Suomen Hammaslääkäriliitto ry

Suun terveydenhuoltoon tarvitaan korkeampaa Kela-korvausta

Jaa

Hallitus aikoo korjata terveydenhuollon kuormittunutta tilannetta korottamalla Kela-korvauksia viimeistään vuodenvaihteessa. Kela-korvauksia korotetaan tuntuvasti ja ne painottuvat perusterveydenhuoltoon. Hammaslääkäriliitto edellyttää, että korotuksia kohdennetaan myös suun terveydenhuoltoon, joka on osa perusterveydenhuoltoa.

– Suun terveydenhuollon palvelujen järjestäminen poikkeaa muusta perusterveydenhuollosta. Noin puolet aikuisten suun terveydenhuollon palveluista tuotetaan yksityisellä sektorilla, joka ei ole vain täydentävässä roolissa, vaan sillä on merkittävä osuus palvelujärjestelmän kokonaisuudessa, sanoo Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Henna Virtomaa.

Perusterveydenhuollon palveluita ovat esimerkiksi neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut, avosairaanhoidon yleislääketieteen tasoinen vastaanottotoiminta, suun terveydenhuolto, perustason mielenterveys- ja päihdehoito ja kuntoutus. 

Virtomaa muistuttaa, että vaikka nykyinen terveydenhuoltojärjestelmä takaa tarvittavan hoidon koko väestölle tasa-arvoisesti, suun terveydenhuolto on jäänyt osittain tämän mallin ulkopuolelle. 

– Julkisia suun terveydenhuollon palveluja ei ole mitoitettu koko väestön tarpeisiin, ja yksityisen sektorin potilaiden saamien Kela-korvauksien niukkuus on johtanut siihen, että hoidon kustannukset ovat monelle este hoidan saamiselle ajallaan.

Sosioekonominen status näkyy valitettavasti suomalaisten suista. 

– Suunterveydessä ja sen hoidossa on isoja ongelmia ja puutteita varsinkin sosiaalisesti haavoittuvien ryhmien, kuten pitkäaikaistyöttömien, mielenterveyspotilaiden, päihteiden käyttäjien tai yksinäisten vanhusten kohdalla. 

Kiireettömän hoidon neljän kuukauden hoitotakuun astuessa 1.9.2023 voimaan suun terveydenhuollossa on koronan jälkeistä hoitovelkaa, hoitojonot ja patoutunutta hoidon tarvetta.  

– Kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa julkisella sektorilla ja yksityisen palveluita ei ole otettu riittävän hyvin käyttöön. Potilasta hyödyttävä Kela-korvausten nosto vapauttaa resursseja julkisen terveydenhuollon jonoista ja purkaisi painetta hyvinvointialueilta sekä parantaisi myös julkisen sektorin hoidon jatkuvuutta. Yksityisellä sektorilla voidaan hoitaa paljon nykyistä enemmän potilaita varsinkin suurimmissa kaupungeissa, Virtomaa kommentoi tilannetta.

Nykymuotoista Kela-korvausta jatketaan, kunnes hallituksen kehittämä uusi Kela-korvausmalli tulee voimaan. 

Hallitusohjelma sisältää ehdotuksen uudenlaisesta potilasta hyödyttävästä Kela-korvausmallista. Mallin tarkoituksena on parantaa terveydenhuollon saatavuutta, kun useammalla asiakkaalla olisi mahdollisuus käyttää myös yksityisiä palveluita. 

– Onnistuakseen muutos vaatii täysin uudenlaisia toimintamalleja ja läpinäkyvyyttä. Järjestelmän tavoitteena on kannustaa ihmisiä omahoitamiseen ja hakeutumaan palveluihin riittävän ajoissa, jotta vältytään kalliilta toimenpiteiltä. Hammaslääkäriliitto on mielellään mukana uuden mallin kehittämisessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Hammaslääkäriliitto on hammaslääkärien ja hammaslääketieteen opiskelijoiden akavalainen asiantuntija- ja edunvalvontajärjestö. Liittoon kuluu noin 7400 jäsentä eli yli 90 prosenttia ammattikunnasta. Olemme mukana kehittämässä suun terveydenhuoltoa ja edistämässä suomalaisten suunterveyttä. Liiton tehtävänä on myös vaalia hammaslääkärien eettisiä arvoja ja edistää ammattikunnan eettistä keskustelua. https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriliitto ry

Arvostetuin ammattiliitto on Hammaslääkäriliitto24.5.2023 09:32:11 EEST | Tiedote

Hammaslääkäriliitto on suomalaisten eniten arvostama ammattiliitto vuonna 2023, kun vertailtiin eri ammattiliittojen kokonaismielikuvia ja arvostusta. Parhaaksi vastaajat arvioivat Hammaslääkäriliiton myös johdon kyvykkyydessä. Yhteiskunnalliselta vastuunottokyvyltään Hammaslääkäriliitto oli vastaajien mielestä toiseksi paras. Tiedot selviävät Taloustutkimus Oy:n tutkimuksesta, jossa kysyttiin kansalaisten näkemyksiä ja mielikuvia 24 ammattiliitosta.

Tavoitteena parempi suunterveys – Hammaslääkäriliiton hallitusohjelmatavoitteet11.5.2023 08:53:33 EEST | Tiedote

Suun terveydenhuoltoon tarvitaan riittävät resurssit ja kaikilla tulee olla tasa-arvoiset mahdollisuudet päästä hoitoon. Ennaltaehkäisevää hoitoa on tarpeen vahvistaa nykyisestä, korostaen myös yksilön vastuuta omahoitamisesta. Vaikutamme Hammaslääkäriliiton hallitusohjelmatavoitteissa suunterveyden ja toimivien suun terveydenhuollon palvelujen sekä hammaslääkärien työn ja työhyvinvoinnin puolesta. Kannatamme myös terveysperusteista verotusta suunterveydeksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme