Yrittäjägallup: Lähes 40 prosentilla vaikeuksia löytää työvoimaa – joka kahdeksalla ulkomaista työvoimaa
Työvoimapula ei hellitä. Edelleen 39 prosenttia yrityksistä kertoo, että niillä on vaikeuksia löytää uutta työvoimaa, osoittaa Yrittäjägallup. Kyselyyn vastanneet yrittäjät ja yritysten edustajat esittävät ratkaisuiksi erityisesti paikallisen sopimisen lisäämistä ja työttömyysturvan lyhentämistä. Nyt joka kahdeksannella yrityksellä on ulkomaista työvoimaa. Valtaosa arvioi, että yrityksessä olisi riittävästi kielitaitoa palkkaamiseen.

Viisi henkilöä tai enemmän työllistävistä yrityksistä noin 67 prosentilla on hankaluuksia löytää työvoimaa. Ongelma on suurin teollisuudessa ja rakentamisessa, jossa yli puolella yrityksistä on vaikeuksia löytää työvoimaa.
Tilanne on yhtä paha eri puolilla Suomea, mutta vähiten vaikeuksia on Uudellamaalla. Viime mittaus tehtiin maaliskuussa 2023, milloin myös 39 prosenttia pk-yritysten edustajista raportoi työvoimapulasta.
Lisäksi edelleen joka neljännellä (26 %) yrityksellä työvoimapula on kasvun este.
”Työvoimapula rajoittaa jopa 80 000 yrityksen kasvua Suomessa. Valtava kasvun potentiaali jää käyttämättä. Siksi tarvitsemme muutoksia työmarkkinoille ja sosiaaliturvajärjestelmään. Myös yritysten omilla toimilla kuten harjoittelupaikkojen tarjoamisella on tärkeä merkitys”, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.
Lääkkeinä sivukulujen karsiminen ja työpaikkasopimisen lisääminen
Kyselyyn vastanneet yrittäjät esittävät useita tehokkaita keinoja vähentää työvoimapulaa sekä uudistamalla sääntelyä että tekemällä yrityksen sisäisiä toimenpiteitä.
Tärkeimmäksi keinoksi nostetaan palkan sivukulujen alentaminen (48 %). Muita tärkeitä keinoja ovat paikallisen sopimisen lisääminen (39 %), henkilöperusteinen irtisanomisen helpottaminen (38 %) ja määräaikaisten sopimusten helpottaminen (37 %).
Yli kymmenen työllistävillä tärkeimpiä työvoimapulan ratkaisutoimia ovat sivukulujen alentaminen (63 %), paikallisen sopimisen lisääminen (59 %), henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen (59 %), takaisinottovelvoitteen poisto (55 %) ja määräaikaisten sopimusten helpottaminen (54 %).
”Yrittäjät esittävät juuri niitä keinoja, joita hallitusohjelma sisältää. On erinomaista, että hallitus on lähtenyt sääntelymuutosten valmistelussa ripeästi liikkeelle”, Makkula sanoo.
Harjoittelupaikkojen tarjoaminen (29 %), paikallisen sopimisen lisääminen (27 %) ja oppilaitosyhteistyön lisääminen (27 %) saavat eniten mainintoja yrityksen omista keinoista helpottaa työvoimapulaa.
Vain joka kahdeksannella on ulkomaista työvoimaa
Vain joka kahdeksannella yrityksellä (12 %) on ulkomaista työvoimaa. Osuus kasvaa voimakkaasti yrityksen henkilömäärän kasvaessa. Eri toimialoista osuus on suurin teollisuudessa (31 %).
”Työperäinen maahanmuutto ei ole ratkaisu kaikkien yritysten työvoimapulaan. Ulkomaisen työntekijän rekrytointi on erityisesti pienelle yritykselle raskas prosessi”, asiantuntija Albert Mäkelä Suomen Yrittäjistä muistuttaa.
Yrityksistä 10 prosenttia ilmoittaa, että yrityksellä on aikeita hankkia ulkomaista työvoimaa, mikä on vähemmän kuin vertailukyselyssä 2021. Vastaajista 77 prosenttia ei aio hankkia ulkomaista työvoimaa. Silti 54 prosenttia yrityksistä kertoo, että ulkomaisen työvoiman palkkausta tulisi helpottaa.
”Kun työvoimaa tarvitaan heti, yrityksessä ei ole aikaa odottaa työntekijän oleskelulupaa useaa kuukautta. Oleskelulupaprosesseja on nopeutettava ja yksinkertaistettava,” Mäkelä sanoo.
“Erityisesti ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta olisi syytä luopua. Vaikka sopiva ulkomaalainen työntekijä olisi löytynyt, palkkaaminen voi tyssätä siihen”, Mäkelä sanoo.
Valtaosa (71 %) arvioi, että yrityksessä on riittävästi kielitaitoa ulkomaisen työvoiman palkkaamiseen. Ero pääkaupunkiseudun (84 %) ja Pohjois- ja Itä-Suomen (65 %) on merkittävä.
Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä.
Yrittäjägallupiin vastasi 1207 pk-yrityksen edustajaa 9.–16.8.2023 välisenä aikana. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta +- 2,8 prosenttiyksikköä. Tutkimuksen toteutti Kantar Public Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.
Lisätietoja: työmarkkinajohtaja Janne Makkula, Suomen Yrittäjät, p. 040 581 2472, janne.makkula@yrittajat.fi ja asiantuntija Albert Mäkelä, Suomen Yrittäjät, p. 040 7760 560, albert.makela@yrittajat.fi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Janne Makkulatyömarkkinajohtaja
Puh:040 581 2472janne.makkula@yrittajat.fiAlbert Mäkeläasiantuntija
Puh:040 7760 560albert.makela@yrittajat.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrittäjät: Kenenkään ei ole pakko osallistua SAK:n tempauksiin22.9.2023 12:42:44 EEST | Tiedote
Jokaisella työntekijällä on halutessaan oikeus tehdä työtä, eikä SAK:laiset liitot voi tätä estää, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.
Yrittäjät: SAK:n liittojen toimet vastuuttomia ja liioittelua21.9.2023 15:01:45 EEST | Tiedote
SAK:n liittojen puheet ja ”järjestölliset toimet” ovat vastuuttomia ja liioiteltuja. ”Suomessa tehdään työmarkkinauudistuksia, joita on tehty kilpailijamaissamme aikoja sitten. On myös suomalaisen duunarin etu, että yritykset työllistävät ja investoivat. Hallituksen esitykset ovat hyvä alku, mutta esimerkiksi paikallista sopimista pitäisi edistää vielä rohkeammin”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
Yrittäjät: Budjetti vasta askel julkisen talouden korjaamisessa, varauduttava uusiin sopeutustoimiin19.9.2023 22:05:50 EEST | Tiedote
Hallituksen ensimmäinen budjetti tervehdyttää julkista taloutta odotettua vähemmän ja julkinen velka kasvaa ensi vuonna 11,5 miljardilla eurolla. ”Valtion velkaantuminen jatkuu suurena, vaikka verotulot kasvavat ja sopeutuksia tehdään perustellusti. Varovaisempi budjettilinja voi olla suhdannepoliittisesti perusteltua, mutta hallituksen on samalla varauduttava ohjelmaansa suurempiin säästöihin. Velkaantumisen kääntyminen laskuun hallituskaudella vaatii vielä uusia toimia. Rakennusalan ratkaisut ovat juuri nyt pk-yrittäjille tärkeitä”, pääekonomisti Juhana Brotherus Suomen Yrittäjistä sanoo.
Yrittäjät: Hoitotakuu tiukentui, Kela-korvauksia on korotettava pikaisesti ja kustannuksia on päästävä nopeasti vertailemaan19.9.2023 08:22:34 EEST | Tiedote
Kiireettömän hoidon hoitotakuu kiristyi syyskuun alussa kolmesta viikosta kahteen viikkoon, mutta hoitoon pääsyn ajat vaihtelevat suuresti. – Tällä hetkellä kiireettömän hoitoon pääsyn ajat vaihtelevat muutamasta tunnista 70 vuorokauteen jopa samalla paikkakunnalla riippuen siitä, kuka on palvelun tuottaja. Vaadimme, että budjettiriihessä hallitus linjaa Kela-korvausten korottamisesta viimeistään ensi vuoden alusta, sanoo Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari.
Pk-yritysbarometri: Yritysten odotuksissa myönteisiä palautumisen merkkejä14.9.2023 09:03:27 EEST | Tiedote
Pk-yritysten odotukset ovat parantuneet viime keväästä. Energiakriisin ja Ukrainan sodan vaikutusten tasaantuminen ovat palauttaneet odotukset lähelle vuoden takaista poikkeuksellisen negatiivisen kevään jälkeen, osoittaa pk-yritysbarometri. Odotukset pysyvät silti negatiivisina. Talouden tilan odotetaan lievästi heikkenevän seuraavan vuoden aikana. Pk-yritysten investointihalukkuus on edelleen vaatimattomalla tasolla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme