Helsinki ylivoimaisesti suosituin asumisoikeusasunnon toivekunta
Asumisoikeusasunnon järjestysnumeroita on saanut ARAn palvelusta yhteensä 18 500 hakijaa ensimmäisen viikon kuluessa. Hakutoiveena Helsinki on selkeä suosikki, hakijoista yli puolet toivoo aso-asuntoa pääkaupungista.

Asumisoikeusasunnon järjestysnumeron on voinut hakea ARAsta syyskuun 1. päivästä alkaen. Hakijat ovat olleet kiinnostuneita etenkin pääkaupunkiseudun asumisoikeusasunnoista, mikä oli odotettavaakin. Helsingin osuus on kuitenkin ylivoimainen. Noin 10 000 hakijaa toivoo aso-asuntoa ensisijaisesti Helsingistä. Espoosta asuntoa toivoo noin 2 000 ja Vantaalta noin 1 000 hakijaa. Muihin kaupunkeihin asuntotoiveita oli vähemmän. Toisaalta Espoo ja Vantaa olivat suosittuja myös toissijaisina toivekuntina. Espoon valitsi noin 4500 ja Vantaan noin 3000 hakijaa.
Järjestysnumeroita ovat hakeneet kaikenikäiset ihmiset, mutta iäkkäiden osuus on merkittävä. Lähes 40 prosenttia hakijoista on yli 55-vuotiaita, ja hakijoiden keski-ikä on 50 vuotta.
Uudesta valtakunnallisesta palvelusta saadaan reaaliaikaista tietoa hakijoiden aso-asuntoa koskevista toiveista.
Uudet järjestysnumerot ovat määräaikaisia, ja nyt myönnetyt numerot vanhenevat syksyllä 2025.
Järjestelmä toimii nyt sujuvasti
Järjestelmässä oli varauduttu suuriin kävijämääriin, mutta valitettavasti avauspäivänä ilmeni silti ongelmia. Hankaluuksista huolimatta iso osa hakijoista pääsi asioimaan sujuvasti ja nopeasti, mistä kertoo se, että ensimmäisen tunnin aikana 8000 hakijaa sai numeronsa. Mutta joillakin hakijoilla maksaminen ei onnistunut, jolloin numeroakaan ei saanut. Osa hakijoista taas joutui maksamaan numeron monta kertaa.
ARA palauttaa ylimääräiset maksut kahden viikon kuluessa. Osa onkin jo saanut rahat tililleen.
Järjestysnumeron hakemiseen liittyy useita järjestelmiä ja palveluntarjoajia. Ongelmia on ratkottu yhteistyössä, ja suurimmaksi ongelmaksi on osoittautunut maksujen välityspalvelu, jossa oli pian järjestysnumerorekisterin avaamisen jälkeen laajamittaisia häiriöitä.
Seuraamme tarkasti järjestelmän toimintaa ja kehitämme sitä edelleen.
Kysyttävää asumisoikeusasioista?
Onko sinulle herännyt kysymyksiä järjestysnumerosta tai muista asumisoikeusasumiseen liittyvistä asioista? Katso ensin, löytyisikö vastaus täältä Kysymyksiä ja vastauksia
Jos et saanut vastausta kysymykseesi, toimii asiakaspalvelumme seuraavasti:
Sähköposti: asumisoikeus (at) ara.fi
Puhelin: 029 525 0990
Puhelinpalveluaika tiistaisin klo 9–11 ja keskiviikkoisin klo 12–14.
LISÄINFOA:
Mikä on asumisoikeusasunnon järjestysnumero?
Järjestysnumero pitää olla, jotta voi hakea asumisoikeusasuntoa. Kun tiettyyn aso-asuntoon valitaan asukkaita, etusijalla on hakija, jolla on pienin järjestysnumero ja joka täyttää varallisuusehdot.
Järjestysnumerot eivät sellaisenaan muodosta mitään jonoa, vaan numeroille tulee käyttöä vasta siinä vaiheessa, kun numeron haltija hakee asuntoa. Samasta asunnosta kiinnostuneiden hakijoiden järjestysnumerot muodostavat jonon tiettyyn asuntoon. Asuntohakemukset jakautuvat kuitenkin eri kokoisiin asuntoihin ja eri paikkakunnille.
Uusilla järjestysnumeroilla voi hakea aso-asuntoa kahden vuoden ajan. Tämän takia nuorilla ja uusilla hakijoilla on aiempaa parempi mahdollisuus saada aso-asunto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kimmo Huovinenapulaisjohtaja
Puh:029 525 0822etunimi.sukunimi@ara.fiLinkit
Tietoa julkaisijasta
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) vastaa keskeisesti valtion asuntopolitiikan toimeenpanosta. Se myöntää asumiseen ja rakentamiseen liittyviä avustuksia, tukia ja takauksia sekä ohjaa ja valvoo ARA-asuntokannan käyttöä. ARA on myös mukana asumisen kehittämiseen ja asuntomarkkinoiden asiantuntijuuteen liittyvissä hankkeissa ja tuottaa alan tietopalvelua.
ARA kuuluu ympäristöministeriön hallinnon alaan.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA
ARA-tuotanto tasaa rakentamisen suhdanteita21.8.2023 11:56:47 EEST | Tiedote
ARA-rakentamista lisäämällä tai vähentämällä on tasattu rakentamisen suhdannevaihteluja. Tämä on osoittautunut hyväksi keinoksi vaikuttaa asuntorakentamiseen. Esimerkiksi finanssikriisissä 2008–2009, kun vapaarahoitteinen tuotanto hiipui, ARA-tuotannolla pidettiin rakenusala toiminnassa.
ARA-asuntojen markkinatilanne kiristyi suurissa kaupungeissa11.7.2023 11:50:42 EEST | Tiedote
ARA-asuntojen kysyntä on pysynyt korkealla suurissa kaupungeissa, vaikka markkinaehtoisten vuokra-asuntojen tarjonta on lisääntynyt voimakkaasti. Tiedot ilmenevät ARAn asuntomarkkinakatsauksessa.
Ukrainalaisten majoittaminen nosti ARA-asuntojen käyttöasteita30.5.2023 10:45:37 EEST | Tiedote
ARA-asuntoihin on majoittunut 11 500 Ukrainan pakolaista 145 kunnassa. ”Ukrainalaisten majoittaminen näkyy selvänä kysyntäpiikkinä”, ARAn asuntomarkkina-asiantuntija Hannu Ahola kertoo. ARA-asuntojen käyttöasteet ovat kohonneet ja tyhjien asuntojen määrä on vähentynyt. Tiedot ilmenevät ARAn vuosittain tekemän asuntomarkkinakyselyn 2023 ennakkotiedoissa.
ARA-asumisen raivaaja -tunnustus pitkäjänteisestä Espoon Suvelan asuinalueen kehittämisestä23.5.2023 15:28:57 EEST | Tiedote
Espoon Asunnot Oy ja Espoon kaupunki ovat saaneet ARA-asumisen raivaaja -tunnustuksen Suvelan asuinalueen kokonaisvaltaisesta, pitkäjänteisestä ja innovatiivisesta kehittämisestä. Kohtuuhintaisen ARA-asumisen kehittämistyö Suvelassa on ollut esimerkillistä, monipuolista ja rohkeaa.
Asumisoikeusasuntoon tarvittavan järjestysnumeron hakeminen uudistuu – vanhoja numeroita voi käyttää vuoden loppuun9.5.2023 08:27:12 EEST | Tiedote
Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvittava järjestysnumero on pitänyt hakea siitä kunnasta, jossa haluttu asunto sijaitsee. Syyskuusta 2023 alkaen numero haetaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAsta. Kunnista saaduilla järjestysnumeroilla voi hakea aso-asuntoja vuoden 2023 loppuun asti. Vuoden 2024 alusta alkaen käytössä ovat vain ARAsta saadut järjestysnumerot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme