Suomen Hammaslääkäriliitto ry

Hammaslääkäriliitto avaa suun ikääntyneiden suunterveyden puolesta

Jaa

Suomen ikääntyvässä väestössä yhä useampi on hampaallinen. Suunterveyden ja hampaiston toimintakunnon ylläpito on tärkeää sekä yksilön terveyden, elämänlaadun ja ravitsemuksen että palvelujen riittävyyden kannalta. Hammaslääkäriliiton syksyn Avaa suu -kampanjassa muistutetaan ikääntyneen väestön suunterveyden merkityksestä. Kampanja on käynnissä 4.–17.9.

– Avaamme kampanjassa suun niiden puolesta, jotka eivät välttämättä siihen itse kykene. Moni iäkäs tarvitsisi apua esimerkiksi hampaidensa harjauksessa, mutta ei sitä välttämättä saa, sanoo Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri Aija Hietala-Lenkkeri

Suunterveys on osa kokonaisvaltaista hyvinvointia läpi koko elämän. Suunterveyteen vaikuttavat tekijät ja sen ylläpitämisen edellytykset vaihtelevat eri ikäkausina. 

– Iäkkään suunterveydessä on omia erityispiirteitään, mutta myös samankaltaisuutta lapsen kanssa, kun omat taidot ja voimat eivät aina riitä ylläpitämään hyvää suunterveyttä. Iäkkäällä esimerkiksi suun omahoidon, ateriarytmin ja ammattimaisen suunhoidon käyntien säännöllisyys saattavat katketa, vaikka juuri tässä elämänvaiheessa suunterveyden ylläpitäminen olisi erityisen tärkeää, Hietala-Lenkkeri painottaa.

Hammaslääkäriliiton suunterveyden edistämistyön tavoitteena on luoda ja vahvistaa väestön elinikäisen suunterveyden perustaa. 

– Myös Hammaslääkäriliiton hallitusohjelmatavoitteissa painotimme suunterveyden edistämistä ja kiinnitimme huomiota erityisesti hoivan varassa elävien ihmisten suunterveyteen muistuttamalla oikeudesta päivittäiseen suuhygieniaan sekä korostamalla ennaltaehkäisyä jo syntyneiden vaurioiden korjaamisen sijaan. 

Tietoa suunterveydestä

Hammaslääkäriliiton Avaa suu -kampanja kannustaa kaikkia elinikäiseen suunterveyteen. Tänä syksynä 4.–17.9. kampanja muistuttaa jokaista huolehtimaan sekä omasta suunterveydestä että muistamaan myös lähimmäisiään, joiden omat taidot tai voimat eivät tähän riitä. Keväisin kampanja alkaa Suunterveyspäivänä – Suomen kansallista suunterveyspäivää vietetään vuosittain 20.3.

Avaa suu -kampanjan verkkosivuilta löytyy tietoa, testejä ja tietoiskuvideoita suunterveydestä. Sisältöjä jaetaan kampanjan sosiaalisen median kanavissa Facebookissa ja Instagramissa. #avaasuu

Avaa suu -kampanjan sivut
Avaa suu -kampanja Facebookissa
Avaa suu -kampanja Instagramissa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Hammaslääkäriliitto on hammaslääkärien ja hammaslääketieteen opiskelijoiden akavalainen asiantuntija- ja edunvalvontajärjestö. Liittoon kuluu noin 7400 jäsentä eli yli 90 prosenttia ammattikunnasta. Olemme mukana kehittämässä suun terveydenhuoltoa ja edistämässä suomalaisten suunterveyttä. Liiton tehtävänä on myös vaalia hammaslääkärien eettisiä arvoja ja edistää ammattikunnan eettistä keskustelua. https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriliitto ry

Arvostetuin ammattiliitto on Hammaslääkäriliitto24.5.2023 09:32:11 EEST | Tiedote

Hammaslääkäriliitto on suomalaisten eniten arvostama ammattiliitto vuonna 2023, kun vertailtiin eri ammattiliittojen kokonaismielikuvia ja arvostusta. Parhaaksi vastaajat arvioivat Hammaslääkäriliiton myös johdon kyvykkyydessä. Yhteiskunnalliselta vastuunottokyvyltään Hammaslääkäriliitto oli vastaajien mielestä toiseksi paras. Tiedot selviävät Taloustutkimus Oy:n tutkimuksesta, jossa kysyttiin kansalaisten näkemyksiä ja mielikuvia 24 ammattiliitosta.

Tavoitteena parempi suunterveys – Hammaslääkäriliiton hallitusohjelmatavoitteet11.5.2023 08:53:33 EEST | Tiedote

Suun terveydenhuoltoon tarvitaan riittävät resurssit ja kaikilla tulee olla tasa-arvoiset mahdollisuudet päästä hoitoon. Ennaltaehkäisevää hoitoa on tarpeen vahvistaa nykyisestä, korostaen myös yksilön vastuuta omahoitamisesta. Vaikutamme Hammaslääkäriliiton hallitusohjelmatavoitteissa suunterveyden ja toimivien suun terveydenhuollon palvelujen sekä hammaslääkärien työn ja työhyvinvoinnin puolesta. Kannatamme myös terveysperusteista verotusta suunterveydeksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme