Vantaan ja Keravan hyvinvointialue

VAKEn rahoitustilanne on muuttunut haasteellisemmaksi toisen vuosineljänneksen aikana

Jaa

Haastavasta tilanteesta huolimatta Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on kyennyt turvaamaan tarvittavat palvelut asiakkailleen ja kehittämään toimintaansa. Hyvinvointialue valmistelee lisäksi uudistusohjelmaa vuosille 2024-2026.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen (VAKE) aluehallitus kokoontui tiistaina 5. syyskuuta. Kokouksen merkittävin puheenaihe oli taloustilanne, sillä asialistalla oli hyvinvointialueen toisen vuosineljänneksen osavuosikatsaus.  

Kokouksen aluksi aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy turvallisuuden ja varautumisen periaatteet. Turvallisuuden ja varautumisen periaatteet kokoavat yhteen hyvinvointialueen organisaatioturvallisuuden ja varautumisen kokonaisuuden, ja täydentää hallintosäännön kirjauksia.

Näiden periaatteiden hyväksymisen jälkeen (aluevaltuuston kokous 11.9.) on syksyn 2023 aikana tarkoitus koota turvallisuuden ja varautumisen koskevat ohjeet ja menettelytavat käsikirjaan.

Tarkemmat tiedot turvallisuuden ja varautumisen periaatteista löytyvät esityslistan yhteydestä hyvinvointialueen päätössivustolta https://vakehyva.cloudnc.fi/fi-FI.

Toinen osavuosikatsaus ennustaa yli 60 miljoonan euron alijäämää

Taloustilanne puhutti aluehallitusta, kun käsittelyvuoroon tuli hyvinvointialueen toinen osavuosikatsaus.

Toisen vuosineljänneksen aikana rahoitustilanne on myös Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella muuttunut aiempaa haastavammaksi. Ennusteen mukaan alijäämä on noin 60 miljoonaa euroa.

Hyvinvointialueelle siirryttäessä kustannukset arvioitiin liian mataliksi. Toiminnan kustannukset ovat nousseet enemmän kuin hyvinvointialue on saanut rahoitusta. Kustannuksia ovat lisänneet esimerkiksi palkankorotukset, vuokratyövoima, palveluiden ostot, ICT-kulut sekä inflaatio.

Haastavasta tilanteesta huolimatta hyvinvointialue on kyennyt turvaamaan tarvittavat palvelut asiakkailleen ja kehittämään toimintaansa. Tämä on huomionarvoista, sillä Vantaa ja Kerava on kasvava hyvinvointialue, jossa tarve palveluille kasvaa nopeammin kuin rahoitusta saadaan.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue valmistelee uudistusohjelmaa vuosille 2024–2026, sillä alijäämän kaventaminen on välttämätöntä. Ohjelma tähtää palveluiden tuottamisen ja järjestämisen rohkeaan uudistamiseen, jotta hyvinvointialue voi vastata kasvavaan palvelutarpeeseen annetulla rahoituksella, ja samalla säästää.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue kasvaa ja ikääntyy voimakkaasti, joten leikkaaminen ei ole vaihtoehto. Uudistuminen on keino löytää säästöjä. Uudistusohjelmassa pureudutaan asiakkaiden hyvinvoinnin varmistamiseen, palveluiden tuottamisen ja järjestämisen tapoihin sekä henkilöstön saatavuuden parantamiseen.

Keskustelun jälkeen aluehallitus päätti yksimielisesti esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee osavuosikatsauksen tiedoksi.

Aluehallituksen tarkastettu kokouspöytäkirja liitteineen on luettavissa hyvinvointialueen päätössivustolla https://vakehyva.cloudnc.fi/fi-FI  12.9. klo 12 alkaen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vantaan ja Keravan hyvinvointialue

Budgetförslaget offentliggjorts: tjänsterna tryggas trots den utmanande ekonomiska situationen24.10.2023 15:00:00 EEST | Tiedote

Vanda och Kervo välfärdsområde går in i sitt andra verksamhetsår 2024 i ett utmanande läge. Invånarnas servicebehov ökar, och samtidigt har välfärdsområdets ekonomiska situation blivit svårare än förväntat. Vi svarar på utmaningarna genom att djärvt effektivisera och förnya serviceproduktionen. Välfärdsområdet avväger att ansöka om tilläggsfinansiering som en del av den ekonomiska styrningen.

Talousarvioesitys julki: Palvelut turvataan haastavasta taloustilanteesta huolimatta24.10.2023 15:00:00 EEST | Tiedote

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen toinen toimintavuosi 2024 alkaa haastavassa tilanteessa. Alueen asukkaiden palvelutarve kasvaa, ja samaan aikaan hyvinvointialueen taloudellinen tilanne on muuttunut ennakoitua vaikeammaksi. Haasteisiin vastataan tehostamalla ja uudistamalla rohkeasti palvelutuotantoa. Hyvinvointialue harkitsee lisärahoituksen hakemista valtiolta osana taloutensa hallintaa.

Aluevaltuuston kokous järjestetään 23.10.202320.10.2023 09:24:18 EEST | Tiedote

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluevaltuuston kokous pidetään Vantaan kaupungintalon valtuustosalissa maanantaina 23.10.2023 klo 18.00 alkaen. Kokouksen kuulutus on julkaistu 18.10.2023. Yleisön on mahdollista seurata aluevaltuuston kokousta kaupungintalon tiloissa (os. Asematie 7, Vantaa) sekä sähköisesti striimattuna Youtubessa. Kokouksen esityslista julkaistaan viimeistään neljä päivää ennen kokousta hyvinvointialueen verkkosivustolla. Kokouksessa käsiteltäviä asioita ovat muun muassa: hyvinvointialueen hallintosäännön päivittäminen 23.10.2023 lukien toimenpideselvitys hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan vuoden 2022 arviointikertomuksessa esitettyjen havaintojen ja huomioiden pohjalta. Kokouksen tarkastettu pöytäkirja pidetään nähtävänä yleisessä tietoverkossa hyvinvointialueen verkkosivustolla maanantaista 30.10.2023 klo 12.00 lähtien.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme