HUS

Abortlagen ändrar – från och med den 1 september kan kunden direkt kontakta den enhet som handhar aborter

Dela
Från och med början av september behövs inte längre utlåtande av två läkare och fram till graviditetsvecka 12 räcker det för en abort att den gravida ber om det.

I Finlands ändras lagen om avbrytande av havandeskap, det vill säga abortlagen, den 1 september. I fortsättningen behövs för att avbryta en graviditet inte längre utlåtande av två läkare, det vill säga det blir ett läkarbesök mindre för patienten. Fram till graviditetsvecka 12 räcker dessutom en begäran av den gravida för att få abort. Bakgrunden till lagändringen är en ökad självbestämmanderätt för patienten.

Lagändringen gäller inte graviditeter som varat i mer än 12 veckor.

En kund som önskar att graviditeten ska avbrytas kan direkt kontakta den enhet som handhar aborter, även om graviditeten har varat i mer än 12 veckor. Om patienten ännu är osäker i sitt beslut och önskar fundera och få stöd, kan patienten kontakta den egna hälsostationen.

Patienter i Vanda och Kervo område ombeds kontakta preventivmedelsrådgivningen.

Lagändringen påverkar endast tillgången till vård. Den har inga konsekvenser för åtgärden då graviditeten avbryts.

Efter att graviditeten har avbrutits kan man få samtalsstöd till exempel av sjukhusprästen eller inom öppenvården.

Kontaktuppgifter till de enheter som handhar aborter och mer information om avbrytande av graviditet finns på vår webbplats hus.fi/sv/abort.

Mera information för media:

Kontaktuppgifter till HUS medietjänst

Nyckelord

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingfors universitetssjukhus är Finlands största aktör inom den specialiserade sjukvården. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet. 

På HUS får nästan 700 000 patienter vård varje år. Hos oss arbetar närmare 27 000 proffs för patientens bästa. Vi ansvarar för ordnandet av specialiserad sjukvård inom Nyland. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar i Finland och inom Södra Finlands samarbetsområde koncentrerats till oss. 

HUS – Den främstavården 

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum