Svenska handelshögskolan

Teknologiset innovaatiot eivät itsessään takaa hyvinvointia ja voimaantumista

Jaa

Meidän on oltava tietoisia erilaisista ristiriidoista ja sudenkuopista suunnitellessamme teknologioita ja niihin perustuvia palveluita, jotka edistävät ihmisten hyvinvointia ja voimaantumista.

Väitöskirjassaan ”Every Piece Matters – Technology and Service Integration for Individual Empowerment” Fares Georges Khalil tarkastelee kahta asetelmaa, joissa kiihtyvä teknologinen kehitys vaikuttaa ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin: henkilökohtaisia seuranta-/anturiteknologioita sekä digitaalisia alustoja, jotka käyttävät näitä teknologioita potilaiden ja hoitajien yhdistämiseen integroidun terveydenhuollon toteuttamiseksi.

– Anturiteknologioiden, tekoälyn, pilvipalveluiden ja muiden kehityssuuntausten tarjoama potentiaali viitoittaa tietä tulevaisuuteen, jossa ihmiset ovat voimaantuneita, ammattilaisilla on voimavaroja ja yhteiskunta hyötyy tehostetusta, taloudellisesta ja kokonaisvaltaisesta hoidosta, Khalil sanoo.

Laajamittaisesta tekno-optimismista huolimatta Khalilin tutkimuksessa tuodaan esiin monia piileviä ristiriitoja, kuten se, että älyteknologiat usein tahattomasti heikentävät voimaantumista esimerkiksi antamalla käyttäjälle negatiivista palautetta ja luomalla tunnetta rajoituksista – mikä on alkuperäisen tarkoituksen vastakohta. Toinen esimerkki on, että voimaantuminen edellyttää usein käyttäjän tukemista kykyjen kehittämisessä, jotta tämä voi hyötyä ”positiivisesta voimaantumisen kierteestä”, kuten Khalil asian ilmaisee. 

Terveydenhuollossa pyritään kehittämään digitaalisia alustoja ja käyttämään uusia teknologioita, jotta voidaan vähentää kustannuksia, parantaa tehokkuutta ja voimaannuttaa potilaita ja lääkäreitä.

– Tässäkin yhteydessä tutkimukseni paljasti monia haasteita, kuten tarpeen tehdä terveydenhuollon toimijoiden välistä yhteistyötä monimutkaisten potilaspolkujen koordinoimiseksi, mikä on tällä hetkellä ristiriidassa organisaatioidemme ajattelutavan ja logiikan kanssa, Khalil huomauttaa.

– Matkalla on monia esteitä. Osa niistä liittyy oikeiden arvojen vaalimiseen ja yhteisen näkemyksen kehittämiseen teknologisesta voimaantumisesta, osa taas instituutioidemme hitauteen ja kehitystä ohjaaviin kannustimiin, hän jatkaa.

Koko väitöskirja on luettavissa täällä:
Every Piece Matters – Technology and Service Integration for Individual Empowerment

Fares Georges Khalilin väitöstilaisuus pidetään torstaina 31. elokuuta klo 12 Kauppakorkeakoulu Hankenilla ja etäyhteyden välityksellä Teamsissä. Tilaisuuteen voi osallistua tämän linkin kautta.

Vastaväittäjä: Professori Bo Edvardsson, Karlstadin yliopisto
Kustos: Professori Kristina Heinonen, Kauppakorkeakoulu Hanken

Lisätietoja tutkimuksesta ja haastattelupyynnöt:
Fares Georges Khalil, +358 4658 36709, fares.khalil@hanken.fi

Tietoja julkaisijasta

Kauppakorkeakoulu Hanken on Suomen vanhin kauppakorkeakoulu, joka toimii
Helsingissä ja Vaasassa. Se on johtava, kansainvälisesti akkreditoitu yliopisto, jolla on yli
sadan vuoden kokemus koulutuksesta ja tutkimuksesta talouden ja kauppatieteiden aloilta.
Kaikki Hankenin opetus perustuu sen korkeatasoiseen tutkimukseen. Hankenilla on läheiset
suhteet yritysmaailmaan ja yli 14 000 alumnin verkosto yli 70 maassa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Svenska handelshögskolan

Stater i det globala syd vill dra nytta av västerländska firmors företagsansvar19.9.2023 10:16:14 EEST | Tiedote

På internationell nivå har stater från det globala syd, det vill säga Afrika, Asien och Latinamerika, enats kring att ansvarsfull företagsverksamhet innebär att man överför kompetenser, resurser och teknologi från nord till syd och att företagen inte får kränka den statliga suveräniteten. På nationell nivå kan dessa stater styra utländska företags ansvarsaktiviteter så att resurser går till offentliga och privata aktörer i maktposition.

Globaalin etelän maat haluavat hyötyä länsimaisten yritysten yritysvastuusta19.9.2023 10:16:14 EEST | Tiedote

Globaalin etelän eli Afrikan, Aasian ja Latinalaisen Amerikan maat ovat yhtä mieltä siitä, että vastuullinen liiketoiminta tarkoittaa osaamisen, resurssien ja teknologian siirtämistä pohjoisesta etelään ja että yritykset eivät saa loukata valtiollista itsemääräämisoikeutta. Kansallisella tasolla nämä maat voivat ohjata ulkomaisten yritysten vastuullisuustoimintaa siten, että resurssit ohjautuvat valta-asemassa oleville julkisille ja yksityisille toimijoille.

Countries in the Global South want to take advantage of Western firms' corporate responsibility19.9.2023 10:16:14 EEST | Press release

At the international level, states from the Global South (i.e. Africa, Asia and Latin America) agree that responsible business means transferring knowhow, resources and technology from the north to the south, and that companies must not violate state sovereignty. At the national level, these states can steer foreign companies' CSR activities, so that resources are channelled towards public and private actors in positions of power.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme