Helsingin suunnitelmat terveyskeskusmaksujen palauttamisesta haitallisia
Kuluttajaliitto katsoo, että Helsingin kaupungin suunnitelma terveyskeskusmaksujen palauttamisesta vaarantaa alueella asuvien potilaiden yhdenvertaiset mahdollisuudet hoitoon. Terveyskeskuskäyntien asiakasmaksuja ei pitäisi tällä hetkellä korottaa missään päin maata. Kuluttajaliitto muistuttaa, että terveydenhuollon asiakasmaksuja päätyy jo tällä hetkellä ulosottoon noin puoli miljoonaa vuosittain ja maksuvaikeudet ovat monella pienituloisella esteenä lainkin edellyttämän riittävän hoidon saamiselle.
Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta käsittelee tänään suunnitelmaa palauttaa terveyskeskuskäynnit maksullisiksi. Helsingin kaupunki on ollut kymmenen vuoden ajan edelläkävijä tarjotessaan asukkaille maksuttomat perusterveydenhuollon käynnit. Tämä on lisännyt merkittävällä tavalla asukkaiden yhdenvertaisia mahdollisuuksia terveyspalveluihin.
Sote-palvelujen tuottajilla on ollut mahdollisuus päättää enimmäismaksuja pienemmistä asiakasmaksuista, mutta nyt uuden hallituksen ohjelmaan on kirjattu suunnitelma yhtenäistää asiakasmaksut valtakunnallisesti. Nyt ohjelmakirjaus näyttää lankeavan helsinkiläisten, julkisia terveyspalveluja käyttävien maksettavaksi.
”Ajoitus terveyskeskusmaksujen korottamiselle missään päin maatamme on tällä hetkellä erityisen huono”, toteaa Kuluttajaliiton sote-asiantuntija Hanna Manninen.
Terveyskeskuspalveluja käyttävät varsinkin pienituloiset, joista moniin kohdistuvat myös hallituksen kaavailemat sosiaaliturvaleikkaukset. Asumistukeen kaavailtujen leikkauksien on arvioitu osuvan kipeästi juuri Helsingissä asuviin pienituloisiin kotitalouksiin alueen korkeiden asuinkustannusten vuoksi. ”Maksujen palauttaminen samaan aikaan etuuksiin kohdistuvien leikkauksien kanssa voivat vaarantaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevien mahdollisuudet hoitoon”, Manninen arvioi.
Elinkustannusten nousu on jo nyt ajanut monet kotitaloudet vaikeuksiin, ja terveyskeskusmaksujen korottaminen kurjistaisi tilannetta entisestään. Kuluttajaliiton selvityksen* mukaan jo yli neljäsosa vastaajista (26 %) arvioi kesäkuussa, että taloudellista puskuria elinkustannusten nousuun ei löydy enää lainkaan. 37 % vastanneista kertoi terveydenhuollon menojen kasvun vaikuttaneen kotitaloutensa taloudelliseen tilanteeseen jokseenkin tai erittäin paljon viimeisen vuoden aikana. Jopa 28 % kyselyyn vastanneista yksinhuoltajatalouksista on jo joutunut säästämään lääkekustannuksista.
”Lain mukaan jokaisella on oikeus riittäviin terveyspalveluihin, varallisuudestaan riippumatta. Asiakasmaksut saattavat kuitenkin muodostua esteeksi oikea-aikaiselle hoitoon hakeutumiselle”, huomauttaa Manninen. Terveydenhuollon asiakasmaksut aiheuttavat taloudellista ahdinkoa ja noin puoli miljoonaa maksua päätyy vuosittain ulosoton piiriin.** Perinnästä aiheutuu kustannuksia sekä asiakkaalle että yhteiskunnalle.
Päättäjillä on nyt mahdollisuus huolehtia, etteivät asiakasmaksut muodostu esteeksi hoidon saamiselle missään päin Suomea. Sen sijaan, että Helsingissä luovutaan maksuttomista terveyskeskuskäynneistä, maksuttomuudesta tulisi tehdä valtakunnallista. Maksuttomat terveyskeskuskäynnit edistävät hoidon saavutettavuutta ja vähentävät eriarvoisuutta.
*Kyselytutkimuksen (6/2023, n = 1040) toteutti Kuluttajaliiton toimeksiannosta Aula Research. Otos edustaa täysi-ikäisiä suomalaisia iän ja sukupuolen mukaan painotettuna sekä maakunnan mukaan kiintiöitynä.
**Vuonna 2022 ulosotossa oli 487 121 sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä varhaiskasvatuksen asiakasmaksua. Maksuja syntyy esimerkiksi terveyskeskus- ja sairaalakäynneistä. Lähde: Soste.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna Manninensote-asiantuntijaKuluttajaliitto ry
Puh:044 0900303hanna.manninen@kuluttajaliitto.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen ainoa yleinen kuluttajien ja julkisten palvelujen käyttäjien edunvalvonta-, koulutus- ja neuvontajärjestö.
Finlands enda allmänna intressebevaknings-, utbildnings- och rådgivningsorganisation för konsumenterna och användare av offentliga tjänster.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kuluttajaliitto
Kuluttajilta vastausvyöry kutistuneista tuotteista – kuinka yleistä ”shrinkflaatio” on?27.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Kuluttajaliitto selvitti, kuinka yleistä tuotteiden pienentyminen vaivihkaa oikein on. Shrinkflaatiosta puhutaan yleensä silloin, kun tuotteen sisältö pienenee ilman myyntihinnan vastaavaa alentumista. Yli 700 kuluttajaa ilmoitti havaintonsa pienentyneestä tuotteesta Kuluttajaliiton verkkosivuilla olleen kyselylomakkeen kautta. Vastauksissa toistuivat selvästi tietyt tuotteet ja tuoteryhmät. Kuluttajaliitto peräänkuuluttaa selkeää ja avointa viestintää pakkauskokojen muutoksista.
Pakasta oikein ja vältä ruokahävikki – nappaa asiantuntijoiden hävikkivinkit arkeesi!15.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Pakastin on oiva paikka pelastaa ruokaa hävikiltä. Ruoat eivät säily pakkasessakaan ikuisesti. Lue asiantuntijoiden vinkit siihen, kuinka oikeaoppisella pakastamisella voi pidentää ruoan käyttöikää ja vähentää turhaa hävikkiä. Tiedote kuuluu Kuluttajaliiton Hävikkiviikolla 11.-17.9. julkaisemaan vinkkisarjaan.
Yleinen väärinymmärrys aiheuttaa kodeissa turhaa ruokahävikkiä – nappaa asiantuntijoiden hävikkivinkit arkeesi!13.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Päiväysmerkintöjen väärinymmärtäminen ja epävarmuus ruoan syömäkelpoisuudesta ovat yleisimpiä syitä turhaan ruokahävikkiin. Ruokaa heitetään kodeissa hukkaan varmuuden vuoksi, vaikka ruoka saattaisi olla vielä syömäkelpoista. Asiantuntijoiden vinkkien avulla saat varmuutta ruoan syömäkelpoisuuden arviointiin. Tiedote kuuluu Kuluttajaliiton Hävikkiviikolla 11.-17.9. julkaisemaan vinkkisarjaan.
Vältä ruoan säilytysmokat ja turha rahanmeno – nappaa asiantuntijoiden hävikkivinkit arkeesi!11.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote
Miten on mahdollista säästää rahaa ja ympäristöä? Ruokahävikkiä syntyy arjessa monista syistä. Ruoka saattaa pilaantua jo ennen aikojaan, jos sitä säilytetään kotona väärin. Lue asiantuntijoiden vinkit siihen, kuinka oikealla säilyttämisellä voi pidentää ruoan käyttöikää ja vähentää turhaa hävikkiä. Tiedote kuuluu Kuluttajaliiton Hävikkiviikolla 11.-17.9. julkaisemaan vinkkisarjaan.
Hävikkiviikon vinkit talteen – lompakko ja ympäristö kiittävät7.9.2023 10:00:15 EEST | Tiedote
Hävikkiviikkoa vietetään ensi viikolla 11.–17.9. Nyt onkin mainio hetki tarkkailla oman kodin ruokahävikkiä ja hyödyntää vinkkejä sen vähentämiseen. Kampanjaviikon tarkoituksena on herätellä jokaista tarkastelemaan arjen ruokahävikkiä ja sen juurisyitä. Ruoka on liian arvokasta hukattavaksi!
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme