Keskuskauppakamari: Työmarkkinauudistukset ovat palkansaajan etu – ”työtaistelurallissa kaikki häviäisivät”

Jaa

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi pitää ay-liikkeen työmarkkinauudistuksiin kohdistamaa vastustusta periaatteellisena ja omaan valta-asemaan liittyvänä jarrutuksena. Romakkaniemen mukaan työstaistelurallissa häviäisivät palkansaajia myöten kaikki osapuolet. Keskuskauppakamarissa vedotaan hallitukseen, jotta se veisi läpi kriittiset uudistukset vastustuksesta huolimatta.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi vetoaa hallitukseen, että se veisi työmarkkinauudistukset läpi ay-liikkeen vastustuksesta huolimatta. Ay-liike on kritisoinut voimakkaasti hallitusohjelman kirjauksia julkisuudessa

”Työtaisteluiden pelon ei saa antaa näivettää Suomea. Tuottavuutta parantavat uudistukset ovat kaikkien palkansaajien etu ja hallitusohjelmaan kirjattujen toimien tarkoitus on lisätä työllisyyttä, tuottavuutta sekä parantaa talouskasvua. Työtaistelurallissa kaikki ovat häviäjiä. Hyvinvointivaltiota on mahdollista pitää yllä ainoastaan, jos kaikki työikäiset- ja kykyiset ovat ensisijaisesti töissä tai työhön tähtäävissä opinnoissa”, Romakkaniemi sanoo.

Romakkaniemi huomauttaa tuottavuuskehityksen olleen Suomessa olematonta jo toista vuosikymmentä. Palkat nousevat hänen mukaansa kestävästi vain paremmalla tuottavuudella.

”Historiallinen tosiasia on se, että palkkakehitys on aina seurannut tuottavuuskehitystä ja palkansaajien ansioiden kehitys on jäänyt kilpailijamaita heikommaksi, koska tuottavuuskehityksemme on käytännössä pysähtynyt. Suomessa työllisyys on matalammalla ja rakenteellinen työttömyys korkeammalla tasolla kuin keskeisissä verrokkimaissamme pohjoismaissa, Saksassa ja Hollannissa”, Romakkaniemi sanoo.

Työmarkkinauudistusten lainvalmistelu toteutetaan kolmikantaisesti. Yksimielisyyden löytymistä Romakkaniemi pitää epätodennäköisenä.

”Viimeaikaiset ulostulot ay-liikkeen puolelta viestivät vahvasti sitä, että tosiasioita ei olla tunnustamassa. Vastustus on periaatteellista ja omaan valta-asemaan liittyvää. Osin ymmärrettävääkin. Mutta palkansaajan etua sillä ei pitkällä aikavälillä ajeta”, Romakkaniemi sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Osinkoverotukseen tarvitaan ripeä täsmäkorjaus – kokonaisuudistusta selvitettävä22.9.2023 11:40:45 EEST | Tiedote

Julkisuuteen noussut someyrittäjien holdingyhtiöihin liittyvä osinkoverosuunnittelu olisi mahdollista tilkitä pienellä lakimuutoksella. Asiasta syntynyt keskustelu on osoitus siitä, että osinkoverojärjestelmämme kohtelee yrityksiä eri tavoin liiketoiminnan luonteesta riippuen. Osinkoverotuksen muutoksille on siis tarvetta, sanoo Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala.

Keskuskauppakamari: Hallitus panostaa liikenneverkkoon vaikeasta taloustilanteesta huolimatta20.9.2023 08:47:45 EEST | Tiedote

Keskuskauppakamarissa kiitosta saavat hallituksen budjettiriihessä tekemät panostukset liikenneverkkoon, vakavasta taloustilanteesta huolimatta. Uusien liikenneverkon parannus- ja kehittämishankkeiden toteuttamiset ovat parasta lääkettä heikkenevään suhdannetilanteeseen, mutta toteutusvalmiiden hankkeiden osalta kuokka olisi pitänyt saada maahan jo tänä vuonna, sanoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Piia Karjalainen. Näin olisi maksimoitu elvytysvaikutus ja reagoitu rakennusalan ahdinkoon. Tiestön korjausvelan kasvu tulisi pysäyttää pysyvällä vuotuisella lisärahoituksella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme