Jyväskylän yliopisto

Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto ja LUT-yliopisto: hallituksen allianssimallissa unohdetaan yliopistojen merkitys Suomen talouden kasvussa

Jaa

Itä-Suomen, Jyväskylän ja LUT yliopistojen rehtorit ovat huolissaan hallituksen esittämästä kaupunkien allianssimallista. Rehtorit painottavat, että kasvavat yliopistokaupungit, Jyväskylä, Kuopio ja Lahti ovat keskeisessä roolissa rakentamassa Suomen kilpailukykyä.

Jyväskylän yliopiston päärakennus ja opiskelijoita ainejärjestöhaalareissaan.
Jyväskylän yliopiston päärakennus ja opiskelijoita ainejärjestöhaalareissaan. Ei julkaisurajoituksia. Valokuvaaja Iida Liimatainen, Jyväskylän yliopiston kuva-arkisto.

Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen, Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala ja LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa ilmaisevat huolensa siitä, että merkittävät koulutusta ja tutkimusta järjestävät yliopistokaupungit Jyväskylä, Kuopio ja Lahti on jätetty pois pääministeri Petteri Orpon johtaman hallituksen strategisesta kaupunkiallianssista.

Suurista yli 120 000 asukkaan kaupungeista ryhmään on kutsuttu mukaan Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku. Allianssiin valittujen kaupunkien tavoitteena on vastata muun muassa osaavan työvoiman saatavuuteen ja osaamisen vahvistamiseen liittyviin haasteisiin.

Rehtoreiden mukaan yhteistyömallissa unohdetaan yliopistojen panos Suomen talouden ja yhteiskunnan kehityksessä. Koulutusta ja tutkimusta tarvitaan ratkomaan keskeisiä haasteita, kuten ilmastonmuutosta, osaajapulaa ja maahanmuuttoa. On selvää, että allianssissa tehdyt valinnat vaikuttavat jatkossa myös yliopistojen asemaan.

”Jyväskylässä joka kolmas vastaantuleva on opiskelija. Sen lisäksi, että koulutamme merkittävän osan maahamme valmistuvista opettajista ja psykologeista, olemme myös Suomen toiseksi suurin IT-alan kouluttaja”, Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala painottaa.

”Ainoana liikuntatieteellisenä tiedekuntana ja suurena sote-kouluttajana meiltä valmistuu joka vuosi paljon tulevaisuuden asiantuntijoita niin hyvinvointi-, terveys- kuin sosiaalialalle”, Ojala jatkaa.

Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen ja LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa pitävät hallituksen mallia eriarvoistavana. Vaikka itäisen Suomen haasteet ovat tiedossa, hallitus on tipauttanut keskisen ja itäisen Suomen suunnitelmiensa ulkopuolelle.

”Lahdessa rakennetaan merkittävää sähköisen liikenteen kasvutarinaa yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa. Vihreän siirtymän eteen töitä paiskivat toimijat kuten Kempower tarvitsevat kumppanikseen kehityksen kärjessä olevan kasvavan kotikaupungin ja vankan valtakunnallisen tuen”, LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa painottaa.

Myös Kuopion turvallisuusosaamiskeskittymän painoarvo kasvaa tulevaisuudessa, ja terveys- ja hyvinvointiteknologiaa tarvitsee koko ikääntyvä Eurooppa.

”Kuopion Savilahden kampukselle on muodostunut kansainvälisestikin ainutlaatuinen terveyden ja hyvinvoinnin tutkimuksen, koulutuksen ja yritystoiminnan keskittymä. Koulutusohjelmistamme valmistui viime vuonna yli 3 000 korkeakoulutettua, jotka sijoittuvat erittäin monialaisesti niin itäisen Suomen kuin muunkin Suomen työelämätarpeisiin”, Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen sanoo.

Lisätietoja:

Jukka Mönkkönen, rehtori, Itä-Suomen yliopisto, jukka.monkkonen@uef.fi, 040 728 8057

Jari Ojala, rehtori, Jyväskylän yliopisto, jari.ojala@jyu.fi, puh. 0400 247 387

Juha-Matti Saksa, rehtori, LUT-yliopisto, juha-matti.saksa@lut.fi, 0400 166 659

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 6.10.2023: Johtamismotivaatio on tärkeä voimavara kestävän johtajauran rakentumiselle (Auvinen)29.9.2023 14:00:00 EEST | Tiedote

PsM Elina Auvisen psykologian laitoksen väitöskirjassa tutkitaan suomalaisten johtajien kestävien työurien rakentumista. Keskeinen kysymys oli, auttaako johtajan johtamismotivaatio rakentamaan kestävää työuraa nykyisessä työelämäkontekstissa. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan johtotehtävissä toimimisen taustalla vaikuttaneita syitä ja johtamismotivaation kykyä toimia voimavarana johtajan työuupumusta vastaan.

Kuluttajan älypuhelintaidoilla vaikutusta palvelukokemukseen verkko- ja kivijalkakaupan välillä29.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston tietojärjestelmätieteen oppiaineen ja yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen tutkimuksessa osoitettiin, että älypuhelinta ostoksien teossa hyödyntävät kuluttajat hyötyvät eniten verkko- ja kivijalkaliikkeen eli fyysisen myymälätilan yhdistelmästä. Nämä kuluttajat ovat myös muita uskollisempia kaupoille, jotka ovat yhdistäneet palvelussaan verkon ja kivijalan onnistuneesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme