Atooppinen ihottuma rasittaa kukkaroa
Atooppisen ihottuman hoitaminen voi tulla kalliiksi sairastavalle. Allergia-, iho- ja astmaliitto toivoo 14.9. kansainvälisenä atopiapäivänä, että sairastavien taloudellista taakkaa kevennettäisiin osittamalla lääkkeiden vuosiomavastuu useammalle kuukaudelle.

Yli miljoonalla suomalaisella on jossakin elämänvaiheessa atooppisen ihottuman oireita. Vaikeaa atooppista ihottumaa sairastavia Suomessa on noin 25 000 ja keskivaikeaa atooppista ihottumaa sairastavia yli 46 000. Atooppisen ihottuman keskeinen oire on ihon voimakas, usein yöunta ja päivittäistä elämää haittaava kutina. Tyypillistä on myös ihon kuivuus ja hilseily, punoitus ja ihon rikkoutuminen.
Atooppisen ihottuman hoidon kulmakiviä on rasvaus perus- ja lääkevoiteella. Lisäksi voi olla käytössä valohoitoa sekä systeemistä lääkehoitoa. Erityisesti systeemiset lääkehoidot ovat kalliita. Jo yksi lääkekerta voi maksaa enemmän kuin on lääkkeiden vuosiomavastuu. Hoitojen lisäksi sairastavalle tulee kustannuksia lääkärillä käynnistä ja terveydenhuoltoon tehdyistä matkoista.
– Taloudellista taakkaa lisää se, että monella sairastavalla on atooppisen ihottuman lisäksi muita hoitoja vaativia sairauksia, huomauttaa allergia-, iho- ja astma-asiantuntija Katariina Ijäs.
Viime keväänä julkaistun rekisteritutkimuksen mukaan atooppisen ihottuman vaikeusasteen kasvaessa sen rinnalla esiintyy enemmän liitännäissairauksia kuten erilaisia infektioita, autoimmuunisairauksia, mielenterveysongelmia tai tuki- ja liikuntaelinsairauksia.
Sairastavan talous on tiukilla alkuvuodesta
Vuonna 2023 lääkkeiden vuosiomavastuu eli maksukatto on 592,16 euroa. Koska maksukatto nollautuu vuodenvaihteessa, on monen vaikeaa atooppista ihottumaa sairastavan varauduttava jo syksyllä tammikuussa tuleviin kuluihin. Tammikuussa apteekkiin kävellessä tilillä on oltava 592,16 euroa, jotta saa hankittua ihonsa hoitoon tarvittavat lääkkeet.
– Lääkkeiden maksukaton omavastuu on liian korkea erityisesti heille, jotka joutuvat käyttämään kalliita lääkkeitä, kertoo erityisasiantuntija, sosiaalityöntekijä Risto Heikkinen.
Allergia-, iho- ja astmaliitto ehdottaa muiden sosiaali- ja terveysalan järjestöjen ja kattojärjestö SOSTEn tavoin, että lääkkeiden maksukatto tulisi osittaa useammalle kuukaudelle.
– Asiakasmaksulain uudistamista pitää jatkaa. Pitkäaikaissairastamisesta aiheutuvat kustannukset yksilölle ovat Suomessa kohtuuttomia. Vaikka maksukattojen uudistaminen on tärkeä asia, tarvitaan kokonaisvaltaisempaa asiakasmaksujärjestelmän uudistamista, Heikkinen toteaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Katariina Ijäsasiantuntija, allergia, iho ja astma
Puh:040 188 1540katariina.ijas@allergia.fiRisto Heikkinenerityisasiantuntija
Puh:045 114 4459risto.heikkinen@allergia.fiKuvat
Linkit
Allergia-, iho- ja astmaliitto parantaa allergiaa, ihosairauksia ja astmaa sairastavien sekä palovamman kokeneiden elämänlaatua.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry
Kansallisella Luontoterveysohjelmalla säästetään sote-kustannuksissa miljoonia25.8.2023 06:08:00 EEST | Tiedote
Yksi ratkaisu sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten hillitsemiseen on ihmisten luontoterveyden vahvistaminen, esittää Allergia-, iho- ja astmaliitto. Liitto käynnistää Kansallisen Luontoterveysohjelman, jolla vähennetään kroonisten sairauksien haittoja ja kustannuksia.
Kesän jäätelövalikoimassa on vähän vaihtoehtoja allergiselle16.6.2023 06:18:00 EEST | Tiedote
Jäätelöstä nauttivalle allergiselle on tulossa ankea kesä, sillä erityisesti pähkinättömien jäätelöiden valikoima on pieni. Samaan aikaan kun pähkinäallergisten määrä on lisääntynyt, heille sopivien jäätelöiden määrä on vähentynyt.
Ota tuoksuille herkistyneet huomioon kevään ja kesän juhlissa23.5.2023 10:02:00 EEST | Tiedote
Tuoksuille herkistyneet elävät nyt jännittäviä aikoja, pahimmillaan miettivät uskaltaako vastata saapuviin kutsuihin kyllä vai ei. Monella on kokemusta siitä, miten joutuu poistumaan julkisilta paikoilta tai liikennevälineistä kanssaihmisten käyttämien voimakkaiden ja suuren tuoksukuorman aiheuttaman oireilun takia.
Astma hos äldre är ofta underbehandlad2.5.2023 07:12:00 EEST | Tiedote
Astma hos äldre är ofta underdiagnostiserad och underbehandlad. Genom att satsa på identifiering av astma i tidigt skede samt en bra och heltäckande behandling förbättras äldre astmatikers funktionsförmåga och sänker vårdkostnaderna för sjukdomen, betonar Allergi-, hud- och astmaförbundet under Astmainfoveckan den 1–7 maj.
Ikääntyneen astma on usein alihoidettu2.5.2023 07:08:00 EEST | Tiedote
Ikääntyneen astma on monesti alidiagnosoitu ja -hoidettu. Panostamalla astman varhaiseen tunnistamiseen ja hyvään, kokonaisvaltaiseen hoitoon parannettaisiin iäkkäiden astmaatikkojen toimintakykyä ja vähennettäisiin sairauden hoitokuluja, painottaa Allergia-, iho- ja astmaliitto Astmatietoviikolla 1.–7.5.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme