Työterveyslaitos

Brist på förtroende och arbetets osäkerhet förutspår osakligt bemötande

Dela
Inom kommunsektorn har ungefär var tionde upplevt osakligt bemötande på sin arbetsplats. Risken ökar om det finns osäkerhet och misstro i arbetsgemenskapen i förhållande till arbetets kontinuitet, arbetsgemenskapen och den närmaste chefen. Situationer med hotfulla kunder är också kopplade till en känsla av psykologisk otrygghet. Guider om förebyggande av konflikter finns nu tillgängliga för arbetsgivare att ladda ner.

Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 29.8.2023

Osakligt bemötande har kopplats till ökad sjukfrånvaro, depressions- och ångestsymtom samt sömnproblem. De som har upplevt osakligt bemötande är också mer benägna att lämna sin arbetsgivare än andra anställda.

Arbetsgivarna är enligt arbetarskyddslagen skyldiga att säkerställa en säker arbetsmiljö. Det behövs dock mer målinriktade och beprövade metoder. Forskningsprojektet inleddes baserat på kommunorganisationernas praktiska behov av att hitta nya verktyg för att förebygga och utreda osakligt bemötande och situationer med hotfulla kunder.

Ökad risk för konfliktsituationer inom vårdarbetet

Av yrkena inom den kommunala sektorn rapporterade arbetstagare inom hälsovården och omsorgsarbetet de flesta fallen av osakligt bemötande. Tidigare erfarenheter av utslagning, överdriven arbetsbelastning, hotet om att arbetsuppgifterna kommer att upphöra och kort tid i arbetsuppgiften ökar risken. I svaren lyfte man också fram upplevelsen av att inte bli förstådd och accepterad i sin arbetsgemenskap och att man inte kan lita på chefen.

– Det är värt att satsa på förebyggande av osakligt bemötande om dessa fenomen framhävs eller ökar i arbetsgemenskapen, även om de faktiska erfarenheterna av mobbning på arbetsplatsen ännu inte rapporteras i enkäterna om arbetshälsa, säger ledande forskare Jenni Ervasti från Arbetshälsoinstitutet.

I Kunta10-undersökningen år 2022 hade knappt hälften av kvinnorna och en tredjedel av männen som arbetade inom den kommunsektorn upplevt våld eller hot om våld i arbetet. Faktorer som förutsäger situationer med hotfulla kunder varierar beroende på yrke. I vård- och omsorgsyrkena ökar risken på grund av skiftarbete, ett intensivt arbetstempo, brådska och svårighet att ta pauser under arbetsdagen.

Psykosociala resursfaktorer minskar både osakligt bemötande och situationer med hotfulla kunder

Positiva förändringar i den närmaste chefens och arbetsgemenskapens agerande var förknippade med både minskat osakligt bemötande och situationer med hotfulla kunder på arbetsplatser inom kommunsektorn under den tvååriga uppföljningen.

– På arbetsplatserna måste man framför allt fokusera på att utveckla interaktionen och samarbetet mellan chefsarbetet och arbetsgemenskapen, säger äldre sakkunniga Nina Olin från Arbetshälsoinstitutet.

I en delundersökning om lärares risk för våld konstaterades att även om lågstadielärarnas risk för våld var 20 % högre i de sämre lottade områdena jämfört med de mest lyckligt lottade, kunde risken påverkas av bra ledarskap och en sporrande arbetsgemenskap. Stöd från kollegor, samarbetskultur, högklassigt ledarskap och rättvist beslutsfattande spelar en nyckelroll.

– När dessa faktorer väl är i ordning fanns det inte längre någon skillnad i lärarnas risk för våld mellan lyckligt och sämre lottade områden, säger Jenni Ervasti.

De nya forskningsdata som produceras i projektet kan användas både för att identifiera arbetsenheter i riskzonen och för att planera utvecklingsåtgärder. Ladda ner kortfattade guider för din arbetsplats om hur du hanterar konfliktsituationer (på finska): Kiusaamisen ennaltaehkäisy ja siihen puuttuminen | Työterveyslaitos (ttl.fi)

Ytterligare information

Projekt: Den kommunala arbetsgivarens möjligheter att påverka mobbning på arbetsplatsen och hotfulla kunder

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Työterveyslaitos
Työterveyslaitos
Topeliuksenkatu 41 b
00250 Helsinki

+35830 474 1https://www.ttl.fi/

Må bra av jobbet

Arbetshälsoinstitutet är en finländsk forsknings-, utvecklings- och expertinstans inom området för arbetsvälbefinnande. Verksamhetens syfte är att främja hälsa och säkerhet i arbetet och öka arbetstagarnas välbefinnande. Institutet är ett självständigt offentligrättsligt samfund inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningssektor med verksamhetsställen på fem orter och huvudkontor i Helsingfors, Finland. Verksamheten finansieras till hälften av statsmedel. Arbetshälsoinstitutet har cirka 500 anställda.

 För medier | Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi)

Följ Työterveyslaitos

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Työterveyslaitos

Internationellt samarbete skapar nya möjligheter för att främja mental hälsa på arbetsplatser17.6.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande

Många länder möter liknande utmaningar när det gäller hantering av psykosociala faktorer på arbetsplatsen. Genom att dela kunskap och goda praxis över nationsgränser skapas möjlighet att försöka lösa dessa utmaningar tillsammans. Första hjälpen-förpackningen för mental hälsa erbjuder akut hjälp till små arbetsplatser för att stödja medarbetarnas mentala välbefinnande.

Fördelarna med distansarbete fördelas inte jämnt – effekterna varierar mellan olika arbetstagargrupper16.6.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande

Distansarbete kan öka välbefinnandet och lätta på arbetsbördan, men det gynnar inte alla lika mycket. Till exempel kan upplevelserna skilja sig åt mellan chefer och arbetstagare. Arbetshälsoinstitutets longitudinella undersökning inom projektet HYMY ger ny information om varför distansarbete kan försvaga förtroendet och gemenskapen – och i vilka roller och livssituationer det kan stödja välbefinnandet.

Etätyön hyödyt eivät jakaannu tasan – vaikutukset vaihtelevat työntekijäryhmittäin16.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote

Etänä työskentely voi lisätä hyvinvointia ja keventää työtaakkaa, mutta se ei hyödytä kaikkia yhtä paljon. Esimerkiksi esihenkilöiden ja työntekijöiden kokemukset voivat poiketa toisistaan. Työterveyslaitoksen HYMY-hankkeen pitkittäistutkimus tarjoaa uutta tietoa siitä, miksi etätyö voi heikentää luottamusta ja yhteisöllisyyttä ja millaisissa rooleissa ja elämäntilanteissa se voi tukea hyvinvointia.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye