HUS

Aborttilaki muuttuu – 1.9. alkaen asiakas voi olla suoraan yhteydessä keskeytyksiä hoitaviin yksiköihin

Jaa
Syyskuun alusta raskaudenkeskeytykseen ei tarvita enää kahden lääkärin lausuntoa ja 12. raskausviikkoon asti aborttiin riittää raskaana olevan oma pyyntö.

Suomen raskaudenkeskeytyksiä koskeva lainsäädäntö, eli aborttilaki, muuttuu 1.9. alkaen. Jatkossa raskaudenkeskeytykseen ei tarvita enää kahden lääkärin lausuntoa, eli asiakkaalle tulee yksi lääkärikäynti vähemmän. Lisäksi 12. raskausviikkoon asti aborttiin riittää raskaana olevan oma pyyntö. Lakimuutoksen taustalla on potilaan itsemääräämisoikeuden lisääminen.

Lakimuutos ei koske yli 12 viikkoa kestäneitä raskauksia.

Raskaudenkeskeytystä toivova asiakas voi olla suoraan yhteydessä keskeytyksiä hoitavaan yksikköön, myös raskaudenkeston ollessa yli 12 viikkoa. Jos on vielä epävarma päätöksestään ja kaipaa pohdintaa ja tukea, potilas voi olla yhteydessä omaan terveysasemaansa.

Vantaan ja Keravan alueen potilaita pyydetään olemaan yhteydessä ehkäisyneuvolaan.

Lakimuutos vaikuttaa vain hoitoon pääsyyn. Se ei vaikuta raskaudenkeskeytykseen toimenpiteenä.

Raskaudenkeskeytyksen jälkeen keskustelutukea voi saada esimerkiksi sairaalapastorilta tai avoterveydenhuollosta.

Keskeytyksiä hoitavien yksiköiden yhteystiedot ja lisätietoa raskaudenkeskeytyksistä löytyy verkkosivuiltamme osoitteesta hus.fi/raskaudenkeskeytys.

Lisätietoja medialle:

HUSin mediapalvelun yhteystiedot

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme