UKK-instituuttiUKK-instituutti

Selvitys: kansallispuistoissa liikkuminen säästi yhteiskunnan rahoja 164 miljoonaa euroa viime vuonna

Jaa

Metsähallitus ja UKK-instituutti ovat laskeneet ensimmäisen kerran luonnossa liikkumisen hyödyt kansantaloudelle. Vuonna 2022 ihmisten liikkuminen kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla vähensi yhteiskunnan kustannuksia 164 miljoonalla eurolla. Liikkuminen luonnossa tuo yhteiskunnalle säästöä kahdella tavalla: luontoliikunta vähentää kansansairauksista aiheutuneita kustannuksia ja auttaa ihmisiä pysymään työkykyisinä.

Kansallispuistot, retkeilyalueet ja muut Metsähallituksen luontokohteet valtion mailla ovat säilyneet kävijöiden suosiossa myös koronan jälkeen. Viime vuonna 2022 Metsähallituksen luontokohteisiin tehtiin reilu 6,2 miljoonaa käyntiä.   

– On tärkeää, että luontokohteisiin tehtyjen käyntien merkitys ymmärretään myös taloudellisesta näkökulmasta. Jos kävijämäärät luontokohteissa säilyisivät vähintään nykyisellä tasolla, laskennallisesti säästöä muodostuisi seuraavan 10 vuoden aikana yhteensä jopa 1,6 miljardia euroa, toteaa Metsähallituksen luontopalvelujohtaja Henrik Jansson.   

Verrattuna yhteiskunnalle muodostuviin liikkumattomuuden kustannuksiin, on luontokohteiden ylläpito kustannustehokas keino säästää yhteiskunnalle muodostuvia liikkumattomuuden kustannuksia ja edistää kansanterveyttä.  Monet Metsähallituksen luontokohteista soveltuvat koko perheen päiväretkille ja ovat näin yhteiskunnallisesti merkittävä keino lisätä väestön fyysistä aktiivisuutta muun liikkumisen ohella.

Luontoliikunnasta on mahdollisuus saada säästöä paljon nykyistä enemmän

Tuoreiden Metsähallituksen tietojen mukaan luontokohteisiin suunnattujen retkien suosio jatkuu vahvana. Tämän vuoden tammi-heinäkuun kansallispuistokäynnit olivat kaksi prosenttia viime vuoden 2022 vastaavaa ajanjaksoa korkeammat.

– Jos Metsähallituksen luontokohteiden kävijämäärät kasvavat esimerkiksi viisi prosenttia vuodesta 2022, säästöä käynneistä tulee 172 miljoonan euron verran yhteiskunnalle.  Vastaavasti 10 prosenttiyksikön kasvu vuosittaisissa käynneissä nostaisi säästöjen määrää jo noin 180 miljoonaan euroon, UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari kertoo.

UKK-instituutin ja Metsähallituksen laskelmien taustalla ovat liikkumattomuudesta yhteiskunnalle muodostuneet kustannukset, jotka ovat vuositasolla noin 3,2 miljardia euroa. Liikkumattomuuden kustannukset pohjautuvat tutkimukseen, joka on tehty yhteistyössä UKK-instituutin, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun, Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Likesin ja Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksen kanssa.

Kun luontoliikkumisen tuomia säästöjä laskettiin, otettiin huomioon vähintään 18-vuotiaiden suomalaisten viikoittainen liikuntasuositus ja sen toteutuminen. Toteumaa verrattiin siihen, paljonko se aiheuttaa yhteiskunnalle säästöä kansansairauksien kustannuksista ja tuottavuuskustannuksissa.
Tuottavuuskustannus tarkoittaa epäsuoria kustannuksia, joita yhteiskunnalle muodostuu tuotannon menetysten takia, kuten sairauspoissaoloja, työkyvyttömyyseläkkeitä ja ennenaikaisia kuolemia. Säästöjen laskennassa käytettiin Metsähallituksen hallinnoimien valtion mailla sijaitsevien luontokohteiden käyntimääriä vuonna 2022.

Mukana laskelmissa ovat ne Metsähallituksen luontokohteet, joissa on ollut teoreettisesti mahdollista liikkua yhdellä käyntikerralla liikkumisen suosituksen edellyttämä määrä, omia lihaksia käyttäen.

Taustamateriaalia:

Kolu P, Kari JT, Raitanen J, Sievänen H, Tokola K, Havas E, Pehkonen J, Tammelin TH, Pahkala K, Hutri-Kähönen N, Raitakari OT, Vasankari T. Economic burden of low physical activity and high sedentary behaviour in Finland. J Epidemiol Community Health. 2022 Jul;76(7):677-684. doi: 10.1136/jech-2021-217998. Linkki: https://jech.bmj.com/content/jech/76/7/677.full.pdf

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Henrik Jansson, luontopalvelujohtaja, Metsähallitus
henrik.jansson@metsa.fi, 040 032 8759

Tommi Vasankari, johtaja, UKK-instituutti
tommi.vasankari@ukkinstituutti.fi, 040 505 9157

Päivi Kolu, tutkija, UKK-instituutti
paivi.kolu@ukkinstituutti.fi, 050 564 4220

Linkit

Tutkitusti terveellistä ja turvallista liikkumista UKK-instituutti on terveys- ja liikunta-alalla toimiva yksityinen tutkimus- ja asiantuntijakeskus, joka sijaitsee Tampereella. UKK-instituutin tehtävänä on edistää väestön terveyttä ja toimintakykyä lisäämällä terveysliikuntaa ja vähentämällä liikkumattomuutta, liikuntavammoja ja vapaa-ajan tapaturmia. Mittaamme säännöllisin väliajoin eri väestöryhmien fyysistä aktiivisuutta ja kuntoa. Kehitämme kustannusvaikuttavia toimintamalleja terveellisen liikkumisen edistämiseen. Ennaltaehkäisemme ja vähennämme kaatumisia sekä liikunta- ja urheiluvammoja tutkitusti tehokkailla menetelmillä. Tuotamme tietoa liikkumisen yhteiskunnallisesta merkityksestä päätöksenteon tueksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta UKK-instituutti

Naishoitajien selkäkipu väheni ja elämänlaatu parani selkäneuvonnan ja pilatesharjoittelun yhdistelmällä kahden vuoden seurantatutkimuksessa10.8.2023 10:26:43 EEST | Tiedote

Selkäneuvonta yhdistettynä viikoittaisiin pilatesharjoituksiin vähensi naishoitajien selkäkipua puolen vuoden intervention aikana 31 prosenttiyksikköä kontrolliryhmään verrattuna, selviää UKK-instituutin satunnaistetusta kontrolloidusta seurantatutkimuksesta. Intervention vaikutus selkäkipuun oli havaittavissa vielä kahden vuoden seurantamittauksissa. Vastaavasti neuvonnan ja harjoitteiden yhdistelmä oli kustannusvaikuttava keino parantaa hoitotyötä tekevien naisten elämänlaatua ja vähentää selkäkivusta aiheutuvia sairauspoissaoloja. Yhdistelmäryhmän sairauspoissaoloista aiheutuneet kustannukset olivat kahden vuoden aikana 92 prosenttia kontrolliryhmää pienemmät.

Liikkumisen edistäminen edellyttää monia samanaikaisia vaikuttavia toimia21.6.2023 10:29:19 EEST | Tiedote

Suomalaisten heikkenevä fyysinen kunto ja vähäinen liikkumisen määrä haastavat Suomen nyt ja tulevaisuudessa. Turun yliopiston koordinoima Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen hanke ’Liikunnallinen elämäntapa kestävän kasvun aikaansaajana (STYLE)’ on julkaissut UKK-instituutin johdolla päättäjille suunnatun politiikkasuosituksen vaikuttavista poikkihallinnollisia toimista, joita samanaikaisesti toteuttamalla kyettäisiin väestön liikkumista lisäämään ja parantamaan siten myös fyysistä kuntoa ja toimintakykyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme