä tämän vuoden lopussa.
Ruoka-alan osuus Suomen kansantaloudessa on merkittävä. Ruoka työllistää tällä hetkellä noin 340 000 henkeä. Alalla on aidosti realisoimatonta kasvupotentiaalia, joka pitäisi saada hyödynnettyä alkaneella vaalikaudella niin, että se tukee hallituksen tavoitteita talouskasvun ja työllisyyden vahvistamisesta. Ruoka-alan kasvu vahvistaa myös huoltovarmuuttamme.
ETL ja MTK järjestävät Suomen suurlähettiläille suunnatun 25.8.2023 tilaisuuden, jossa käydään läpi ruoka-alan kasvun ja elintarvikeviennin mahdollisuuksia sekä kuullaan elintarvikealan yrityksien näkemyksiä elintarvikeviennin edistämisestä.
Lisätietoja
Jyrki Wallin, toiminnanjohtaja MTK, 050 522 5207
Jukka Ihanus, yhteiskuntasuhdejohtaja ETL, 050 463 9929
Kutsu toimituksille
Toimittajanne on tervetullut seuraamaan ETL:n ja MTK:n ruokavientitilaisuutta hotelli Presidenttiin perjantaina 25.8. kello 13.40-16.00. Ohessa tilaisuuden ohjelma. Tilaisuus on seurattavissa myös etänä: https://enchant.fi/mtk/250823
13.40-14.00 Kahvi
14.00-14.05 Tilaisuuden intro, vientijohtaja Thimjos Ninios, MTK
14.05-14.30 Tilaisuuden avaus + kysymykset, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, MMM
14.30-14.45 Ruoka-alan –kasvuohjelma, toiminnanjohtaja Jyrki Wallin, MTK
14.45-15.00 Viennin tilannekuva, ekonomisti Bate Ismail, ETL
Yrityspuheenvuorot:
15.00-15.30 Heikki Tynjälä, vientijohtaja, Atria
Olli Osara, johtaja (kansainvälinen myynti), Valio
Heli Anttila, yhteiskuntasuhdejohtaja, Fazer-konserni
15.30-15.50 Keskustelu
15.50-16.00 Tilaisuuden yhteenveto, toimitusjohtaja Mikko Käkelä, ETL
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Suomalainen metsäkuusi tuo joulun – ota talteen kuusenhakureissun muistilista!17.12.2025 15:21:13 EET | Tiedote
Suomalaisessa metsässä kasvanut kuusi on monelle jouluperinne, joka tuo joulun kotiin. MTK kokosi näppärän muistilistan, jolla joulupuun haku onnistuu sujuvasti.
Teillä tulet, Rautatieasemalla omput – MTK:n joulutervehdykset suomalaisille17.12.2025 10:19:00 EET | Tiedote
Maaseutunuorten perinteiset Joulutulet syttyvät jälleen teiden varsille lauantaina 20.12.2025. Tapahtuma on vakiintunut yhdeksi maaseutunuorten tärkeimmistä ja rakkaimmista joulun ajan perinteistä. Joulutulet juhlistavat kotimaista alkutuotantoa ja maaseudun elinvoimaa sekä kiittävät kuluttajia, jotka valinnoillaan arvostavat suomalaista ruokaa ja sen tuottajia. Joulutulien lisäksi MTK ilahduttaa kaupunkilaisia jakamalla kotimaisia jouluomenoita Helsingin Rautatieasemalla 19.12.
MTK: Alkutuotannon kannattavuus ratkaisee kansallisen ruokastrategian onnistumisen16.12.2025 12:34:39 EET | Tiedote
MTK:n tuleva puheenjohtaja Tero Hemmilä kiittää ruokastrategian visiota, mutta vaatii nopeita toimia alkutuotannon kannattavuuden vahvistamiseksi.
Viljelijöiden suurmielenosoitus Brysselissä 18.12. – viljelijöitä Suomesta mukana16.12.2025 07:45:00 EET | Tiedote
Brysselissä järjestetään torstaina 18.12. laaja viljelijämielenosoitus. Tapahtumaan odotetaan 8 000–10 000 viljelijää 27 EU-maasta. Suomesta mielenosoitukseen osallistuu edustajia MTK:sta ja SLC:stä. Edellisen kerran vastaavan mittaluokan mielenosoitus järjestettiin kymmenen vuotta sitten. Mielenosoitus järjestetään vastalauseena EU-komission budjettiesitykselle vuoden 2027 jälkeiselle ajalle. Maataloudelle korvamerkitty EU-rahoitus on vaarassa pienentyä viidenneksellä.
Joulupöydän ytimessä kotimaisuus – maaseudun vuodenkierto ohjaa ruokavalintoja15.12.2025 08:03:00 EET | Tiedote
Joulu kokoaa suomalaiset kotimaisen ruuan äärelle. Joulun juhlapöytä rakentuu kotimaisista raaka-aineista: juureksista, perunasta, kananmunista, lihasta sekä vilja- ja maitotuotteista. Ne kertovat suomalaisen ruuantuotannon monipuolisuudesta ja vastuullisuudesta. Maaseudulla vuodenkierto näkyy erityisesti loppuvuonna, kun sadonkorjuun kiireet väistyvät talven hiljaisempaan aikaan. Vaikka pellot lepäävät, työ maatiloilla jatkuu ympäri vuoden eläinten hoidosta metsätöihin ja tulevan satokauden valmisteluun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme