Tampereen yliopisto

Väitös: Hankintatoimessa yrityksen kannattavuutta voi johtaa työntekijöiden autonomian avulla

Jaa
Kannattavuus on yksi yritysorganisaation keskeisimmistä tavoitteista ja pitkän aikavälin olemassaolon edellytys. Kannattavuuteen vaikuttavat useat eri tekijät, mutta lopulta yksittäisten työntekijöiden tekemät toimenpiteet ja päätökset määrittävät, saavuttaako yritys sille asetut tavoitteet. DI Jaakko Sundberg selvitti väitöstutkimuksessaan, kuinka työntekijöiden autonomian kautta on mahdollista johtaa yrityksen kannattavuutta.
Jaakko Sundberg (Kuva: Hanna-Riikka Sundberg).
Jaakko Sundberg (Kuva: Hanna-Riikka Sundberg).

Kun puhutaan kannattavuudesta valmistavassa teollisuudessa, suorituskykyinen hankintafunktio nousee poikkeuksetta tärkeään asemaan. Lisäksi viimeaikainen inflaatio ja yleinen hintojen nousu Euroopassa ovat entisestään alleviivanneet hankintatoimen merkitystä yrityksen taloudelliseen suorituskykyyn.

Hankintatoimella on myös ollut keskeinen sekä kasvava rooli valmistavassa teollisuudessa, jossa yritykset usein keskittyvät ydinosaamiseensa ja ulkoistavat loput hankittavaksi pitkiksikin venyvistä globaaleista toimitusketjuista. Nämä tekijät sekä hankintatoimen kyky vaikuttaa ostohintojen kautta suoraan yrityksen tulokseen, muodostavat kannattavuuden johtamisen näkökulmasta lähes itsestään selvän kontekstin väitöstutkimukselle.

Vastauksia johtamisen haasteisiin yksilötasolta

Kannattavuutta ja sen johtamista on tavallisesti tutkittu yritystasolla ja syy-seuraus-suhteita on etsitty esimerkiksi yritysten strategiasta, prosesseista tai käytössä olevista resursseista. Sundbergin väitöstutkimus raapaisee aihetta pintaa syvemmältä ja tutkii, kuinka yksittäiset työntekijät omilla teoillaan lopulta muuttavat yrityksen tavoitteet tuloksiksi.

Väitöskirjassa luotu malli nojautuu pääosin liikkeenjohdon teoriaan, mutta myös käyttäytymistieteisiin, erityisesti itseohjautuvuusteoriaan. Malli kuvaa, miten kannattavuuden johtamisen impulssit muuttuvat työntekijöiden omien tulkintojen kautta teoiksi, jotka kollektiivisesti määrittävät yrityksen suorituskykyä.

Väitöstutkimuksessa on perehdytty kahdeksasta Suomessa toimivasta valmistavan teollisuuden yrityksestä kerättyyn laajaan aineistoon. Sen avulla on tunnistettu, millaisena kannattavuuden johtaminen tutkituissa yrityksissä esiintyy ja syvennytty siihen, kuinka työntekijöille osana johtamista annettu autonomia näyttäytyy hankintatoimessa.

Tutkimus osoittaa, että hankintatoimessa arvostetaan autonomiaa, erityisesti vapautta valita keinot tavoitteisiin pääsemiseksi. Autonomian havaittiin olevan myös lähes erottamaton osa hankintatoimea, mikä lisäsi työntekijöiden tyytyväisyyttä, motivaatiota ja johti positiiviseen suorituskykyyn.

Kokonaisuudessaan Sundbergin tutkimus tarjoaa tiedeyhteisölle uuden mallin ja näkökulman kannattavuuden johtamisen tarkasteluun. Lisäksi käytännön johtamisen kannalta väitöskirja perehdyttää lukijan liikkeenjohdon teoriaan ja antaa avaimet hankintatoimen johtamisen tehostamiselle käyttäen apuna työntekijöiden autonomiaa.

Pirkkalassa asuva Jaakko Sundberg työskentelee hankintapäällikkönä AGCO Power Oy:ssä.

Väitöstilaisuus perjantaina 25. elokuuta

Diplomi-insinööri Jaakko Sundbergin tuotantotalouden alaan kuuluva väitöskirja Profitability Management as an Enabler of Business Performance Through Employee Autonomy in Sourcing tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston Johtamisen ja talouden tiedekunnassa perjantaina 25.8.2023 kello 12 Festia-rakennuksen Pieni Sali1 auditoriossa, (Korkeakoulunkatu 8, Tampere). Vastaväittäjänä toimii dosentti Ilkka Sillanpää Oulun yliopistosta. Kustoksena toimii professori Teemu Laine Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jaakko Sundberg
jaakko.sundberg@gmail.com

Kuvat

Jaakko Sundberg (Kuva: Hanna-Riikka Sundberg).
Jaakko Sundberg (Kuva: Hanna-Riikka Sundberg).
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Lapsuusiän negatiivisilla elämäntapahtumilla on yhteys aikuisiän fibromyalgiaan22.9.2023 08:45:00 EEST | Tiedote

Lääketieteen lisensiaatti Aleksi Varinen selvitti väitöstutkimuksessaan fibromyalgiapotilaiden liitännäissairauksia, kokemuksia terveydenhuollosta ja oireyhtymälle altistavia tekijöitä. Tutkimuksessa selvisi, että negatiiviset kokemukset, kuten koulukiusaaminen, ovat yhteydessä oireyhtymän puhkeamiseen. Terveydenhuollossa fibromyalgiapotilaat kohtaavat epävarmuutta.

Väitös: Liitännäisdoketakseliin liittyy elämänlaatuhaittoja paikallista eturauhassyöpää sairastavilla21.9.2023 09:30:00 EEST | Tiedote

Miikka Lehtonen tutki väitöskirjassaan, miten doketakselihoito vaikuttaa paikallista ja levinnyttä eturauhassyöpää sairastavien potilaiden elämänlaatuun. Lisäksi hän selvitti ilman hormonihoitoa annettavan sädehoidon vaikutusta elämänlaatuun sekä monisairauden ja fyysisen toimintakyvyn vaikutusta hoidon onnistumiseen. Lehtonen havaitsi, että paikallisen eturauhassyövän sädehoidon ja hormonihoidon liitännäisenä annettava doketakselihoito heikentää elämänlaatua lyhytaikaisesti, ja että monisairaus heikentää kokonaiselossaoloa paikallisen eturauhassyövän sädehoidon jälkeen.

Väitös: Maallikkosaarnaajat tukivat ja ravistelivat kirkkoa yhteiskunnan murroksessa13.9.2023 14:27:35 EEST | Tiedote

Maallikkomiehet saivat kirkon valtuutuksella osallistua kristinuskon opettamiseen kansalaisyhteiskunnan syntyvuosina. FM Matleena Sopanen osoittaa väitöskirjassaan, miten Suomen evankelis-luterilainen kirkko arvioi ja arvotti saarnalupaa anoneita miehiä. Tutkinnon suorittaneet tarjosivat kirkolle ja kristillisille yhdistyksille arvokasta työvoimaa, mutta ajoittain saarnaajat myös haastoivat kirkon arvovallan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme