Korkein oikeus / Högsta domstolen

HD: Besvärstillstånd för åklagaren i ärendet som gäller Elokapina-demonstranter

Dela

Högsta domstolens (HD) bedömning gäller om de svarande ska dömas till straff för sitt förfarande.

Ärendet hänför sig till den Elokapina-demonstration som ordnades i Tammerfors i augusti 2021. Demonstranter som satt sig ner på körbanan hade underlåtit att lyda polisens befallning att lämna körbanan. 

Åbo hovrätt dömde de svarande för tredska mot polis, men dömde dem inte till straff. Enligt hovrätten skulle ett straff betraktas om oändamålsenligt särskilt med hänsyn till att de svarande som greps på gärningsplatsen hade varit frihetsberövande ungefär 8–9 timmar. Inte heller Birkalands tingsrätt hade dömt de svarande till straff.

I HD är det åklagaren som söker ändring och yrkar att de svarande ska dömas till straff på 10 dagsböter och åläggas att betala brottsofferavgift till staten. Ändring i hovrättens dom söktes inte till den del som de svarande ansågs ha gjort sig skyldiga till tredska mot polis.


Ärendenas diarienummer i HD är R2023/343 och R2023/344.

Nyckelord

Kontakter

Föredragande Tuukka Vähätalo, tfn 029 56 40066, tuukka.vahatalo(at)oikeus.fi

Högsta domstolen utövar den högsta domsmakten i tviste- och brottmål samt övervakar rättsskipningen inom sitt behörighetsområde. Högsta domstolens viktigaste uppgift är att ge prejudikat.

Andra språk

Följ Korkein oikeus / Högsta domstolen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Korkein oikeus / Högsta domstolen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum