Keskuskauppakamari

Budjettiehdotuksen veromuutokset ennakoidun laihoja – solidaarisuusvero uhkaa jäädä pysyväksi

Jaa
Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala pitää VM:n budjettiehdotuksen verolinjauksia ennakoidun laihoina ja työn verotuksen keventäminen jää toiveita pienemmäksi. Viitalan mukaan hallitusohjelmaneuvotteluissa hukattiin mahdollisuus päästä eroon solidaarisuusverosta, joka uhkaa jäädä pysyväksi osaksi valmiiksi ankaraa ansiotuloverotusta. Merkittävimmän muutoksen edellisen hallituksen veropolitiikkaan tekee se, että yritysverotus on sitouduttu pitämään ennakoitavana. Työn verotuksen keventämistä on Keskuskauppakamarin mukaan jatkettava suhdanteista huolimatta.
Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala. Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala. Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari

Vaikka ansiotuloverotusta kevennetään vuonna 2024 työtulovähennystä hieman kasvattamalla, jäävät kokonaisuutena ansiotuloverotuksen kevennykset ensi vuonna ja hallituskauden aikana kuitenkin Keskuskauppakamarin johtavan veroasiantuntijan mukaan toiveita pienemmiksi: työn verotus kevenee hallituskauden loppuun mennessä vain 0,5–1 prosenttiyksiköllä.

Toisaalta budjettiehdotukseen ei sisälly ensi vuodeksi hallitusohjelmassa kaavailtuja arvonlisäverotuksen kiristyksiäkään.

”On tärkeää, että hallitus keventää työn verotusta haastavasta valtiontalouden tilanteesta huolimatta. Työn kireä verotus on rakenteellinen ongelma, jonka lievittämistä tulee jatkaa pitkäjänteisesti suhdanteista riippumatta”, painottaa Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala.

Ehdotukseen sisältyy myös määräaikaiseksi tarkoitetun kahden prosenttiyksikön solidaarisuusveron jatkaminen vaalikauden loppuun saakka 150 000 euron tasolla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että valtion tuloveroasteikon ylimmällä tasolla marginaaliveroaste asettuu noin 44 prosenttiin. Kun tähän lisätään kunnallisvero ja pakolliset sivukulut, ylimmän veroluokan kokonaismarginaaliveroasteeksi muodostuu jopa yli 60 prosenttia.

”Jopa 60 prosentin marginaaliveroaste on kansainvälisessä vertailussa ennätystasoa. Solidaarisuusveron jatkaminen jo kolmannen hallituksen toimesta uhkaa jättää veronkorotuksen pysyväksi osaksi jo muutoinkin ankaraa ansiotuloverotustamme. Hallitusohjelmaneuvotteluissa hukattiin mahdollisuus päästä vihdoin eroon tästä määräaikaiseksi tarkoitetusta kiristyksestä”, Viitala sanoo.

Hallitusohjelman linjausten mukaisesti yritysten ja omistajien verotus säilyisi ennallaan ensi vuonna.

”Talouskasvun ja investointien näkökulmasta on tärkeää, että hallitusohjelmassa on sitouduttu pitämään yritysverotus kilpailukykyisenä ja ennakoitavana. Tämä on merkittävä käänne edellisen hallituskauden poukkoilevaan veropolitiikkaan”, Viitala sanoo.

Viitala kuitenkin muistuttaa, että sekä OECD:n että EU:n tasolta tulevat lainsäädäntömuutokset pitävät erityisesti suuret konsernit kiireisinä myös tulevina vuosina.

”Ensi vuonna voimaan tuleva suurten konsernien globaalia minimiverotusta koskeva lainsäädäntö lisää yritysten hallinnollista taakkaa merkittävästi, kun ne joutuvat laskemaan ja raportoimaan minimiverosääntelyn mukaisen tuloksensa maakohtaisesti kaikissa toimintavaltiossa. Asiaa koskeva hallituksen esitysluonnos on parhaillaan lausuntokierroksella”, kertoo Tomi Viitala.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala. Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala. Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keskuskauppakamari
PL 1000
00101 Helsinki

http://kauppakamari.fi/

Keskuskauppakamari edustaa yli 22 000 suomalaista yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin miljoona työntekijää. Haluamme helpottaa yritysten toimintaedellytyksiä verotuksen, liikenteen ja lainsäädännön saralla sekä kansainvälisessä kaupassa. Edistämme yritysten itsesääntelyä sekä tarjoamme monipuolisia asiantuntijapalveluja elinkeinoelämän tarpeisiin. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Osinkoverotukseen tarvitaan ripeä täsmäkorjaus – kokonaisuudistusta selvitettävä22.9.2023 11:40:45 EEST | Tiedote

Julkisuuteen noussut someyrittäjien holdingyhtiöihin liittyvä osinkoverosuunnittelu olisi mahdollista tilkitä pienellä lakimuutoksella. Asiasta syntynyt keskustelu on osoitus siitä, että osinkoverojärjestelmämme kohtelee yrityksiä eri tavoin liiketoiminnan luonteesta riippuen. Osinkoverotuksen muutoksille on siis tarvetta, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala.

Keskuskauppakamari: Hallitus panostaa liikenneverkkoon vaikeasta taloustilanteesta huolimatta20.9.2023 08:47:45 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamarissa kiitosta saavat hallituksen budjettiriihessä tekemät panostukset liikenneverkkoon, vakavasta taloustilanteesta huolimatta. Uusien liikenneverkon parannus- ja kehittämishankkeiden toteuttamiset ovat parasta lääkettä heikkenevään suhdannetilanteeseen, mutta toteutusvalmiiden hankkeiden osalta kuokka olisi pitänyt saada maahan jo tänä vuonna, sanoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Piia Karjalainen. Näin olisi maksimoitu elvytysvaikutus ja reagoitu rakennusalan ahdinkoon. Tiestön korjausvelan kasvu tulisi pysäyttää pysyvällä vuotuisella lisärahoituksella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme