Kuluttajaliitto

Pääkaupunkiseudun Kuluttajat: Hekan vuokrankorotukset kohtuuttomia

Jaa

Heinäkuun lopulla Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka) varoitti tulevista vuokrakorotuksista, jotka pahimmassa tapauksessa olisivat jopa 15 %. Pääkaupunkiseudulla toimiva kuluttajayhdistys Pääkaupunkiseudun Kuluttajat ry pitää vuokrankorotuksia asukkaiden kannalta kohtuuttomina ja vaatii Hekan talouslukujen kriittistä tarkastelua, jotta vuokrankorotusten todellinen vaadittu taso ja täysin välttämättömät korjaus- ja huoltotyöt voidaan määritellä.

Alueellisen kuluttajayhdistyksen kannanotto: 

Asukkaiden kannalta kohtuuttomalta kuulostava korotus on kuitenkin mahdollinen ja jopa laillinen. Aravavuokra-asunnon vuokranantajalla on oikeus korottaa vuokraa yksipuolisesti, jotta aravavuokra-asumisessa toimisi sitä koskevan lainsäädännön mukainen omakustannusajatteluun perustuva vuokranmääritys.

”Aravavuokra-asuntojen tarkoituksena on, että kohtuullisella vuokratasolla helpotetaan pienituloisimpien vuokra-asunnon löytämistä ja asumista”, Pääkaupunkiseudun Kuluttajat huomauttaa.

Pääkaupunkiseudun Kuluttajat katsoo, että nyt esitetyt kohtuuttomat vuokrakorotukset vaarantavat Hekan aseman aravavuokra-asuntojen vuokranantajana, jos vuokrataso lähestyy markkinatason hintoja. Yhdistys toteaa, että Hekan on syytä pohtia keinoja, joilla vuokrat voitaisiin pitää kohtuullisella tasolla ilman kaavailtujen korotusten toteuttamista täysimääräisesti ja näin pienentää ensi vuoden korotustarvetta. Myös muut elinkustannukset ovat nousseet ja asumismenojen äkilliset suuret korotukset saattavat monen kotitalouden kestämättömän tilanteen eteen.

Pääkaupunkiseudun Kuluttajat yhtyy Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaoston kritiikkiin Hekan kyvyttömyydestä valmistautua siihen, että korkotaso normalisoituu. Hekan on välttämätöntä päivittää stressitestinsä, jotta samalainen tilanne ei toistuisi tulevaisuudessa.

Hekan talouslukuja tulisi tarkastella kriittisesti ja huolellisesti, jotta voidaan määritellä vuokrankorotusten todellinen vaadittu taso. Hekan pitäisi selvittää kattavasti myös korjaus- ja huoltotöiden tarvetta siten, että vain välttämättömät korjaukset tehdään nyt ja muita lykätään.

Pääkaupunkiseudun Kuluttajat ry - Huvudstadsregionens Konsumenter rf on pääkaupunkiseudulla toimiva Kuluttajaliiton itsenäinen kuluttajayhdistys.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Barbro WidingvarapuheenjohtajaPääkaupunkiseudun Kuluttajat ry

Puh:0400 201192

Eero KiurusihteeriPääkaupunkiseudun Kuluttajat ry

Puh:040 7410324

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen ainoa yleinen kuluttajien ja julkisten palvelujen käyttäjien edunvalvonta-, koulutus- ja neuvontajärjestö.

Finlands enda allmänna intressebevaknings-, utbildnings- och rådgivningsorganisation för konsumenterna och användare av offentliga tjänster.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kuluttajaliitto

Lude vai kuoriainen? Tunnista kodin tuholainen oikein8.11.2023 05:00:00 EET | Tiedote

Tunnistamalla tuhohyönteisen oikein voi välttyä turhalta riidalta ja säästää pitkän pennin. Viime aikoina mediassa on keskusteltu vilkkaasti luteista ja niiden torjunnasta. Kodin erilaiset ötökät ovat jo pitkään olleet vakioaihe Kuluttajaliiton asumisneuvonnassa. Kuluttajaliitto muistuttaa, että tuholaisten haitallisuudessa ja torjuntatoimissa on eroja. Tuholaisen varma tunnistaminen ennen toimenpiteitä onkin paras keino edetä asiassa. Kuluttajaliiton juristi kertoo vinkit mitä tehdä, jos huomaa kodissa ylimääräisiä ötökkävieraita.

Kuluttajilta vastausvyöry kutistuneista tuotteista – kuinka yleistä ”shrinkflaatio” on?27.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Kuluttajaliitto selvitti, kuinka yleistä tuotteiden pienentyminen vaivihkaa oikein on. Shrinkflaatiosta puhutaan yleensä silloin, kun tuotteen sisältö pienenee ilman myyntihinnan vastaavaa alentumista. Yli 700 kuluttajaa ilmoitti havaintonsa pienentyneestä tuotteesta Kuluttajaliiton verkkosivuilla olleen kyselylomakkeen kautta. Vastauksissa toistuivat selvästi tietyt tuotteet ja tuoteryhmät. Kuluttajaliitto peräänkuuluttaa selkeää ja avointa viestintää pakkauskokojen muutoksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme