Korkein oikeus / Högsta domstolen

KKO: Syyttäjälle valituslupa Elokapina-mielenosoittajia koskevassa asiassa

Jaa

Korkeimmassa oikeudessa (KKO) on arvioitavana se, tuleeko vastaajille tuomita menettelystään rangaistus.

Asia liittyy Tampereella elokuussa 2021 järjestettyyn Elokapina-mielenosoitukseen. Ajoradalla istuneet mielenosoittajat olivat jättäneet noudattamatta poliisin käskyä poistua ajoradalta. 

Turun hovioikeus tuomitsi vastaajat niskoittelusta poliisia vastaan mutta jätti heidät rangaistukseen tuomitsematta. Hovioikeuden mukaan rangaistusta oli pidettävä tarkoituksettomana erityisesti siihen nähden, että tekopaikalta kiinni otetut vastaajat olivat olleet vapautensa menettäneinä noin 8–9 tunnin ajan. Myös Pirkanmaan käräjäoikeus oli jättänyt vastaajat rangaistukseen tuomitsematta.

KKO:ssa muutoksenhakijana on syyttäjä, joka vaatii, että vastaajat tuomitaan 10 päiväsakon rangaistukseen ja velvoitetaan suorittamaan valtiolle rikosuhrimaksu. Hovioikeuden tuomioon ei haettu muutosta siltä osin kuin vastaajien katsottiin syyllistyneen niskoitteluun poliisia vastaan.


Asioiden diaarinumerot KKO:ssa ovat R2023/343 ja R2023/344.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Esittelijä Tuukka Vähätalo, p. 029 56 40066, tuukka.vahatalo(at)oikeus.fi

Korkein oikeus käyttää ylintä tuomiovaltaa riita- ja rikosasioissa sekä valvoo lainkäyttöä omalla toimialallaan. Korkeimman oikeuden keskeisin tehtävä on antaa ennakkopäätöksiä.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein oikeus / Högsta domstolen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme