Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen

Korkeakoulujen syksyn yhteishaussa on tarjolla yli 9 400 opiskelupaikkaa

Jaa
Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen syksyn yhteishaku alkaa maanantaina 4.9.2023 klo 8 ja päättyy torstaina 14.9.2023 klo 15. Syksyn yhteishaussa haetaan tammikuussa 2024 alkavaan koulutukseen. Hakemuksen voi täyttää osoitteessa opintopolku.fi.

Maanantaina 4.9.2023 klo 8 alkavassa ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen syksyn yhteishaussa on tänä syksynä haettavana 9 438 opiskelupaikkaa 322 hakukohteessa. Syksyn yhteishaussa haetaan tammikuussa 2024 alkavaan koulutukseen. Hakemuksen voi täyttää Opetushallituksen Opintopolku-palvelussa osoitteessa opintopolku.fi. Yhteishaku päättyy torstaina 14.9.2023 klo 15.

Yhteishaun aloituspaikoista valtaosa, noin 7 460, on suunnattu lukion, ammatillisen tutkinnon tai vastaavan ulkomaisen tutkinnon suorittaneille. Näistä aloituspaikoista noin 61 % on varattu ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Eniten aloituspaikkoja on terveys- ja hyvinvointialoille.

Tarjolla on pääasiassa suomenkielistä koulutusta. Suurin osa syksyn yhteishaun tarjonnasta on ammattikorkeakoulujen koulutuksia: mukana on 20 ammattikorkeakoulua ja 5 yliopistoa. Hakukohteista 295 on ammattikorkeakouluun ja 27 yliopistoon. Tarjolla on sekä AMK- että ylempään AMK-tutkintoon johtavia koulutuksia. Yliopistokoulutuksista valtaosa on joko maisterikoulutuksia tai suunnattu avoimen korkeakoulun opintoja suorittaneille.

Syksyn yhteishaussa voi hakea enintään kuuteen hakukohteeseen, jotka on laitettava hakulomakkeella mieluisuusjärjestykseen. Hakijalle tarjotaan vain yhtä opiskelupaikkaa siitä hakukohteesta, johon hakijan valintamenestys riittää ja jonka hakija on asettanut mieluisuusjärjestyksessä korkeimmaksi.

Valintojen tulokset julkaistaan viimeistään 24.11.2023.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Topias Kähärä, topias.kahara@oph.fi, p. 029 533 1758
Erityisasiantuntija Mikko Eronen, mikko.eronen@oph.fi, p. 029 533 1485

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen
Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen
PL / PB 380
00531 Helsinki / Helsingfors

https://www.oph.fi

Opetushallitus on opetus- ja kulttuuriministeriön hallinonalalla toimiva virasto, joka vastaa koulutuksen, varhaiskasvatuksen ja jatkuvan oppimisen kehittämisestä sekä kansainvälisyyden edistämisestä. Opetushallituksen mediapalvelu palvelee maanantaista torstaihin klo 9–16 ja perjantaisin sekä juhlapyhien aattoina 9–15. 

puh. 0295 331 703
media@oph.fi
Opetushallituksen verkkopalvelu: Medialle
Tietosuojaseloste

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetushallitus / Utbildningsstyrelsen

Utbildningsstyrelsens rapport indikerar brist på arbetskraft och överutbud av arbetskraft i olika branscher i framtiden28.11.2023 10:11:46 EET | Tiedote

Brist på arbetskraft kommer i framtiden att vara ett faktum inom många branscher på grund av ett ökat behov av arbetskraft eller på grund av att en stor del av de yrkesverksamma inom branschen går i pension. Brist på arbetskraft drabbar flera branscher inom naturbruk och social- och hälsovården och till exempel energibranschen. Inom andra branscher kommer behovet av arbetskraft tvärtom att minska. Ny arbetskraft fås främst som ett resultat av utbildning, men branscherna får även arbetskraft från andra branscher – och förlorar arbetskraft till andra branscher.

Opetushallituksen raportista selviää, millä ammattialoilla on tulevaisuudessa työvoimasta pulaa ja millä ylitarjontaa28.11.2023 10:10:58 EET | Tiedote

Työvoimapulaa syntyy tulevaisuudessa monella alalla, kun työvoiman tarve kasvaa tai iso osa työntekijöistä eläköityy. Työvoimapulaa esiintyy monilla luonnonvara- ja soteammattialoilla sekä esimerkiksi energia-alalla. Toisilla aloilla työvoiman tarve taas vähenee. Uutta työvoimaa saadaan eniten koulutuksen kautta, mutta ammattialat saavat työvoimaa myös toisiltaan – ja vastaavasti myös menettävät sitä toisilleen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme