Tampere Filharmonia

Tampere Filharmonian konserteissa kävijöistä lähes jokainen suosittelisi – livekonsertti voittaa verkkokonsertin ja lipun hintaa pidetään sopivana

Jaa
Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n jäsenorkesterit toteuttivat kevään 2023 aikana valtakunnallisen kävijätutkimuksen, jonka tavoitteena oli selvittää konserteissa kävijöiden tyytyväisyyttä ja toiveita. Tutkimuksen perusteella suomalaisilla orkestereilla on tyytyväistä yleisöä. Tampere Filharmonian tuloksista erottuvat vahva kokemus vakioasiakkuudesta ja korkea sitoutuminen seudun omaan orkesteriin.
Tampere Filharmonia. Kuva: Ville Hautakangas
Tampere Filharmonia. Kuva: Ville Hautakangas

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että Suomessa orkesterikonserttien vakiokävijöiden sitoutuneisuus on pandemia-ajankin jälkeen huippuluokkaa. Kun koko maan orkesterien suositteluindeksin keskiarvo on 96 prosenttia, Tampereella lukema nousee vielä 2 prosenttiyksikköä korkeammaksi: Tampere Filharmonian konserttikävijöistä jopa 98 prosenttia voisi oman kokemuksensa perusteella suositella tai on jo suositellut orkesterin konserttia.

Myös omistautuminen tutulle orkesterille on Tampereen seudulla hieman korkeammalla tasolla kuin kansallisesti. Tampere Filharmonian tutkimukseen vastanneista, yli 18-vuotiaista konserttikävijöistä 84 prosenttia kokee olevansa orkesterin vakioasiakas. Vastaajista noin puolet ilmoittaa olevansa tällä hetkellä tai olleensa joskus kausikorttiasiakas. Tämän perusteella Tampere Filharmonian vakioasiakaskunta ulottuu kausikorttiasiakkaita laajemmaksi.

Tutkimuksen mukaan kokemus vakioasiakkuudesta, aikaisempi osallistuminen tai erityinen kiinnostus orkesteria kohtaan innostavat eniten lähtemään Tampere Filharmonian konserttiin. Seuraavaksi eniten konserttivierailuun vaikuttavat ohjelmisto, solisti tai kapellimestari.

Vastaajien mielestä innostava konserttielämys syntyy ennen kaikkea esityksen laadusta (85 %), rentoutumisesta ja arjesta irtaantumisesta (64 %), sekä innostavasta kokemuksesta (57 %). Lisäksi 41 prosenttia Tampere Filharmonian konserteissa kävijöistä koki viihtyisän miljöön merkitykselliseksi konserttielämykselle. Tulokset noudattelevat kansallisen tutkimuksen tuloksia.

Tampere Filharmonian konserttien saavutettavuus, esteettömyys ja turvallisuus arvioidaan erinomaisiksi (keskiarvo 6,3 asteikolla 1 – 7). Konserttiin kohdistuvat yleisön ennakko-odotukset ovat yleisesti korkeat (5,6 asteikolla 1 – 7), ja keskiarvolla 6,3 ne selvästi myös täyttyvät ja ylittyvät.

Tampereella livekokemus voittaa verkkokonsertin ja lippujen hintataso koetaan sopivaksi

Edellinen orkesterien kävijätutkimus toteutettiin vuonna 2018, ennen koronaviruspandemiaa. Kevään 2023 tutkimuksen perusteella vallitseva maailmantilanne ei ole merkittävästi vaikuttanut konsertissä kävijöiden lipunoston ajankohtaan. Vain noin 13 prosenttia Tampere Filharmonian yleisöstä tekee päätöksen konserttivierailusta myöhemmin kuin ennen. Suurin osa eli 82 prosenttia ostaa lipun aiemmin kuin viikkoa ennen konserttia, ja noin puolet tekee sen heti, kun kausiesite on julkaistu.

Tutkimuksesta selviää myös, että 84 prosenttia Tampere Filharmonian konserttien kävijöistä piti lipun hintaa sopivana tai edullisena. Valtaosa vastaajista (88 %) kertoo ostavansa lipun itse tai saaneensa sen perheenjäseneltä. 

Kansallisen tutkimuksen mukaan 46 prosenttia vastaajista oli katsonut ja kuunnellut orkestereiden verkkokonsertteja. Tampere Filharmonian konserttikävijöistä 92 prosenttia olisi kuitenkin lähtenyt paikan päälle, vaikka sama konsertti olisi esitetty verkossa. Kansallisen tutkimuksen tulosten perusteella verkkokonserttien ja tallenteiden tarjoamista silti suositellaan orkestereille väylänä tavoittaa uusia yleisöjä, ja erityisesti niitä, jotka eivät pääse osallistumaan konsertteihin fyysisesti.

Klassisen musiikin konserteissa kävijät nauttivat kulttuurista monipuolisesti. Kaksi kolmasosaa (66 %) Tampere Filharmonian kävijäkyselyn vastaajista ilmoittaa tulevansa Tampereelle nimenomaan konsertin takia. Konserttien lisäksi heitä kiinnostavat mm. kirjastot, taidenäyttelyt, museot ja teatteri. 

Lähes jokainen (97 % vastaajista) kertoo jatkavansa Tampere Filharmonian konserteissa käymistä ja 98 prosenttia kävijöistä on jo suositellut tai voisi oman kokemuksensa perusteella suositella orkesterin konserttia myös muille.

Suomen sinfoniaorkesterien tilaamaan tutkimukseen maalis-huhtikuussa 2023 osallistui 21 orkesteria ympäri Suomen. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Innolink Research Oy:n kanssa. Kansallisesti vastauksia saatiin yhteensä 4336 kappaletta. Kävijätutkimuksen rinnalla toteutettiin ei-kävijöiden tutkimus nettipaneelina. Kansallisen kävijätutkimuksen tuloksiin voi tutustua tästä. Tampere Filharmonia oli mukana tutkimuksessa ja sen konserttikävijöiltä vastauksia saatiin 306 kappaletta (2018: 289 ja 2015: 261).  

Tampere Filharmonian kausi 2023/24 alkaa torstaina 31.8. klo 19 avauskonsertilla Tervetuloa, Matthew! Konsertin johtaa orkesterin uusi ylikapellimestari Matthew Halls, solistina pianisti Paul Lewis. Tampereen kaupunginorkesterin eli Tampere Filharmonian orkesterikonsertit Tampere-talon Isossa salissa perjantaisin klo 19, Faunien iltapäivä -kamarimusiikkisarjan konsertit sunnuntaisin klo 15 kerran kuussa Tampere-talon Pienessä salissa. Ajantasaiset konsertti- ja lipputiedot tamperefilharmonia.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tampere Filharmonia. Kuva: Ville Hautakangas
Tampere Filharmonia. Kuva: Ville Hautakangas
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampere Filharmonia
Tampere Filharmonia
Tampere-talo, Yliopistonkatu 55
33100 Tampere

https://www.tamperefilharmonia.fi/

Tampere Filharmonia on täysimittainen 97 muusikon sinfoniaorkesteri, joka toimii Suomen suurimmassa konserttisalissa Tampere-talossa. Sinfoniakonserttien lisäksi Tampere Filharmonia soittaa vuosittain oopperaa ja balettia ja konsertoi Tampere Biennalessa. Sillä on myös oma kamarimusiikkisarja Faunien iltapäivä. Orkesterin ylikapellimestari ja taiteellinen johtaja elokuusta 2023 alkaen on Matthew Halls.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampere Filharmonia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme