OX2

OX2 jatkaa hankealueiden satamien kanssa kumppanoitumista – OX2 ja Kaskisten satama yhteistyöhön edistämään merituulivoimapuisto Tyrskyn valmistelua

Jaa
Uusiutuvan energian yhtiö OX2 ja Kaskisten satama ovat sopineet Pohjanlahdelle sijoittuvan merituulivoimahanke Tyrskyn valmisteluun liittyvästä yhteistyöstä. OX2 ja Kaskisten satama tulevat työskentelemään yhdessä merituulivoimapuiston niin rakentamisen kuin huolto- sekä käyttötoimintojenkin suunnittelun osalta. Tyrsky on yksi OX2:n kolmesta Pohjanlahdelle sijoittuvasta merituulivoimapuistohankkeesta.

Yhteistyön myötä Kaskisten satama ja OX2 tulevat työskentelemään yhdessä varmistaakseen merituulivoimahanke Tyrskyn sujuvan ja kustannustehokkaan rakentamisen ja ylläpidon. Samalla Kaskisten sataman toimintoja tullaan kehittämään ja hyödyntämään Tyrskyn rakentamisessa ja ylläpidossa. Tyrsky-merituulivoimahanke sijoittuu Suomen talousvyöhykealueelle Närpiön edustalle, noin 30 kilometriä Kaskisista luoteeseen. Kumppanoituminen Kaskisten sataman kanssa on OX2:n neljäs samalla alueella, sillä OX2 on solminut yhteistyösopimukset myös Raahen, Kokkolan ja Pietarsaaren satamien kanssa.

”Yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa on merituulivoimahankkeiden kohdalla erittäin tärkeää. Siksi onkin hienoa, että pääsemme työskentelemään Tyrskyn osalta Kaskisten sataman kanssa. Satamilla on merkittävä rooli merituulivoimahankkeiden onnistumisen kannalta, ja Kaskisten satama sijaitsee erinomaisella paikalla Tyrskyn hankealueeseen nähden. Yhteistyö on tärkeää paitsi merituulivoimalan ylläpidon osalta, niin myös nyt valmisteluvaiheessa”, sanoo Tyrskyn projektipäällikkö Mathias Skog OX2:lta.

”Nyt tehty sopimus on osoitus sataman halukkuudesta tulevaisuudessa palvella myös mahdollisia merituulivoimahankkeita. Toisaalta se antaa myös mahdollisuuden kehittää sataman infraa ja palveluita yhdessä OX2:n kanssa. Sopimus antaa arvokasta vuorovaikutustietoa tällaisten hankkeiden tarpeista ja vaatimuksista molemmille osapuolille”, sanoo Kaskisten sataman toimitusjohtaja Patrik Hellman.

“Tällaiset hankkeet ovat haastavia ja vaativia jokaiselle satamalle. Toisaalta tuulivoimahankkeet antavat myös paljon ja ovat tärkeä osa sataman liiketoimintaa, kun sopiva palvelutaso on määritelty. Kaskisten satama haluaa olla mukana suunnittelemassa tulevia kehityslinjoja OX2:n kanssa ja määritellä, miten sataman pitäisi kehittyä vastaamaan hankkeiden tarpeita”, Hellman jatkaa.

OX2:n ja Kaskisten sataman solmima sopimus on jatkoa OX2:n tiiviille yhteistyölle hankealueiden läheisten satamien kanssa. Yhtiöllä on suunnitteilla yhteensä kolme teollisen mittaluokan merituulivoimapuistohanketta Pohjanlahdella.

“Erittäin suurissa hankkeissa OX2:n malli on toimia yhdessä useiden luotettavien kumppaneiden kanssa ja siten varmistaa paras mahdollinen eteneminen”, kuvaa Mathias Skog toimintapaa.

OX2 solmi toukokuussa 2023 yhteistyökumppanuuden IKEA-tavarataloketjun sijoitusyhtiö Ingka Investmentsin kanssa Pohjanlahden merituulivoimahankkeiden osalta.

Tyrsky käsittää yhteensä noin 100 tuulivoimalaa, joiden vuosittainen sähköntuotanto olisi noin 6 TWh. Tuotanto kattaisi noin 9 % Suomen vuoden 2022 sähköntuotannon tasosta. OX2 sai tutkimusluvan hankkeelle vuonna 2022, ja sen osalta tehdään seuraavaksi laajamittaiset tutkimukset sekä ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA).

OX2:n merituulivoimahanke Tyrsky lyhyesti:

  • OX2 Finland Oy suunnittelee merituulivoimahanketta Pohjanlahdelle, Suomen talousvyöhykkeelle Närpiön edustalle. Se sijaitsisi noin 30 kilometriä Kaskisista luoteeseen.
  • Alueen pinta-ala on noin 480 km².
  • Puistoon suunnitellaan n. 100 tuulivoimalaa.
  • Merituulivoimapuiston arvioitu vuosituotanto on noin 6 TWh.

Kaskisten satama lyhyesti:

  • Kaskisten satama on Suomen tärkeimpiä metsäteollisuuden vientisatamia ja on erikoistunut myös kemianteollisuuden, bulk-rahdin ja projektilastikäsittelyyn.
  • Satamassa käsitellään vuosittain noin 1,3 miljoonaa tonnia tavaraa.
  • Kaskisten satama on osa TEN-T (Trans-European Transport Network) kattavan verkon satamaverkostoa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Mathias Skog, OX2, p. +358 50 590 2199, mathias.skog@ox2.com, www.ox2.com/fi/suomi/hankkeet/tyrsky


Toimitusjohtaja Patrik Hellman, Kaskisten satama, p. +358 50 3430 676, patrik.hellman@portofkaskinen.fi

Tietoja julkaisijasta

OX2
OX2
Kansakoulukuja 1
00100 Helsinki

https://www.ox2.com/fi/

OX2 kehittää, rakentaa ja myy maa- ja merituulipuistoja sekä aurinkovoimapuistoja. Lisäksi OX2 hallinnoi valmiita tuuli- ja aurinkovoimapuistoja. OX2:n hankekehitysportfolio koostuu yhtiön itse käynnistämistä sekä muilta toimijoilta hankituista, eri vaiheissa olevista tuuli- ja aurinkovoimahankkeista. Yhtiö kehittää aktiivisesti myös muihin uusiutuvan energian teknologioihin, kuten vedyn tuotantoon ja energian varastointiin, perustuvia hankkeita. OX2 toimii Euroopassa kymmenellä markkina-alueella: Ruotsissa, Suomessa, Virossa, Liettuassa, Puolassa, Romaniassa, Ranskassa, Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa. Vuodesta 2023 yhtiö on toiminut myös Australiassa. Vuonna 2022 liikevaihto oli noin 7,6 miljardia kruunua (n. 680 miljoonaa euroa). Yhtiöllä on noin 360 työntekijää ja sen pääkonttori on Tukholmassa, Ruotsissa. OX2 listautui Tukholman pörssin päälistalle huhtikuussa 2022. www.ox2.com

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta OX2

Selvitys: Merituulivoima tuo työtä ja verotuloja pitkäksi aikaa27.9.2023 08:30:00 EEST | Tiedote

Gaia Consulting on selvittänyt uusiutuvan energian yhtiö OX2:n toimeksiannosta Pohjanlahdella sijaitsevien merituulivoimalahankkeidensa investointi- ja käyttövaiheen talous- ja työllisyysvaikutuksia. OX2 on kehittänyt jo noin neljän vuoden ajan kolmea Suomen talousvyöhykkeelle sijoittuvaa merituulivoimapuistoa; Hallaa, Lainetta ja Tyrskyä. Selvityksen mukaan OX2:n kolme merituulivoimapuistoa loisivat koko elinkaarensa aikana eli suunnittelu-, rakennus- ja käyttövaiheissa yli 37 000 henkilötyövuotta ja tuottaisivat kunnille ja valtiolle yhteensä yli 19 miljardia euroa verotuloa. Työllisyysvaikutuksista yli kaksi kolmasosaa syntyy merituulivoimaloiden käyttöaikana. Verovaikutuksista merkittävin osa syntyy sähkön myynnistä merituulivoimaloiden käyttövaiheessa.

OX2 ja Pietarsaaren Satama yhteistyöhön merituulivoimapuisto Laineen valmistelun edistämiseksi4.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote

Uusiutuvan energian yhtiö OX2 ja Pietarsaaren satama ovat sopineet yhteistyöstä valmistauduttaessa Pohjanlahdelle sijoittuvan merituulivoimapuisto Laineen etenemiseen. Pietarsaaren satama tulee olemaan keskeisessä roolissa tällä hetkellä suunnitteluvaiheessa olevan merituulivoimapuisto Laineen käytössä, ylläpidossa ja huollossa. Laine-hanke tukee Pietarsaaren sataman kehitystä ja alueen työllisyyttä vuosikymmeniksi eteenpäin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme