Jyväskylän yliopisto

Koneen Säätiöltä dosentti Antti Räihän työryhmälle 289 000 euron rahoitus

Jaa

Koneen Säätiön Metsän puolella -avauksesta on myönnetty ensimmäiset rahoitukset. Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen tutkijan, dosentti Antti Räihän työryhmä sai 289 000 euroa hankkeelle ”Metsäkuvan kääntöpuoli: Metsäkatoalueiden yhteiskuntahistoria ja maisemakuvasto Suomessa ja Ruotsissa noin 1820–1920”.

Näköala Joutsenossa. Kuva Severin Falkman (1885). Museoviraston kuvakokoelmat.
Näköala Joutsenossa. Kuva Severin Falkman (1885). Museoviraston kuvakokoelmat.

Koneen Säätiön Metsän puolella -avauksesta on myönnetty ensimmäiset rahoitukset. Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen tutkijan, dosentti Antti Räihän työryhmä sai 289 000 euroa hankkeelle ”Metsäkuvan kääntöpuoli: Metsäkatoalueiden yhteiskuntahistoria ja maisemakuvasto Suomessa ja Ruotsissa noin 1820–1920”.

Hankkeessa yhdistyvät empiirinen historiantutkimus ja taidehistoriallinen visuaalisen kulttuurin yhteiskunnallinen analyysi. Tutkimus painottuu metsävarallisuutta käsittelevään keskusteluun, metsämaiseman visualisoinnin yhteiskunnalliseen merkitykseen ja metsävarallisuuden paikallisiin realiteetteihin.  Hanketta johtavan Räihän lisäksi työryhmään kuuluvat dosentti Pirita Frigren Turun yliopistosta ja tutkija Antti Vallius musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitokselta.

Tutkimuksen keskiössä on Viipurin Karjala, jonka metsävarat ovat useiden viranomaislähteiden mukaan loppuun käytettyjä 1800-luvun jälkipuoliskolla. – Alueen talonpoikaisväestön, kuten myös Viipurin karjalaista maisemaa kuvanneiden teosten luoma kuva metsävaroista vaikuttaa samaan aikaan kuitenkin poikkeavalta, Räihä toteaa.

Viipurin Karjalasta tehtyjä havaintoja tutkijat vertaavat vastaavan ajan Ruotsin Taalainmaahan. Nämä alueet muistuttavat läheisesti toisiaan niin virallisten metsävaraselvitysten tulosten kuin esimerkiksi viljanviljelyn vähäisyyden ja sivuelinkeinojen keskeisyyden osalta.

Hankkeen yhteiskuntahistoriallinen lähestymistapa sisältää historiallisten ilmiöiden ja esitysten vertailevan ja käsitteellisen tutkimuksen, jossa ihmisten arkea, vuorovaikutusta ja niiden sisältämiä merkityksiä tutkitaan ajan yhteiskunnallisessa ja kulttuurisessa kontekstissa.

Kansallisen historiankirjoituksen sekä 1800-luvun jälkipuoliskon ja 1900-luvun alun kansallisromanttisesti painottuneen kuvataiteen rajat ylittävä vertaileva tutkimus tuottaa uutta tietoa Suomen ja Ruotsin 1800–1900-lukujen virallisen metsäkuvan takaisesta pitkän aikavälin moniäänisestä yhteiskuntahistoriasta.

Metsän puolella on Koneen Säätiön uusi avaus, joka tuo yhteen metsän parissa työskenteleviä tutkijoita, taiteilijoita, journalisteja ja aktivisteja. Se lisää moniäänistä yhteiskunnallista keskustelua metsien monista merkityksistä ja tuo esiin ääniä, jotka eivät ole päässeet kuuluviin metsäkeskusteluissa. Säätiö myönsi 20:lle metsään liittyvälle hankkeelle yhteensä 2,8 miljoonan euron rahoituksen.

Lisätietoja: Antti Räihä, +358408053996, antti.j.raiha@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye