Ilmarinen

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän väheneminen jatkui

Jaa

Työntekijämäärä laski elokuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -1,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista kasvoivat ainoastaan teollisuus sekä viestintä ja tietotekniikka. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka alueella. Jyrkintä lasku oli Itä-Suomessa.

Kuva: Sami Kelhä, Ilmarinen

Ilmarisen suhdanneindeksi kertoo ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.

Työntekijämäärä laski elokuussa -1,5 prosenttia (heinäkuu -1,4 %) verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan. Ilmarisen seuraamista toimialoista ainoastaan viestintä- ja tietotekniikka (+1,8 %) ja teollisuus (+1,3 %) olivat nousussa.

– Ilmarisen suhdanneindeksin kasvuvauhti kääntyi kesäkuussa laskuun yli kahden vuoden nousun jälkeen, ja elokuussa sama suunta jatkui. Suomen ja koko euroalueen taloudessa on riittänyt haasteita, ja nämä haasteet näkyvät myös asiakasyritystemme työntekijämäärien kehityksessä. Pellervon taloustutkimus arvioikin tuoreessa ennustuksessaan, että Suomen talous vajoaa tänä vuonna taantumaan, Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen sanoo.

Suhdanneindeksin toimialoista laskussa olivat henkilöstövuokraus (-9 %), rakentaminen (-6,8 %), majoitus- ja ravitsemusala (-4,8 %), kauppa (-2,5 %) ja kuljetus (-1,8 %).

– Rakennusalan konkurssiuutiset näkyvät väistämättä työntekijämäärissä. Myös henkilöstövuokrauksessa liiketoimintaa vaikeuttavat heikot näkymät työvoimavaltaisilla rakentamisen, majoituksen ja ravitsemuksen aloilla. Haasteita on toki muillakin toimialoilla, ja Konkurssiasiamiehen toimiston mukaan elokuun konkurssimäärät nousivatkin 45 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen. Kustannusten ja sitä kautta hintojen nousu vaikuttaa jo myös ihmisten kuluttamiseen. Elokuussa inflaatio kuitenkin jo Tilastokeskuksen mukaan vaimeni 5,6 prosenttiin, Jouni Vatanen sanoo.

Työntekijämäärät laskivat koko Suomessa

Alueellinen tarkasteltuna työntekijämäärien kehitys oli negatiivista koko Suomessa: eniten laskua tuli Itä-Suomessa (-3,2%) ja vähiten Etelä-Suomessa (-0,4 %).

Elokuun työntekijämäärien kehitys alueittain:

Etelä-Suomi (-0,4 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli viestintä- ja tietotekniikassa (+2,6 %) ja teollisuudessa (+2,6 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-8,0 %), rakentaminen (-6,9 %), majoitus- ja ravitsemusala (-3,0 %), kuljetus (-2,1 %) ja kauppa (-1,7 %).

Länsi-Suomi (-1,6 %): Nousua työntekijämäärissä tuli viestintä- ja tietotekniikassa (+1,7 %) ja teollisuudessa (+1,2 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-10,2 %), majoitus- ja ravitsemusala (-7,4 %), rakentaminen (-5,1 %), kauppa (-3,8 %) ja kuljetus (-2,0 %).

Itä-Suomi (-3,2 %): Kaikki seuratut toimialat olivat laskussa: henkilöstövuokraus (-22,7 %), kauppa (-6,0 %), majoitus- ja ravitsemusala (-4,5 %), viestintä- ja tietotekniikka (-4,0 %), rakentaminen (-3,7 %), kuljetus (-0,8 %) sekä teollisuus (-0,2 %).

Pohjois-Suomi (-2,6 %): Seuratuista toimialoista kaikki olivat laskussa: henkilöstövuokraus (-14,3 %), rakentaminen (-10,8 %), majoitus- ja ravitsemusala (-7,6 %), teollisuus (-3,8 %), kauppa (-2,6 %), viestintä- ja tietotekniikka (-1,6 %) ja kuljetus (-0,4 %).

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Tutustu tarkemmin

Lisätietoja

Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
Sami Kelhä, viestintäpäällikkö, 050 587 8464, sami.kelha@ilmarinen.fi

Avainsanat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmarinen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme