Tampereen yliopisto

Rehtori Keijo Hämäläinen lukuvuoden avajaisissa: ”Yliopiston on oltava aktiivisesti osa yhteiskuntaa”

Jaa
Tampereen yliopisto vietti lukuvuotensa avajaisia maanantaina 4.9. keskustakampuksellaan. Rehtori Keijo Hämäläinen korosti puheessaan aiempaa suurempia odotuksia, jotka kohdistuvat yliopistoinstituutioon. Hämäläinen pitää uutta TKI-lakia ja siihen liittyvää rahoitusta merkittävänä.
Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto

– Koskaan aiemmin nelikymmenvuotisen urani aikana ei yliopistoinstituutioon ole kohdistunut niin suuria odotuksia kuin juuri nyt, rehtori Hämäläinen sanoi avajaispuheessaan.

Hämäläisen mukaan odotuksia kohdistuu kansakunnan osaamistason nostamiseen ja siihen, että yliopisto tukee yhteiskunnan uudistumista tutkimukseen pohjautuen.  

– Meillä on nyt näytön paikka, eikä meillä ei ole varaa epäonnistua. Tämä vaatii meiltä yhteisönä rohkeutta katsoa uusin silmin toimintatapojamme ja olla aiempaa aktiivisemmin yhteydessä yhteiskuntaan. Ei ainoastaan tiedon tuottajana, vaan entistä aktiivisempana toimijana.  

Hämäläinen pitää parlamentaarisessa yhteisymmärryksessä aikaansaatua TKI-lakia ja sen rahallisia panostuksia poikkeuksellisina saavutuksina poliittisessa päätöksentekokulttuurissa.

– Meillä on yliopistoissa vankkaa tieteellistä osaamista, jolle rahoitus antaa nyt mahdollisuuden siirtyä yhteiskunnan osaamiseksi ja hyvinvoinniksi. Monella alalla tutkimuskärkemme kohtaavat erinomaisesti osaamistarpeet. Oikealla tavalla kohdennettu TKI-rahoitus voi mahdollistaa tiiviit osaamiskeskittymät, jotka tukevat sekä huippututkimusta että osaamisen siirtoa yhteiskunnan tarpeisiin. 

Rehtori Hämäläinen kuuluttaa valppautta sekä yliopistolaisilta että elinkeinoelämän ja julkisen sektorin toimijoilta, jotta mahdollisuuksiin tartutaan ennakkoluulottomasti.  

– Meillä Tampereen alueella on tähän erinomaiset lähtökohdat, Hämäläinen totesi.   

Tampereen ylioppilaskunta TREY:n hallituksen puheenjohtaja Anniina Honkasaari painotti tervehdyksessään päivänpolttavaa keskustelua rasismista ja tasa-arvosta. 

– Me emme saa antaa rasismille tilaa Tampereen yliopistossa, ja meidän täytyy aktiivisesti kehittää rasismin vastaisia toimiamme. 

Juhlapuheen piti kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen. Juhlassa julkistettiin Tampereen yliopiston Vuoden Alumni. Hän on arkkitehti ja rakennusalan vaikuttaja Salla Eckhardt. 

Yliopistolaisille jaetaan avajaispäivänä useita tunnustuksia. Yliopisto jakaa yhteiskunnallisen vaikuttavuuden palkinnon ja ylioppilaskunta TREY palkitsee hyvät opettajat. Lisäksi palkitaan muun muassa parhaita väitöskirjoja ja vaikuttavia julkaisijoita. 

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Liitännäisdoketakseliin liittyy elämänlaatuhaittoja paikallista eturauhassyöpää sairastavilla21.9.2023 09:30:00 EEST | Tiedote

Miikka Lehtonen tutki väitöskirjassaan, miten doketakselihoito vaikuttaa paikallista ja levinnyttä eturauhassyöpää sairastavien potilaiden elämänlaatuun. Lisäksi hän selvitti ilman hormonihoitoa annettavan sädehoidon vaikutusta elämänlaatuun sekä monisairauden ja fyysisen toimintakyvyn vaikutusta hoidon onnistumiseen. Lehtonen havaitsi, että paikallisen eturauhassyövän sädehoidon ja hormonihoidon liitännäisenä annettava doketakselihoito heikentää elämänlaatua lyhytaikaisesti, ja että monisairaus heikentää kokonaiselossaoloa paikallisen eturauhassyövän sädehoidon jälkeen.

Väitös: Maallikkosaarnaajat tukivat ja ravistelivat kirkkoa yhteiskunnan murroksessa13.9.2023 14:27:35 EEST | Tiedote

Maallikkomiehet saivat kirkon valtuutuksella osallistua kristinuskon opettamiseen kansalaisyhteiskunnan syntyvuosina. FM Matleena Sopanen osoittaa väitöskirjassaan, miten Suomen evankelis-luterilainen kirkko arvioi ja arvotti saarnalupaa anoneita miehiä. Tutkinnon suorittaneet tarjosivat kirkolle ja kristillisille yhdistyksille arvokasta työvoimaa, mutta ajoittain saarnaajat myös haastoivat kirkon arvovallan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme