Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Hallituksen budjettiehdotus lisää velkaantumista, kurittaa työntekijöitä ja uhkaa romuttaa julkiset palvelut

Jaa

Ensi vuoden budjetti leikkaa tukia pienituloisilta, joiden palkka ei riitä elämiseen. Verokevennykset ja kotitalousvähennykset eivät lämmitä, jos työllä ei tule toimeen ja perusturvalta viedään pohja, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine tylyttää.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine. Kuva vapaasti median käytettävissä, copyright JHL.
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine. Kuva vapaasti median käytettävissä, copyright JHL. JHL

Hallituksen ensimmäinen budjetti jakaa suomalaiset kahteen kastiin. Hyvätuloisille tarjolla on veroporkkanoita ja bensaveron alennusta, pienipalkkaisille tylyjä leikkauksia.

– Hallitus haluaa helpottaa irtisanomista, lisätä määräaikaisuuksia, rajoittaa lakkoja ja pistää työntekijät maksamaan ensimmäisen sairaslomapäivän omasta pussistaan, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine luettelee tulevia heikennyksiä.

Monille JHL:n jäsenille kyse on yksinkertaisesti siitä, voiko työllä tulla toimeen. Esimerkiksi koulunkäynnin ohjaajat sekä ravitsemus- ja puhtausalan ammattilaiset työskentelevät usein osa-aikaisina, ja he saavat lisäksi soviteltua päivärahaa tai asumistukea. Pienipalkkaisille työntekijöille sosiaaliturva on elinehto. Nyt hallitus aikoo leikata asumistukia sekä työttömyysturvaa.

– Olen todella huolestunut siitä, että lapsilta ja nuorilta leikataan. Koulutuksen rahoitusta leikataan, varhaiskasvatusta ei tueta tarpeeksi. Maan hallitus ei halua jättää velkataakkaa tuleville lapsille ja nuorille, sen sijaan he leikkaavat nykyisilta lapsilta ja nuorilta. Tämä ei ole meille mahdollista. Lasten, nuorten ja perheiden asiat on laitettava kuntoon nyt, vaikka velkarahalla, Niemi-Laine toteaa

– Kaupan päälle porvarihallitus aikoo runnoa Suomeen mallin, jossa kukaan ei saa isompia palkankorotuksia kuin vientialojen työntekijät. JHL ei aio seurata tumput suorina, kun Suomen toimivat työmarkkinat rikotaan. Olemme jo kohottaneet järjestöllistä valmiutta ja vastustamme hallituksen aikeita kaikin keinoin.

Hallitus aikoo rampauttaa Suomen työmarkkinoita myös maahanmuuton ehtoja kiristämällä. Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston mukaan vuonna 2021 pelkästään hoivapalveluissa ja terveydenhuollossa työskenteli 16 500 ulkomaalaistaustaista. Nämä alat työllistävät paljon JHL:n jäseniä, Niemi-Laine korostaa.

– Tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa, mutta nyt hallituspuolueet vaikeuttavat sitä muun muassa hankaloittamalla perheenyhdistämistä ja nostamalla tulorajoja. Olen erittäin huolissani siitä, miten näille aloille löydetään jatkossa riittävästi työntekijöitä.

Hallituspuolueet ratsastivat vaalikampanjoissaan kovilla lupauksilla siitä, että ne laittavat Suomen talouden kuntoon ja velkahanat kiinni. Todellisuudessa ensimmäinen Riikka Purran orkesteroima budjettiesitys lisää valtion velkaa kymmenellä miljardilla, vähentää valtion tuloja verokevennyksillä ja murentaa pahasti julkisten palveluiden rahoituspohjaa. Epäselväksi jää, miten Suomessa voidaan tällä budjetilla taata esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvellut tasapuolisesti kaikille.

– Ensin poliitikot nakertavat rahoitusta, sitten he ovat huolissaan, kun rahat eivät riitä. Sitten hallitus leikkaa uudestaan, koska palveluihin ei muka ole varaa. Kysyn vain, miten tämä hyödyttää pienipalkkaista veronmaksajaa, jolla ei ole varaa maksaa esimerkiksi kalliita yksityislääkärikäyntejä, Niemi-Laine sivaltaa.

Hallitus aikoo murentaa hyvinvointialueiden rahoitusta jo ensimmäisessä budjetissaan, ja sama meno uhkaa jatkua myös lähivuosina.

– Hallituskaudella hyvinvointialueisiin kohdennetaan miljardiluokan säästöt, vaikka Suomen väestö vanhenee ja sote-palveluiden tarve kasvaa. Yhtälö vaikuttaa mahdottomalta, JHL:n erityisasiantuntija Samuli Sinisalo kummastelee.

Lue tarkempi budjettianalyysi JHL-Blogista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 165 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Regeringen plockar endast försämringar från de andra nordiska länderna, balansen på arbetsmarknaden är hotad29.11.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Stramare arbetsvillkor och kränkning av arbetstagarnas rättigheter förbättrar inte Finlands position i en nordisk jämförelse. De nordiska länderna och deras arbetsmarknader är mångfacetterade och till exempel när det gäller utförda arbetstimmar per anställd är Finland jämförelsens mönsterelev. Finland sticker ut bland de nordiska länderna på grund av en svagare demografisk försörjningskvot och en låg nettoinvandring.

JHL: Hallitus poimii muista Pohjoismaista vain heikennyksiä, työmarkkinoiden tasapaino vaarassa29.11.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Työehtojen kiristäminen ja työntekijöiden oikeuksien polkeminen eivät paranna Suomen asemaa Pohjoismaisessa vertailussa. Pohjoismaat ja niiden työmarkkinat ovat moninaisia, ja esimerkiksi työtunneissa työntekijää kohden Suomi on joukon mallioppilas. Suomi erottuu Pohjoismaiden joukosta heikomman väestöllisen huoltosuhteen ja pienen nettomaahanmuuton osalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme