Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i ÖsterbottenPohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i ÖsterbottenPohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Pk-yritysten suhdannenäkymät Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla kirkastuneet viime kevääseen nähden

Jaa

Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera laativat kahdesti vuodessa pienten ja keskisuurten yritysten taloudellista asemaa kartoittavan Pk-yritysbarometrin. Syksyllä 2023 Pohjanmaan ELY-keskusalueella Pk-yritysbarometriin vastanneiden yritysten suhdannenäkymät ovat vaisuhkot (saldoluku -3), vaikka arviot ovatkin kirkastuneet viime kevään näkymiin verrattuna.

Henkilökunnan määrän, liikevaihdon sekä tuotannon ja tuotteiden kehityksen arvioidaan kasvavan seuraavan vuoden aikana, mutta kannattavuuden ja investointien arvon pelätään pienentyvän. Kannattavuutta lukuun ottamatta eri osa-alueiden arviot ovat Pohjanmaan ELY-keskusalueella koko maan tilannetta valoisammat.   

Kolmannes Pk-yritysbarometriin vastanneista arvioi olevansa kasvuhakuisia tai voimakkaasti kasvuhakuisia. Tarve hankkia rahoitusta on Pk-yritysbarometriin vastanneiden yritysten joukossa pienentynyt viime kevääseen nähden. Edelleen suurin osa rahoitustarpeista aiheutuu kone-, laite- tai rakennusinvestoinneista. Tarve hankkia käyttöpääomaa suhdanteista tai kireästä tilanteesta johtuen on lisääntynyt kevään tilanteeseen nähden, kun taas kehittämishankkeisiin liittyvät rahoitustarpeet ovat pienentyneet.  

Pk-yritysten kehitystarpeet painottuvat kyselyn mukaan markkinointiin ja myyntiin sekä henkilöstön kehittämiseen ja koulutukseen. Merkittävimmät kehittämisen esteet ovat työvoiman saatavuus (24 %:lla vastaajista) sekä yleinen suhdannetilanne.  

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut kielteisesti puoleen kyselyyn vastanneista yrityksistä. Kielteiset vaikutukset liittyvät tällä hetkellä erityisesti yleisen epävarmuuden aiheuttamaan investointien tai investointiaikeiden vähenemiseen.  

Yrityksissä on kasvutavoitteita ja TKI-toimintaa vaikeasta taloustilanteesta huolimatta

Syksyn Pk-yritysbarometrissa selvitettiin tällä kertaa erityisesti yritysten kasvutavoitteisiin ja tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan liittyviä seikkoja. Yli puolella kyselyyn vastanneista yrityksistä liikevaihdon kasvutavoite oli vuonna 2022 alle 10 prosenttia, kolmanneksella 10–19 prosenttia.  

15 prosentilla vastaajayrityksistä oli TKI-toimintaa joko ostopalveluna tai oman henkilöstön avulla. Niissä yrityksissä, joissa on TKI-toimintaa, on hyödynnetty myös julkista tukea: yli 80 prosenttia on hakenut viimeisen vuoden aikana tukea paikallis- tai alueviranomaisilta, kuten ELY-keskuksesta ja yli kolmannes Business Finlandista. Innovaatiotoiminnan kehittämistarpeet liittyvät yleisimmin yhteistyö- ja verkosto-osaamiseen, liiketoimintaosaamiseen ja uusiin liiketoimintamalleihin sekä digitalisaatioon ja datan hyödyntämiseen.  

Kyselyyn vastasi Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat) reilut 200 yritystä. Vastaajayritysten toimialat jakautuivat seuraavasti: palvelut 58 %, kauppa 13 %, rakentaminen 7 %, teollisuus 22 %.  

Kysymyksen saldoluku saadaan vähentämällä myönteisten vastausten prosenttiosuudesta kielteisten vastausten prosenttiosuus. Saldoluku voi vaihdella +100:n ja -100:n välillä. Positiivinen lukema tarkoittaa optimistista ja negatiivinen pessimististä näkemystä taloudesta. 

Yhteyshenkilöt

Rannikko-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Hippi Hovi, puh. 050 551 3995
Keski-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Mervi Järkkälä, puh. 0500 561 145
Finnveran aluepäällikkö Päivi Kinnunen, puh. 029 460 2631
Pohjanmaan ELY-keskuksen ylijohtaja Mika Palosaari, puh. 0295 056 150

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjanmaan ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan ja osaamiseen liittyviä tehtäviä Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa. Liikenne- ja ympäristöasioita hoitaa alueellamme Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus.

NTM-centralen i Österbotten är en statlig myndighet som främjar den regionala utvecklingen genom att sköta uppgifter som hänför sig till näringar, arbetskraft och kompetens i landskapen Österbotten och Mellersta Österbotten. Trafik- och miljöärenden sköts på vårt område av NTM-centralen i Södra Österbotten.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Den första Arbetskraftsbarometern fördjupar sig i teknologiindustrins och processindustrins arbetskrafts- och kompetensbehov på Österbottens NTM-centrals område (Österbotten, Mellersta Österbotten)29.11.2023 10:00:00 EET | Tiedote

Arbets- och näringsministeriet har offentliggjort Arbetskraftsbarometern som granskar olika branschers arbetskrafts- och kompetensbehov och situationens utveckling under ett år. Syftet med Arbetskraftsbarometern är att producera högkvalitativ och omfattande information på kort sikt om arbetskrafts- och kompetensbehov för olika aktörer. Den viktigaste informationskällan är de regionala sakkunnigas syn på behoven inom den närmaste framtiden. På Österbottens NTM-centrals område fokuserar Arbetskraftsbarometern denna gång på teknologiindustrin och processindustrin.

Ensimmäinen Työvoimabarometri pureutuu teknologiateollisuuden ja prosessiteollisuuden työvoima- ja osaamistarpeisiin Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)29.11.2023 10:00:00 EET | Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi Työvoimabarometrin, jossa tarkastellaan eri toimialojen työvoima- ja osaamistarpeita ja tilanteen kehitystä yhden vuoden aikajänteellä. Työvoimabarometrin tavoitteena on tuottaa laadukasta ja kattavaa lyhyen aikavälin tietoa työvoima- ja osaamistarpeista eri toimijoille ja sen keskeisin tiedonlähde on alueellisten asiantuntijoiden näkemys lähitulevaisuuden tarpeista. Pohjanmaan ELY-keskusalueella Työvoimabarometrissa tarkastellaan tällä kertaa teknologiateollisuuden ja prosessiteollisuuden toimialoja.

Regionala utvecklingsutsikter: framtidsutsikter för den närmaste tiden i Österbotten och Mellersta Österbotten är utmanande, regionen väntar på att storinvesteringarna förverkligas23.11.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Arbets- och näringsministeriet har gett ut översikten Regionala utvecklingsutsikter som granskar nuläget inom näringslivet och sysselsättningen samt utsikterna för den närmaste framtiden i landskapen. Inom området för NTM-centralen i Österbotten försvåras företagens verksamhet av att kostnaderna och räntorna ökar samt av bristen på kunnig arbetskraft. Situationen anses dock vara endast temporär och på längre sikt har man höga förväntningar för att storinvesteringarna i omställningen till ren energi i landskapen skulle förverkligas.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme