Sitra

I Finland testas en ny webbplattform där alla vågar säga sin åsikt

Dela

På den internationella demokratidagen den 15 september inleder Sitra ett försök, där finländarna kan prova på en ny form av nätdiskussion. Plattformen Polis möjliggör konstruktivt utbyte av tankar omkring ett utvalt tema.

I bilden finns en text: "Vad tycker du, Finland?"
Bild: Sitra Sitra Sitra

I Sitras kampanj Vad tycker du, Finland? (Mitä mieltä, Suomi?) testas en ny webbplattform, med vilken vi kan kartlägga åsikter på ett sätt som kan leda till samförstånd. I försöket samlar Sitra under fyra veckor in medborgarnas åsikter om vilken riktning Finland borde ta. Plattformen Polis med öppen källkod kan erbjuda en lösning i en situation, där många låter bli att uttrycka sin åsikt på grund av den destruktiva debattkulturen på de sociala medierna. 

”De särdrag som ger näring åt motsatsförhållanden på de nuvarande sociala medierna har i stor omfattning identifierats, men man har sällan pratat om hur debattapplikationer utarbetade för demokratins behov skulle kunna se ut. Polis är ett internationellt testat och bevisligen bra exempel”, säger Veera Heinonen, chef för Sitras tema Demokrati och delaktighet. 

På plattformen Polis diskuterar man inte på samma sätt som på de sociala medierna eller i forum på nätet. På plattformen läggs påståenden om det aktuella ämnet fram och deltagarna reagerar genom att vara av samma eller annan åsikt. Polis avviker från vanliga enkätverktyg genom att deltagarna själva kan lägga till påståenden i anslutning till det aktuella ämnet, som andra sedan kan rösta på. 

Polis producerar realtidsinformation om vad deltagarna är eniga om och var deras åsikter skiljer sig från varandra. Dessutom kan deltagarna utifrån svaren se hurudana åsiktsgrupper respondenterna bildar. Dessa egenskaper kan användas för att hitta gemensamhetskänsla. Deltagarna kan se i vilka frågor man är förvånansvärt eniga och kan till exempel försöka utforma påståenden som majoriteten skulle kunna underteckna. 

”Enligt vår utredning önskar finländarna att man digitalt och enkelt skulle kunna påverka samhället och beslutsfattandet, men lämpliga verktyg finns inte tillgängliga. Även beslutsfattare kan känna frustration över att endast någras, men de mest högljuddas åsikter lyfts fram i diskussionerna på de sociala medierna”, säger Sitras ledande expert Joonas Leppänen

I kampanjen Vad tycker du, Finland? kan finländarna ta ställning till Finlands riktning. Deltagarna kan rösta på lösningsförslagen och lägga till idéer om hur vi kan bygga upp ett ännu bättre Finland. Det är möjligt att i realtid följa med åsiktfördelningen och andra resultat. 

I Taiwan utarbetades spelreglerna för taxiföretaget Uber genom Polis-diskussioner 

Polis-plattformen har utarbetats av den amerikanska organisationen Computational Democracy. I Taiwan drog man nytta av plattformen för att besluta om de villkor på vilka Uber, som anlänt till ön, får fungera. 

Under Polis-diskussionen strävade man efter enighet i frågor som: kan en Uber-taxi plocka passagerare från gatan utan beställning med en applikation, eller gäller samma prissättningsregler alla serviceproducenter. 

”Detta är ett modellexempel på hur man med hjälp av en Polis-diskussion kan få en exakt lägesbild av människornas åsikter. I Finland skulle man till exempel med hjälp av Polis ha kunnat föra en mer ingående medborgardebatt om Nato än att enbart säga ja eller nej”, sammanfattar Leppänen. 

Sitra introducerar Polis-plattformen och arbetar med försöken tillsammans med DigiFinland, som främjar digitaliseringen inom den offentliga förvaltningen. Målet är att plattformen i framtiden ska kunna användas som stöd för olika lösningar såväl i kommuner, välfärdsområden eller till exempel i företag.  

Kampanjen Vad tycker du, Finland? pågår till den 13 oktober. Taiwans digiminster Audrey Tang, som utnyttjat Polis-plattformen i stor utsträckning, är huvudtalare på Sitras demokratidagsevenemang den 15 september. 

Nyckelord

Kontakter

Veera Heinonen, chef, tfn 0294 618 505, veera.heinonen@sitra.fi
Joonas Leppänen, ledande expert, tfn 0294 618 454, joonas.leppanen@sitra.fi
Ilari Lovio, kommunikationsexpert, tfn 050 364 8136, ilari.lovio@sitra.fi

Länkar

Jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitra är ett oberoende och opartiskt framtidshus. Vi förutser företeelser som påverkar framtiden och genomför med våra partner försök som hjälper vårt samhälle att förnya sig och stärker dess kristålighet. Dessutom erbjuder vi alla som är intresserade verktyg för att utveckla det egna framtidstänkandet och förändringsförmågan. Vårt mål är en rättvis, hållbar och inspirerande framtid. En framtid där människor mår bra inom ramen för jordens bärkraft.

Andra språk

Följ Sitra

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sitra

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum