Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Puutteita lumenpudotustyötä tehneiden vuokratyöntekijöiden työturvallisuudessa – yrittäjälle sakkoja

Jaa

Keski-Suomen käräjäoikeus on 11.9.2023 tuominnut lumenpudotustyötä vuokratyöntekijöillä teettäneen yrityksen toimitusjohtajalle sakkorangaistuksen työturvallisuusrikoksesta. Työntekijä oli irrottanut putoamissuojaimensa turvaköyden aikoessaan laskeutua alas katolta. Köyden irrottamisen jälkeen hän astui tyhjän päälle ja putosi katolta 3–4 metrin matkan.

Käräjäoikeuden käsiteltävänä ollut asia tuli ilmi, kun lumenpudotustyötä katolla tehneelle työntekijälle sattui loukkaantumiseen johtanut työtapaturma kevättalvella vuonna 2021.

Syytteen mukaan työnantaja ei ollut etukäteen tutustunut lumenpudotuskohteeseen putoamissuojausten kiinnityskohtien selvittämiseksi ja työn turvallisen toteuttamisen suunnittelemiseksi, eikä työntekijöitä ollut perehdytetty riittävästi turvalliseen työskentelyyn kyseisessä kohteessa.

Turvaköysien kiinnityspaikkojen valinta oli jäänyt kullekin työntekijälle itselleen eikä kohteessa ollut kovin hyvin turvaköysien kiinnitykseen sopivia pisteitä. Tämä oli johtanut siihen, että yksi kiinnityspaikka oli ollut niin kaukana, että yksi työntekijä oli luopunut omasta turvaköydestään, joka oli liitetty toiseen turvaköyteen. Näin ollen yhdistelmään oli tullut kaksi nykäyksenvaimenninta, mikä oli lisännyt putoamisvaaraa. Turvaköysiä oli ainakin osittain kiinnitetty siten, että putoamisvaara oli ollut olemassa.

Syytteen mukaan työnantaja oli laiminlyönyt yleistä huolehtimisvelvoitetta, työn vaarojen selvittämistä, arviointia ja suunnittelua, henkilönsuojainten varaamisen velvollisuutta sekä työntekijöiden perehdyttämistä.

Käräjäoikeus katsoi syytteen tulleen näytetyksi osittain. Käräjäoikeuskäsittelyssä esitetyn todistelun perusteella jokaisella työntekijällä oli ollut käytettävissään henkilökohtaiset putoamissuojaimet, joten laiminlyönti henkilönsuojainten varaamiseen liittyen jäi näyttämättä ja syyte hylättiin sen osalta. Muilta osin käräjäoikeus katsoi syytteen tulleen näytetyksi.

Asiassa oli kyse myös siitä, oliko yksi työntekijöistä ollut työnjohtajan asemassa ja siten osaltaan vastuussa esitetyistä laiminlyönneistä. Käräjäoikeus katsoi, että koska työntekijä ei itse mieltänyt olleensa työnjohtaja eikä asiasta ollut laadittu kirjallista sopimusta, oli työturvallisuusvastuiden delegointi jäänyt siinä määrin epämääräiseksi, ettei työturvallisuusvastuu ollut siirtynyt vastaajalta väitetylle työnjohtajalle miltään osin.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että olennainen osa lumenpudotustyön turvallisuutta on ennakkoon huolellisesti laadittu kohdekohtainen vaarojen selvitys ja arviointi, sekä siihen perustuva työn suunnittelu, suojainten valinta ja työntekijöiden perehdytys.

Keski-Suomen käräjäoikeuden asia nro R 23/427. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Kirsi-Maria Kallio, puh. 0295 018 273, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Det är dags att lämna in förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 202419.9.2023 09:15:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverken ber om förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 2024 senast 3.11.2023. En biologisk mamma, adoptivmamma eller fostermamma som har fyllt 40 år kan få en medalj. Antalet barn är inte avgörande för att beviljas en medalj. Kommuner, församlingar, föreningar och andra sammanslutningar kan lämna in förslag på mammor som borde få medalj. Om mammans egna barn lämnar in förslaget ska det kompletteras med minst två tillförlitliga och av varandra oberoende bifallande utlåtanden från en organisation eller annan sammanslutning.

On aika tehdä esitykset vuoden 2024 äitienpäivän kunniamerkkien saajista19.9.2023 09:15:00 EEST | Tiedote

Aluehallintovirastot pyytävät 3.11.2023 mennessä esitykset toimialueiltaan vuoden 2024 äitienpäivän kunniamerkkien saajiksi. Kunniamerkin voi saada 40 vuotta täyttänyt biologinen äiti, adoptioäiti tai sijaisäiti. Lasten lukumäärällä ei ole ratkaisevaa vaikutusta palkitsemiseen. Kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt voivat ehdottaa palkittavia äitejä. Jos omat lapset tekevät esityksiä, tulee niissä olla vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme